X

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εκτελέσουν κι άλλον Ιρανό την ίδια νύχτα

Το CNN αποκάλυψε αποτυχημένη επιχείρηση που έγινε στην Υεμένη

Γράφει: TheToc team

Η επιχείρηση είχε στόχο τον Ιρανό Αμπντούλ Ρεζά Σαλχάι Διοικητή της επίλεκτης μονάδας του Ιράν, Quds. Η αποτυχημένη επιχείρηση εξουδετέρωσης του Ιρανού αξιωματικού πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου στην Υεμένη.

«Είδαμε την αναφορά μιας αεροπορικής επιδρομής στις 2 Ιανουαρίου στην Υεμένη, που εδώ και καιρό θεωρείται καταφύγιο τρομοκρατών και αντιπάλων των ΗΠΑ. Το υπουργείου Αμύνης δεν συζητά φημολογούμενες επιχειρήσεις στην περιοχή» είπε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ρεμπέκα Ρεμπάριτς.

Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να αμφισβητήσουν, σύμφωνα με το CNN, τις αιτιάσεις της διοίκησης Τραμπ πως η επίθεση κατά του Κασέλ Σουλεϊμανί υπήρξε δικαιολογημένη, καθώς από αυτή εξαρτώνταν οι ζωές Αμερικανών. «Το Κογκρέσο χρειάζεται απαντήσεις. Ποια είναι τα πλήρη σχέδια της διοίκησης Τραμπ αναφορικά με τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχων; Πως η απόπειρα δολοφονίας στην Υεμένη μπορεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε άμεση απειλή;» αναρωτήθηκε ο Δημοκρατικός εκλεγμένος στο Κογκρέσο, Ρο Κάνα.

Ρεπορτάζ και της Washington Post

Την ίδια ημέρα που σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκτέλεσαν άλλη μια, άκρως απόρρητη, αποστολή, με στόχο έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο στην Υεμένη, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Το πλήγμα αυτό είχε ως στόχο τον Αμπντούλ Ρεζά Σαχλαΐ, εκ των διοικητών της Δύναμης Κουντς, ο οποίος δρα στην Υεμένη. Τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα επιβεβαίωσαν ότι ο Σαχλαΐ δεν σκοτώθηκε.

Η ανεπιτυχής επιχείρηση μπορεί να υποδηλώνει ότι ο φόνος του Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα ήταν μέρος μιας επιχείρησης πιο ευρείας απ’ όσο αφήνει η Ουάσινγκτον να εννοηθεί. Εγείρει επίσης ερωτήματα για το αν η αποστολή αυτή είχε ως στόχο να εξοντώσει την ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ή απλώς να αποτρέψει μια επικείμενη επίθεση εναντίον Αμερικανών, όπως υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επιχείρηση εναντίον του Σαχλαΐ παραμένει άκρως απόρρητη και απέφυγαν να δώσουν άλλες διευκρινίσεις, πέραν του ότι δεν πέτυχε τον στόχο της.

Αξιωματούχοι που βρίσκονταν στο Πεντάγωνο και τη Φλόριντα (όπου περνούσε τις διακοπές του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ) παρακολουθούσαν και τις δύο επιχειρήσεις και είχαν συζητήσει να τις ανακοινώσουν μαζί, εφόσον ήταν επιτυχημένες. «Αν τον είχαμε σκοτώσει (σ.σ. τον Σαχλαΐ), θα θριαμβολογούσαμε το ίδιο βράδυ», είπε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος που, όπως και οι άλλοι, ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του προκειμένου να συζητήσει την απόρρητη στρατιωτική επιχείρηση.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι τα δύο πλήγματα εγκρίθηκαν περίπου την ίδια περίοδο και οι ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν την επιχείρηση εναντίον του Σαχλαΐ επειδή δεν πήγε όπως ήταν σχεδιασμένη. Πρόσθεσε ότι ο Σαχλαΐ μπορεί να στοχοθετηθεί στο μέλλον, μολονότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη έχουν δείξει ότι επιθυμούν την αποκλιμάκωση.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον Σαχλαΐ και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, ο Σαχλαΐ εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως σε μια συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην Ουάσινγκτον το 2011. Φέρεται επίσης να συνδέεται με μια επιχείρηση, το 2007 στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικοί υποστηριζόμενοι από το Ιράν απήγαγαν και σκότωσαν πέντε Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Κερμπάλα.