Οι άλλες "Καταλονίες": Τα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης

Η Ευρώπη έχει πολλές άλλες περιοχές που εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην νότια Ισπανία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι άλλες "Καταλονίες": Τα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης

Μπορεί η Καταλονία να έχει μονοπωλήσει αυτή την περίοδο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά η Ευρώπη έχει πολλές άλλες περιοχές που εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην νότια Ισπανία.

Όπως αναφέρει πρόσφατο άρθρο του CNBC, τα κίνητρα πίσω από την επιθυμία να πορευτούν μόνα τους, ποικίλουν επίσης, περιλαμβάνοντας από γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές μέχρι οικονομικές και ιστορικές αιτίες.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία όπου τα κράτη μπορούν να έχουν πολύ μεγάλες γλωσσικές, πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές τείνουν να έχουν πολυάριθμα και σημαντικά αποσχιστικά κινήματα να αντιμετωπίσουν.

Ενώ μερικά αποσχιστικά κινήματα επιδιώκουν να κερδίσουν λίγο περισσότερη αυτονομία από την εθνική κυβέρνηση, άλλα - όπως η Καταλονία - αποσκοπούν στην απόκτηση πλήρους ανεξαρτησίας και τίποτε λιγότερο.

Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Βίλεμ Μπάτλερ δήλωσε πως "Η Ευρώπη των περιφερειών επιστρέφει”.

"Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποσχιστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου και της Ιταλίας, και αυτό δεν είναι ένα μοναδικό πρόβλημα", ανέφερε ο ίδιος.

Στο δημοσίευμά του το CNBC επισημαίνει μερικά από τα μεγαλύτερα και μακρόχρονα αυτονομιστικά κινήματα που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το δημοψήφισμα της Καταλονίας:

Βενετία και Λομβαρδία

Οι πλούσιες ιταλικές περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο της Ιταλίας πραγματοποιούν δύο δημοψηφίσματα στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο την αύξηση της αυτονομίας.

Και οι δύο περιοχές εμφανίζουν έντονα αποσχιστικές τάσεις, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας από την αντίληψη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται στον φτωχότερο Νότο της Ιταλίας. Όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας με την Καταλονία, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απαγορεύει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης και έτσι οι πολίτες των περιοχών θα ερωτηθούν εάν θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία (και κατά συνέπεια περισσότερα χρήματα) από την εθνική κυβέρνηση.

Οι άλλες "Καταλονίες": Τα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης

Ένα από τα νεότερα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης, είναι αυτό της Βενετίας. Το Μάρτιο του 2014, το 89% των Βενετών ανταποκρίθηκε θετικά στο διαδικτυακό δημοψήφισμα που διεξήχθη για ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας.

Μπορεί τυπικά να μη λήφθηκε υπόψη από την ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, σκοπός του κινήματος είναι η μελλοντική διεξαγωγή επίσημου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Ιταλία. Κύριος λόγος για το αίτημα της αυτονομίας είναι ο οικονομικός παράγοντας.

H σημαία της Δημοκρατίας της Βενετίας
H σημαία της Δημοκρατίας της Βενετίας

Φλάνδρα και Βαλλονία

Το Βέλγιο είναι μια χώρα που χωρίζεται σε τρεις κοινότητες, γλώσσες και περιοχές. Η Φλάνδρα και η φλαμανδική κοινότητα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, με επίσημη γλώσσα τα ολλανδικά ή φλαμανδικά.

Η σημαία της Φλάνδρας
Η σημαία της Φλάνδρας

Έπειτα, υπάρχει ο κυρίως γαλλόφωνος νότος, γνωστός ως Βαλλονία, ενώ υπάρχει και μια γερμανόφωνη περιοχή στα ανατολικά της χώρας.

Υπάρχουν επίσης σημαντικά κινήματα μέσα σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές που προσπαθούν για την ανεξαρτησία. Πολιτικές ομάδες όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, μια εθνικιστική, συντηρητική ομάδα που κυριαρχεί στο βελγικό κοινοβούλιο, υποστηρίζουν τη σταδιακή απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Η βασική αιτία περί απόσχισης είναι πολιτισμική, ωστόσο καθώς το βορειότερο τμήμα της χώρας είναι οικονομικά πιο ευκατάστατο, εξηγείται το αίτημα των Φλαμανδών για ανεξαρτητοποίηση.

Οι άλλες "Καταλονίες": Τα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης - εικόνα 4

Χώρα των Βάσκων

Μια περιφέρεια της Ισπανίας που παρακολουθεί σίγουρα με ενδιαφέρον τα γεγονότα στην Καταλονία είναι η Χώρα των Βάσκων, μια "αυτόνομη κοινότητα" που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ισπανίας, αλλά εκτείνεται και στη Γαλλία.

Οι άλλες "Καταλονίες": Τα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης - εικόνα 5

Όπως και η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων έχει τη δική της γλώσσα και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Σε αντίθεση με την Καταλονία, έχει επίσης και μια ιστορία βίαιου αποσχισμού με διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις που διεξήγαγε η εθνικιστική και αυτονομιστική ομάδα ΕTA. Το 2014 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα 123 χιλιομέτρων στη Χώρα των Βάσκων στη Βόρεια Ισπανία διεκδικώντας το δικαίωμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους.

Οι επαρχίες της χώρας των Βάσκων
Οι επαρχίες της χώρας των Βάσκων

Τα αποσχιστικά κινήματα παραμένουν μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην περιοχή, με τον εκπρόσωπο του μεγαλύτερου αποσχιστικού κόμματος της περιοχής - το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων – να δηλώνει πρόσφατα ότι ελπίζει πως η περιοχή θα μπορέσει να διεξάγει το δικό της δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στα χνάρια της Καταλονίας.

Η βάσκικη σημαία
Η βάσκικη σημαία

Νότιο Τιρόλο

Η περιφέρεια του νότιου Τιρόλο [γνωστή κι ως Αυτόνομη επαρχία του Μπολτσάνο] βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας.

Αρχικά ανήκε στη γειτονική Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, αλλά έγινε μέρος της Ιταλίας μετά τη λήξη του πολέμου. Είναι, λοιπόν, φυσικό επόμενο το 70% των κατοίκων του νοτίου Τιρόλο να έχουν μεγαλύτερη ταύτιση με την αυστριακή κουλτούρα και τη γερμανική γλώσσα, παρά με την ιταλική, ενώ μόνο το 25% του πληθυσμού της περιοχής μιλάει ιταλικά.

Παρά το γεγονός ότι είναι αυτόνομη επαρχία από το 1972, δίνοντάς της ένα μεγαλύτερο επίπεδο αυτοδιάθεσης - η περιοχή έχει ένα αποσχιστικό κίνημα που θα ήθελε να αποχωρήσει από την Ιταλία και να επανενωθεί με την Αυστρία.

Οι άλλες "Καταλονίες": Τα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης - εικόνα 8

Η περιοχή διαθέτει μάλιστα και την δική της σημαία:

Οι άλλες "Καταλονίες": Τα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης - εικόνα 9

Σκωτία

Μία άλλη χώρα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το καταλανικό δημοψήφισμα, είναι η Σκωτία. Παρότι διεξήγαγε το δικό της δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2014 – το οποίο μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση αποδέχτηκε - οι αυτονομιστές έχασαν, καθώς το 55% των ψηφοφόρων επέλεξε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δεν εγκατέλειψε την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα δια διενεργηθεί κι άλλο δημοψήφισμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Νοε 2020 | 17:44

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ: "Επιθετικά και προκλητικά όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας - "Προκαλεί πολλή κριτική η στάση της Τουρκίας" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 30 Νοε 2020 | 14:56

Κορονοϊός: Στο τέλος του έτους θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ευρώπη λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου

ΤΟΥ ΜΟΧΣΕΝ ΦΑΧΡΙΖΑΝΤΕΧ 30 Νοε 2020 | 14:21

Ιραν - Δολοφονία επιστήμονα: Δάκτυλο Μοσάντ και εμπλοκή των "Μουτζαχεντίν του Λαού" βλέπει η Τεχεράνη

Τη Μοσάντ και τους "Μουτζαχεντίν του Λαού" φωτογραφίζει η Τεχεράνη ως υπαίτιους για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

ΔΙΝΕΙ... ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 14:04

Ο Ομπάμα αποκάλυψε ποιος θέλει να τον υποδυθεί εάν γίνει η ζωή του ταινία

Ο συγκεκριμένος ηθοποιός έχει εκφράσει εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον του να υποδυθεί επί οθόνης τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΝΟΣΗΣΕ 30 Νοε 2020 | 12:03

Ο Ντίλιν, ο σκύλος του Μπόρις Τζόνσον είχε κορονοϊό όσο εκείνος ήταν στην εντατική

Η αποκάλυψη της Sun για τον Τζόνσον και τον σκύλο του όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός πολεμούσε τον κορονοϊό.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ 30 Νοε 2020 | 10:38

Αφρική: Και όμως η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από τον κορονοϊό

Φέτος, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερος, εξαιτίας όμως της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 30 Νοε 2020 | 09:51

Τζένιφερ Ψάκι: Η 41χρονη ομογενής από τη Μεσσηνία νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τζο Μπάιντεν

Η Τζένιφερ Ψάκι είναι μία από τις επτά γυναίκες που θα κατέχουν τις ανώτερες θέσεις στην ομάδα επικοινωνίας του Μπάιντεν.

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 30 Νοε 2020 | 09:10

Με κάταγμα ο Μπάιντεν: Τραυματίστηκε ενώ έπαιζε με τον σκύλο του - Θα χρειαστεί νάρθηκα για εβδομάδες

Ο Τζο Μπάιντεν, το Σάββατο, τραυματίστηκε στον αστράγαλό του την ώρα που έπαιζε με ένα από τα σκυλιά του.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Νοε 2020 | 08:50

Βρετανία: Πτώση 30% στα κρούσματα στην Αγγλία μετά από τρεις εβδομάδες lockdown

Οι επιστήμονες στη Βρετανία θεωρούν πιθανή μια νέα έξαρση λόγω Χριστουγέννων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 30 Νοε 2020 | 08:16

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν λαμβάνει πλέον την ενημέρωση του Προέδρου - Ο Τραμπ τα βάζει και μετα το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει και μπαίνουν σε νέα τροχιά και οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ 30 Νοε 2020 | 07:23

Νέα Υόρκη: Παρά την πανδημία τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν στην συνέχεια, σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 29 Νοε 2020 | 22:14

Κορονοϊός: Τον Δεκέμβριο η κρίσιμη έγκριση των εμβολίων των Biontech-Pfizer και Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου την έγκριση των δύο εμβολίων.

ΕΔΩΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 22:01

Μαραντόνα: Ο γιατρός του απαντά κλαίγοντας ότι δεν υπήρξε ιατρική αμέλεια - "Ο Ντιέγκο τιμωρούσε τον εαυτό του"

Ο Μαραντόνα ήταν ο χειρότερος εχθρός του εαυτού, όσον αφορά στο κομμάτι της βοήθειας από ειδικούς, τόνισε ο γιατρός του Λεοπόλδο Λούκε.