Οι μπίζνες της τζιχάντ και η "μαύρη" οικονομία των ισλαμιστών

Το αιμοσταγές Ισλαμικό κράτος είναι μια οργάνωση που θέλει να ονομάζεται «κράτος» και λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη offshore.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι μπίζνες της τζιχάντ και η "μαύρη" οικονομία των ισλαμιστών

Ενα αόρατο δίκτυο αμέτρητων offshore και τραπεζικών λογαριασμών που απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στημένο κάτω από τη μύτη των κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινότητας, χρησιμοποιεί η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο «εναντίον των απίστων».

Το κουβάρι των εικονικών εταιριών, σε φορολογικούς παραδείσους και σε χώρες όπου το τραπεζικό σύστημα είναι διάτρητο, δίνει την δυνατότητα στους τζιχαντιστές να «ξεπλένουν» τεράστια ποσά που κερδίζουν από διάφορες δραστηριότητες: λαθρεμπόριο καυσίμων, αρχαιοτήτων και τροφίμων, αλλά και δωρεές από πάμπλουτους - και κυρίως υπεράνω πάσης υποψίας – μουσουλμάνους σε πολλές χώρες. Τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την χρηματοδότηση του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ αλλά και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις δυτικές χώρες.

Ετσι, για παράδειγμα, τα λύτρα που πληρώνουν οι συγγενείς ενός δυτικού ομήρου στο Ιράκ για την απελευθέρωσή του, θα αλλάξουν πολλά «χέρια» πριν καταλήξουν σε έναν φαινομενικά αθώο λογαριασμό, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Εκεί, ένας αποφασισμένος τζιχαντιστής, με μια απλή προπληρωμένη κάρτα μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών σε ένα ATM και να αγοράσει όσα θα του χρειαστούν για την τρομοκρατική επίθεση.

Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως αρκετές περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος για χώρες όπως το Ιράν που κατάφερναν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις, ή και για τρομοκρατικές οργανώσεις, καμία ανάλογη επιτυχία δεν έχουν να επιδείξουν οι διωκτικές αρχές σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές.

Οι υπόγειες διαδρομές του χρήματος

Το πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ανακάλυψε νέες μεθόδους για να στήσει την δική του παράνομη οικονομία. Αντιθέτως, επανενεργοποίησε παλιά, υπόγεια κανάλια, που ο Σαντάμ Χουσείν χρησιμοποίησε για να μπορέσει να κάνει εξαγωγές καυσίμων μέσω Τουρκίας παρακάμπτοντας το πολυετές εμπάργκο του ΟΗΕ και «λαδώνοντας» εισαγγελείς, δικαστές, τραπεζίτες ακόμη και ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Αγκυρας.

Οι υποψίες στρέφονται σε «παραθυράκια» των τραπεζικών συστημάτων σε χώρες όπως η Κύπρος, ο Λίβανος, η Μαλαισία και η Τουρκία. Ολα αρχίζουν με την ίδρυση μιας εικονικής εταιρίας μέσω της οποίας το μαύρο χρήμα θα βρει τον δρόμο του προς τους φορολογικούς παραδείσους.

Ο γειτονικός Λίβανος είναι ιδανικός για τέτοιες δουλειές, καθώς η διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές είναι ανύπαρκτη. Το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού είναι μια απλή υπόθεση. Στην συνέχεια τα χρήματα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη χώρα για να σβηστούν τα ίχνη τους. Αυτό μπορεί να γίνει με το άνοιγμα εικονικών εταιριών σε άλλες χώρες. Τα κεφάλαια περνούν από την μία εταιρία στην άλλη στο πλαίσιο εικονικών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των εταιριών αυτών και τελικά τα ίχνη σβήνονται.

Εσοδα από λαθρεμπόριο και λύτρα

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος ως «οικονομία – αρπακτικό» με πολλές και καλά μελετημένες πηγές εσόδων.

Στελέχη των δυτικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος συλλέγει από φορολογία έως 279 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τους πολίτες στις περιοχές που κατέχουν. Επίσης εκτιμάται ότι οι τζιχαντιστές κερδίζουν 187 εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο σιτηρών, 90 εκατ. από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, και 35 εκατ. από λύτρα από την απελευθέρωση ομήρων.

Δωρητές υπεράνω πάσης υποψίας

Ομως η φορολογία είναι μόνον ένα μέρος του πλούτου που συγκεντρώνουν στα χέρια τους οι τζιχαντιστές. Ενα μεγάλο ποσό των εξόδων καλύπτονται από «δωρητές».

Πρόκειται για ιδιώτες αλλά και εταιρίες, που τάσσονται υπέρ του πολιτικού αφηγήματος των τζιχαντισμού. Πρόσφατα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην σύνοδο κορυφής του G20, στην Αττάλεια της Τουρκίας, επικαλούμενος πληροφορίες των δικών του μυστικών υπηρεσιών, αποκάλυψε ότι η οργάνωση – κράτος χρηματοδοτείται από πηγές σε 40 χώρες. «Μερικές από αυτές τις χώρες είναι μέλη του G-20» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Τα χρήματα αυτά, διοχετεύονται στους τζιχαντιστές, μέσα από μουσουλμανικές μη κυβερνητικές - και υποτίθεται ανθρωπιστικές - οργανώσεις που εδρεύουν στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Το ξέπλυμα αναλαμβάνουν αμέτρητες offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους. όπου τα ίχνη χάνονται.

Λαθρεμπόριο πετρελαίου στο 20% της αξίας του

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν στα Συριακά και Ιρακινά εδάφη που εξακολουθούν να ελέγχουν οι τζιχαντιστές, υπάρχουν αποθέματα μαύρου χρυσού αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει κατασκοπευτικά αεροσκάφη και δορυφόροι, με τα βυτιοφόρα που συμμετέχουν στο λαθρεμπόριο καυσίμων να σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων.

Εως πρόσφατα τα καύσιμα διακινούνται μέσω του ιρακινού κουρδιστάν και της Τουρκίας και πωλούνται στο 20% της τρέχουσας εμπορικής αξίας τους, γεγονός που τα καθιστά περιζήτητα.

Πριν ένα χρόνο, όταν η τιμή του αργού ήταν στα 100 δολάρια, οι τζιχαντιστές μπορούσαν να πωλούν το βαρέλι από 24 έως το πολύ 60 δολάρια. Τους τελευταίους μήνες έχουν ρίξει την τιμή τους στα 10 – 15 δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων διοχετεύονται στο Πακιστάν όπου πωλούνται στο 50% της εμπορικής αξίας τους. Ομως υπάρχουν και ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο λαθρεμπόριο.

Η Γιάνα Ιμπάσκοβα, πρωην ευρωβουλευτής της Τσεχίας και νυν πρεσβευτής της χώρας της στη Βαγδάτη είχε δηλώσει πέρυσι ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αγόραζαν πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Δημοσιονομική πειθαρχία

Σύμφωνα με τον Χισάμ Αλ Χασίμι, ιρακινό ειδικό σε ζητήματα τρομοκρατικών ομάδων, τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του Ισλαμικού κράτους από το τέλος Ιουνίου του 2014 έως το τέλος Μαρτίου του 2015 στα Ιρακινά και Συριακά εδάφη που κατέχει, έφτασαν στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλλοι αναλυτές ανεβάζουν τα έξοδα σε 3 δισεκατομμύρια. Το «κράτος» έχει χωριστεί σε τρεις τομείς δαπανών. Στον λεγόμενο «Πράσινο Τομέα» που περιλαμβάνει περιοχές στις ποίες δεν γίνονται συγκρούσεις, δαπανώνται περίπου 660 εκατομμύρια ευρώ. Ο Χισάμ Αλ Χασίμι θεωρεί ότι αυτά τα ποσά διανέμονται με την μορφή επιστροφής φόρων στα νοικοκυριά.

Δεύτερος είναι ο λεγόμενος «πορτοκαλί τομέας» που ουσιαστικά αφορά στην επιμελητεία για τις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε αυτόν τον τομέα δαπανώνται ετησίως 100 εκατομμύρια. Τέλος υπάρχει ο «κόκκινος τομέας» που αφορά στις δαπάνες για τα πολεμικά μέτωπα και στον οποίο δαπανώνται 200 εκατομμύρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 15 Σεπ 2020 | 21:28

Τσίπρας: Ευκαιρία για κάποιους η πανδημία ώστε να επιβάλλουν ακραίες απόψεις στην οικονομία

Στο συνέδριο του Economist μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας- Όλα όσα είπε για την πανδημία και την οικονομία - Μπηχτές για τα εξοπλιστικά

15 Σεπ 2020 | 09:42

Στα λόγια, όλα είναι εύκολα

Στο πρόβλημα "κόστος δημοσίου", υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν δημιουργηθεί σοβαρές παρανοήσεις.

15 Σεπ 2020 | 09:39

Το εκκρεμές της οικονομίας θα κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση

Η διαφορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 είναι ότι αυτή τη φορά η πολιτική απάντηση ήταν εποικοδομητική.

12 Σεπ 2020 | 12:32

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη - Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει από το Βελλίδειο

"Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια και πως θα περάσουμε στην άλλη όχθη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας αναπτυξιακό μας σχέδιο", εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 10 Σεπ 2020 | 13:21

Οικονομία: Σε αρνητικό έδαφος και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός

Πτώση ύψους 1,9% σημείωσε ο πληθωρισμός σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ 09 Σεπ 2020 | 13:30

Σε "ελεύθερη πτώση" η τουρκική λίρα

Νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ της τουρκική λίρας έναντι του δολαρίου.

ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 05 Σεπ 2020 | 10:46

Ανάλυση για Τουρκία: Η κατάρρευση της λίρας και ο τριπλός εφιάλτης του Ερντογάν

Συνολικά το νόμισμα έχασε το 20% της αξίας του εντός του έτους και το 5% μόνο εντός του Αυγούστου.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ‘ΕΝΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ’ 22 Σεπ 2020 | 19:37

Αρρώστησε η διάσημη γάτα της Αγίας Σοφίας - Η πολυκοσμία επιδείνωσε την υγεία της [Εικόνες]

H Gli είναι εξίσου διάσημη με την κατοικία της, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ 22 Σεπ 2020 | 18:45

Σάλος στη Βρετανία: Ο παιδεραστής Επστάιν "πάσαρε" κοκκινομάλλες στον πρίγκιπα Άντριου

Ο Τζέφρι Επστάιν πήγαινε κοκκινομάλλες στον πρίγκιπα Άντριου αποκαλύπτεται σε βιβλίο που αναμένεται να δημοσιευτεί

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η DW 22 Σεπ 2020 | 18:27

Φάκελοι FinCen: Πώς ο γαμπρός του Ερντογάν "βοήθησε" τη βιομηχανία πορνό

Σκιερές συναλλαγές καταγράφουν οι φάκελοι FinCen και με τον κλάδο της πορνογραφίας, μέσω της Aktif Bank. Ποια η εμπλοκή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ TWEET ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 18:01

Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία- Λόγω κρούσματος κορονοϊού, σε καραντίνα ο Σάρλ Μισέλ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία αναβάλλεται για τις αρχές Οκτωβρίου

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 22 Σεπ 2020 | 13:25

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως την προηγούμενη εβδομάδα - Πάνω από δύο εκατ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30,6 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού από την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Η COBRA 22 Σεπ 2020 | 08:28

Κορονοϊός - Μίνι lockdown στη Βρετανία, στο "κόκκινο" το Λονδίνο: Έως τις 22:00 οι παμπ και μάσκες παντού

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες. Mίνι lockdown προ των πυλών. Σήμερα οι ανακοινώσεις.