
Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) προηγμένων και αναδυόμενων χωρών του πλανήτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Ρόιτερς.
Οι επικεφαλής της G20, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως "αποτρόπαιες" τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης.
Η οριστική ανακοίνωση θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.
Η ομάδα των 20
Οι G20 συστάθηκαν το 1999. Συνήθως τα αντικείμενα των συνόδων ήταν χρηματοοικονομικά ζητήματα. Ωστόσο τα τελευταία έτη συζητούνταν και θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και ασφάλειας. Αυτό θα γίνει και φέτος, με σημεία αναφοράς τις επιθέσεις στο Παρίσι, την κατάσταση στη Συρία, το «Ισλαμικό Κράτος» και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Ως προς τα οικονομικά, αναμένεται να συζητηθούν και οι διαστάσεις των στόχων περί βιώσιμης ανάπτυξης που εξέτασε ο ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευσή του το 2015. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της φορολογίας των διεθνών εταιριών.
Σημασία έχουν όμως και οι διμερείς επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου. Μετά τις επαφές και τις προγραμματισμένες συζητήσεις, η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνέντευξη τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παράδοση της προεδρίας των G 20 από την Τουρκία στην Κίνα.












ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr