Οι αθέατες και φανερές επιχειρήσεις του Ερντογάν στα Βαλκάνια

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να έχει στραμμένη την προσοχή του στο Αιγαίο, αλλά δεν αμελεί και την διείσδυση της χώρας του στο γεωπολιτικό παιχνίδι των Βαλκανίων

Οι αθέατες και φανερές επιχειρήσεις του Ερντογάν στα Βαλκάνια

Βαλκάνια, ένα πεδίο δόξης που μπορεί να αποδειχθεί... λαμπρό για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί πλέον να κρύψει πως, μπορεί να έχει στραμμένη την προσοχή του στο Αιγαίο, αλλά δεν αμελεί και την διείσδυση της χώρας του στο γεωπολιτικό παιχνίδι των Βαλκανίων, όπως απέδειξε και η επιχείρηση που ήρθε είς πέρας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT) το βράδυ της Πέμπτης στο Κόσοβο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που διοργανώθηκε με την υπηρεσία πληροφοριών του Κοσόβου, 6 υψηλόβαθμα στελέχη της FETÖ/PDY που καταζητούνταν στην Τουρκία συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Οι καταζητούμενοι Τζιχάν Οζκάν, Καχραμάν Ντεμίρεζ, Χασάν Χουσεϊίν Γκιούνακαν, Μουσταφά Ερντέμ, Οσμάν Καράκαγια και Γιουσούφ Καραμπίνα παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές, σε μια εξέλιξη που αποτελεί ταυτόχρονα ένα βαρύ πλήγμα στο βαλκανικό σκέλος της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και ένα πρελούδιο για τις επεκτατικές βλέψεις του "Σουλτάνου".

Οι έξι φυγάδες της FETÖ/PDY οργάνωναν τις δραστηριότητες της οργάνωσης στις βαλκανικές χώρες καθώς και την διαφυγή των μελών της οργάνωσης στην Τουρκία, στις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι μονάδες ασφαλείας εντόπισαν πως ο Οζκάν ο οποίος διαχειρίζονταν τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από τις βαλκανικές χώρες μεταβίβαζε τα συγκεκριμένα τα χρήματα στην πολιτεία Πενσυλβάνια των ΗΠΑ όπου βρίσκεται και ο ίδιος ο Γκιουλέν.

Ο Ντεμίρεζ ήταν υπεύθυνος από την νεολαία της οργάνωσης στο Κόσοβο, είχε εργαστεί ενεργά στις βαλκανικές χώρες διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση μελών στην οργάνωση.

Ο Γκούνακαν ήταν ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης που ήταν αρμόδιος από τους καθηγητές στα σχολεία της οργάνωσης, ενώ ο Καράκαγια κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης Εργκενεκόν, είχε ετοιμάσει εκθέσεις υπέρ της FETÖ/PDY στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Ιστάνμπουλ.

Μετά τις εξελίξεις αυτές... ήρθαν καρατομήσεις: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας μετά τη σύλληψη και την έκδοση στην Τουρκία έξι τούρκων υπηκόων, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι. «Και οι δύο παύθηκαν εξαιτίας των συλλήψεων που έγιναν χθες», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ημέρας.

"Τα αδέλφια μας στα Βαλκάνια"

Αλλωστε ο Ερντογάν, μιλώντας το 2011 με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών στο Βαλκανικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, ήταν σαφής: Είχε τονίσει «τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και των Βαλκανίων», ενώ παράλληλα είχε πει πως η περιοχή θα πρέπει να ξεπεράσει την ταραγμένη της ιστορία προκειμένου να συνεργαστεί και να ενωθεί για να συγκροτήσει ένα κοινό μέλλον.

"Η μοίρα του Σεράγεβο είναι δεμένη με τη μοίρα της Εντίρνε (Ανδριανούπολης), των Σκοπίων, της Παλαιστίνης, της Κωνσταντινούπολης, σε αυτή την περίπτωση η μοίρα της ανθρωπότητας θα πρέπει να γίνει η μοίρα της Άγκυρας'', είχε επισημάνει με νόημα.

Στο πλευρό του -και με επίκεντρο το οικονομικό σκέλος πλέον- έσπευδε και ο πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSKON) Ρίζανουρ Μεράλ, δηλώνοντας πως ''τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν η πύλη της Τουρκίας προς τη Δύση".

Και πως θα γίνει αυτό; Αφενός με την εισβολή τραπεζών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια, κι αφετέρου με την light εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που ξεκινώντας από την δεύτερη θητεία του Ομπάμα και φτάνοντας μέχρι τον Τραμπ, αποκόβει όλο και περισσότερο τους δεσμούς της από την βαλκανική χερσόνησο, προκειμένου η εναπομείνασα χριστιανική μειονότητα να μη αποτελεί ισχυρό σύμμαχο των Ρώσων και των επεκτατικών βλέψεων της Μόσχας.

Η επιρροή του Ερντογάν στη Βοσνία

Για ένα ακόμα «σημάδι» της πρόθεσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει την επιρροή του στα Βαλκάνια κάνει λόγο ο ιστότοπος balkaninsight με αφορμή την ίδρυση μιας νέας, φιλοτουρκικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη τον Φεβρουάριο.

Η τουρκική κυβέρνηση διεισδύει όλο και πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια σε Αλβανία και Βοσνία, και το βίντεο αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη, με Βόσνιους να εμφανίζονται να μιλάνε τουρκικά υποστηρίζοντας με θέρμη την Άγκυρα.

Το σχεδόν δίλεπτο βίντεο της οργάνωσης UEBD (Ένωση Ευρωπαίων Βαλκάνιων Δημοκρατών) παρουσιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου, και προκάλεσε θόρυβο και προβληματισμό για την τουρκική πολιτική και επιρροή στη Βαλκανική.

Στα πλάνα του βίντεο -μια παραγωγή σχετικά υψηλού επιπέδου που έχει τίτλο «Υπάρχει ένα μήνυμα από τη Βοσνία»- εμφανίζονται Βόσνιοι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος ή δημογραφικής ομάδας να μιλούν τουρκικά, και να προσφέρουν τις προσευχές, τις ευχές τους και την υποστήριξή τους στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων στην Αφρίν της Συρίας.

«Αγαπημένοι Τούρκοι φίλοι μας, οι καρδιές μας γνωρίζουν πόνο, την έντιμη πάλη και τον πατριωτισμό πολύ καλά. Βιώσαμε εκείνες τις μέρες» δηλώνει χαρακτηριστικά στο βίντεο η πρόεδρος του UEBD Εμινέ Σετσέροβιτς Κασλί, αναφερόμενη στον πόλεμο της Βοσνίας (1992 – 1995).

Οι βλέψεις της Τουρκίας στην Αλβανία

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει, εξάλλου, και τις βλέψεις του στην έτερη μεγάλη βαλκανική "μουσουλμανική αγορά", αυτή της Αλβανίας, στην οποία, άλλωστε, οι τουρκικές επενδύσεις υπερ-πολλαπλασιάστηκαν μεταξύ του 2005 και του 2015.

Δεν είναι τυχαίο πως τον Ιούνιο του 2017, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στην Αλβανία, ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι των Τιράνων, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον Έντι Ράμα και συνδέοντας την παρουσία του στον πρωθυπουργικό θώκο με την διείσδυση της Άγκυρας στα Βαλκάνια.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του τούρκου προέδρου, τον Μάιο του 2016, στα Τίρανα όπου απευθύνθηκε σε όλους τους Αλβανούς συλλήβδην ως "αδέρφια της ίδιας θρησκείας" (!), με το ταξίδι του να σηματοδοτεί τότε την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του μεγαλύτερου τζαμιού στη Βαλκανική με τουρκική χρηματοδότηση -συγκεκριμένα διαμέσου του κρατικού Ιδρύματος Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKΑ).

Τι εστί ΤΙΚΑ

Ειναι κοινό μυστικό πως ο οργανισμός αυτός, που ξεκίνησε το 1992 με πρωτοβουλία του Τουργκούτ Οζάλ, αποτελεί το... "μακρύ χέρι" της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε χώρες όπου η Τουρκία επιθυμεί να διατηρεί μια σημαντική οικονομική, πολιτιστική και πολιτική επιρροή.

Ο ΤΙΚΑ λοιπόν, ως εργαλείο "ήπιας ισχύος" αυτό που κάνει είναι να χρηματοδοτεί. Με την χρηματοδότηση αυτή, λόγου χάρη, θα αναστηλωθούν πολλά αλβανικά μουσουλμανικά τεμένη, όπως στο Κάστρο της Πρέζα, στο Παζάρι της Κρούγια, της Ναζιρέσα στο Ελμπασάν, του Μολυβιού στο Μπεράτι και του Ιλιάζ Μπέη Μιραχώρι στην Κορυτσά.

Kάτι το οποίο παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νυν υπουργός Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος πέρσι τόνισε ότι «σήμερα υπάρχει μία Τουρκία που [μέσω της ΤΙΚΑ] προχωρά στα ίχνη των παγκοσμίων χωρών συμβάλλοντας με τη δυνατή παρουσία της σε όλες τις γωνιές του κόσμου».


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ 28 Ιουλ 2020 | 19:01

Ερντογάν: Μπορεί να γίνει λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά

Στα εγκαίνια της μονής ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΣΩ TWITTER 25 Ιουλ 2020 | 14:23

Πρόκληση Ερντογάν: Να παραμένει ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες - Παραληρήματα εθνικισμού, λέει η Αθήνα

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι εντολή του Ερντογάν είναι να μην κλείνει καθόλου η Αγιά Σοφιά

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 24 Ιουλ 2020 | 11:05

LIVE - Η Αγιά Σοφιά ως τζαμί: Παρουσία Ερντογάν η πρώτη προσευχή - Χιλιάδες μουσουλμάνοι απέξω

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα στην Αγιά Σοφιά μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν να την κάνει τζαμί μετά από 86 χρόνια - Χιλιάδες κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 24 Ιουλ 2020 | 07:25

Αγιά Σοφιά: Πρεμιέρα για το σόου Ερντογάν - Κιτς τελετή για τις ψήφους των φανατικών μουσουλμάνων [LIVE]

Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, προς... τέρψιν του προκλητικού Ερντογάν.

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΩΣ ΤΖΑΜΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 85 ΧΡΟΝΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 19:16

Νέο σόου Ερντογάν με επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά - Η ταμπέλα τώρα γράφει "μεγάλο τζαμί"

Νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ 23 Ιουλ 2020 | 15:14

Ο Ερντογάν καυχιέται: Τα επιτεύγματά μας από Συρία μέχρι Ανατ. Μεσόγειο αποκαλύπτουν τη δύναμή μας [Βίντεο]

Ο Ερντογάν έγραψε για την Τουρκία στο βιβλίο επισκπετών στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, όπου πήγε για να αποτίσει φόρο τιμής.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 22 Ιουλ 2020 | 22:39

Αρχισυντάκτης "Bild": "Πώς η Μέρκελ έπεισε τον Ερντογάν να μαζέψει τον στόλο του" [Βίντεο]

Ο Γιούλιαν Ρίπιε αποκάλυψε το παρασκήνιο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Μέρκελ με Ερντογάν-Μητσοτάκη

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 22 Ιουλ 2020 | 09:43

Μπακογιάννη για Τουρκία: Εάν νομίζει ότι θα κάνει διάλογο υπό απειλή, είναι βαθιά νυχτωμένη

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Ιουλ 2020 | 09:42

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Την κάναμε τζαμί λόγω του Μωάμεθ του Πορθητή

Η απόφασή να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφία σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή", είπε ο Ερντογάν.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 22 Ιουλ 2020 | 08:16

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν μετά τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο

Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν στη "σκιά" των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιουλ 2020 | 18:29
ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 16:48

Κρίση με Τουρκία- Ο Ερντογάν προκαλεί: "Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανά μας"

Τουρκία: Νέα πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 19 Ιουλ 2020 | 15:27

Σόου Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά - Πήγε για επιθεώρηση πριν γίνει τζαμί [εικόνες - βίντεο]

Ο Τούρκος πρόεδρος ενημερώθηκε για τις εργασίες και τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της πρώτης προσευχής, στις 24 Ιουλίου.