Οι δυο γυναίκες που ταρακούνησαν την Ισπανία του Ραχόι

Δυο γυναίκες, αριστερές συμμαχίες, η λιτότητα και ο δικομματισμός. Μανουέλα Καρμέρα, Αντα Κολάου τα νέα πρόσωπα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

oi-duo-gunaikes-pou-tarakounisan-tin-ispania-tou-raxoi
SHARE THIS
0
SHARES

Το κύριο άρθρο η El Pais, λέει ότι ο δικομματισμός παύει να καθορίζει την πολιτική ζωή της Ισπανίας, καθώς τα κόμματα Podemos και Ciudadanos κερδίζουν μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που είχαν μέχρι σήμερα η Ενωμένη Αριστερά και το κόμμα «Ενωση, Πρόοδος και Δημοκρατία», τα δύο κόμματα τα οποία διαδέχονται. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει τις επόμενες εβδομάδες η σχέση που θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Podemos. Τα δύο αυτά κόμματα δεν θα ήθελαν να εμφανιστούν ως υπερβολικά ενωμένα ούτε όμως μπορούν να αφήσουν τις διαφορές τους να κυριαρχήσουν, όπως συνέβη στην Ανδαλουσία.

Η ακτιβίστρια δήμαρχος της Βαρκελώνης

Η Βαρκελώνη έχει νέα δήμαρχο και το όνομά της είναι Αντα Κολάου, το όνομα της οποίας είναι συνώνυμο με την εκστρατεία για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες των σπιτιών τους και  βρέθηκαν στον δρόμο με έξωση.

 

Το 2009, η Κολάου οργάνωσε τις πρώτες συναντήσεις για τους ανθρώπους που χρωστάνε τις υποθήκες του και είδε έκπληκτη να μαζεύονται εκατοντάδες. Η έκπληξή της ήταν μεγαλύτερη από τον τρόπο της συμπεριφοράς τους.

 

«Περιμέναμε να δούμε πολλούς θυμωμένους ανθρώπους στην αίθουσα, αλλά οι περισσότεροι είναι θλιμμένοι και ντρεπόντουσαν. Ντρεπόντουσαν να μιλήσουν για το πρόβλημα τους. Η κυβέρνησή μας έλεγε ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση».  

Επικεφαλής του Barcelona En Comu (Barcelona In Common) μια συμμαχία, λαϊκών ομάδων, η οποία υποστηρίζεται από τους Podemos. 

Το ψηφοδέλτιο κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω εκείνο του απερχόμενου δημάρχου Χαβιέρ Τρίας, ενός συντηρητικού εθνικιστή: εξασφάλισε έντεκα έδρες έναντι δέκα του Τρίας, πέντε των Ciudadanos (κεντροδεξιά) και τεσσάρων του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Καθώς ο δήμαρχος δεν εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία, η Άντα Κολάου θα πρέπει να εκλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο και μπορεί ακόμη και να ανατραπεί από μία συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

 

Η ακτιβίστρια, Αντα Κολάου, μετά τη νίκη της είπε στους υποστηρικτές της: «Αυτό θα μείνει στην ιστορία. Σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα του Δαβίδ με τον Γολιάθ έχουμε κερδίσει επειδή κάναμε απίστευτα πράγματα με σπάνιους πόρους και τη δύναμη του κόσμου»

 

Μια πρώην δικαστής στη Μαδρίτη 

Διεθνή μέσα αναλύουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Ισπανίας, κάνοντας λόγο για τα κινήματα κατά της διαφθοράς που κέρδισαν στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων.

«Αντίο κλέφτες»
«Αντίο κλέφτες»

Η επικεφαλής της παράταξης Ahora Madrid («Τώρα Μαδρίτη») είναι η Μανουέλα Καρμέρα. Πρόκειται για συνασπισμό διάφορων παρατάξεων, ενώσεων πολιτών και ακτιβιστών.

 

Ηρθε δεύτερη, μετά το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (PP) αλλά  θα μπορεί να σχηματίσει έναν αριστερό συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, -οι οποίοι ήρθαν τρίτοι-προκειμένου να πάρουν την απόλυτη πλειοψηφία.  

 

Η Μανουέλα Καρμέρα, γεννήθηκε το 1944 και είναι πρώην δικαστικός στο επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, υπερασπιζόταν εργαζόμενους και κρατούμενους και ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας. 

Ως δικαστής, έδωσε μια μοναχική μάχη για την πρόληψη της διαφθοράς στα δικαστήρια. Το 1986 πήρε το Εθνικό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η 71χρονη, απολάμβανε την σύνταξή της όταν πέρυσι, οι φίλοι της, της ζήτησαν να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μαδρίτης.

 

«Η πλειοψηφία για την αλλαγή έχει κερδίσει την πλειοψηφία», δήλωσε. Η ισχυρή παρουσία των αριστερών συνασπισμών στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη δείχνει ότι η ατζέντα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας, θα οδηγηθούν από τις προτεραιότητες των κομμάτων ενάντια στη λιτότητα.

 

Στον λογαριασμό της παράταξης στο twitter, η ίδια έγραψε: «Η καμπάνια ήταν εντυπωσιακή εναντίον εκείνων με τα πορτοφόλια, κάνατε δύναμή μας την εμπιστοσύνη σας». 

Ενώ σε άλλο tweet σημειώνει: «Είναι σαφές ποιος έχει κερδίσει τη δύναμη που θέλει αλλαγή. Και ήταν κανένα πολιτικό κόμμα, εσείς ήσασταν».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook