Οι νέοι ρώσοι εκατομμυριούχοι.Οι 5 πλουσιότερες οικογένειες του Κρεμλίνου

Σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι αύξησαν αισθητά τα εισοδήματα τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι νέοι ρώσοι εκατομμυριούχοι.Οι 5 πλουσιότερες οικογένειες του Κρεμλίνου

Οι ρώσοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και της ρωσικής κυβέρνησης έγιναν αισθητά πιο πλούσιοι το 2017. Τα συνολικά εισοδήματα των οικογενειών τους το 2017 αυξήθηκαν περισσότερο από δύο φορές σε σχέση με το 2016. Στην κυβέρνηση εμφανίσθηκε ένας νέος εκατομμυριούχος σε ρούβλια, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Χλοπόνιν, που απόκτησε την ιδιότητα αυτή μετά την πώληση ενός σπιτιού που είχε στην Ιταλία

Σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι αύξησαν αισθητά τα εισοδήματα τους.

Η πιο πλούσια οικογένεια της ρωσικής κυβέρνησης είναι η οικογένεια του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Χλοπόνιν, καθώς τα εισοδήματα της αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 270 φορές(!) φθάνοντας τα 3 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το 2016 τα εισοδήματα τους ανέρχονταν στα 10,8 εκατομμύρια ρούβλια (142.000 ευρώ), εκ των οποίων η σύζυγος του Ναταλία είχε εισοδήματα 4,1 εκατομμυρίων ρουβλίων (54.000 ευρώ).

Η εκπρόσωπος του Χλοπόνιν δήλωσε στο BBC ότι ένας μέρος των εισοδημάτων προήλθε από την πώληση ενός ακινήτου στην Ιταλία. Στην φορολογική δήλωση του 2016 είχε καταγραφεί ένα ακίνητο και ένα οικόπεδο στην Ιταλία. Με βάση τη μέση ισοτιμία του ευρώ το 2017 (1 ευρώ =67,78 ρούβλια) για το ακίνητο που πούλησε στην Ιταλία ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης εισέπραξε 44 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την στιγμή το ζεύγος Χλοπόνιν έχει δύο ακίνητα στην Ρωσία, ένα διαμέρισμα και μερικά οικόπεδα.

Στην δεύτερη θέση μεταξύ τω πιο πλούσιων οικογενειών βρέθηκε η οικογένεια του υπουργού αγροτικής Οικονομίας Αλεξάντρ Τκατσόφ, τα εισοδήματα της οποίας υπερέβησαν τα 586 εκατομμύρια ρούβλια (7,7 εκατομμύρια ευρώ) το 2017. Το 2016 τα εισοδήματα της οικογένειας ήταν 15,6 εκατομμύρια ρούβλια (205.000 ευρώ), ενώ ο ίδιος ο Τκατσόφ είχε τα μικρότερα εισοδήματα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Τα προσωπικά εισοδήματα του υπουργού αγροτικής οικονομίας αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 97 φορές (!).

Το γραφείο τύπου του υπουργείου αγροτικής Οικονομίας δήλωσε στο BBC ότι εισοδήματα της τάξεως των 542,75 εκατομμυρίων ρουβλίων προήλθαν από μερίσματα μετοχών το 2017 τα οποία είχε δωρίσει η μητέρα του λόγω ασθένειας.

Στην φορολογική δήλωση του Τκατσόφ αναφέρεται ότι έχει τρία οικόπεδα στη Ρωσία, μια κατοικία, ένα ξενοδοχείο και ένα οίκημα, ενώ η σύζυγός του δεν έχει κανένα ακίνητο. Στην οικογένεια Τκατσόφ ανήκει μια αγροτοβιομηχανική μονάδα στο Κρασνοντάρ και μεγάλες εκτάσεις γης. Ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι δεν σχετίζεται με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια του αναπληρωτή αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και πληρεξούσιου εκπροσώπου του ρώσου προέδρου στην περιφέρεια της ρωσικής Άπω Ανατολής , Γιούρι Τρούτνεφ. Τα εισοδήματα της οικογένειας του ήταν το 2017 378 εκατομμύρια ρούβλια (5 εκ. ευρώ). Ωστόσο σε σχέση με το 2016 δεν αυξήθηκαν σημαντικά καθώς ήταν 358 εκατομμύρια ρούβλια (4,7 εκ. ευρώ). Οι οικογένεια Τρούτνεφ έχει δύο κατοικίες στην Ρωσία, μερικά οικήματα και αυτοκίνητα. Κατά το παρελθόν πριν αποκτήσει δημόσιο αξίωμα, ο Τρούτνε ήταν επιχειρηματίας και στην δεκαετία του 1990 είχε ιδρύσει τον επενδυτικό όμιλο «Εκς», ενώ είχε ασχοληθεί με αναπτυξιακά έργα και το εμπόριο.

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, είναι ο πιο πλούσιος αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Αν το 2016 τα εισοδήματα του ήταν 9,6 εκατομμύρια ρούβλια(126.000 ευρώ), το 2017 έφθασαν τα 255,8 εκατομμύρια ρούβλια (3,3 εκ ευρώ), δηλαδή αυξήθηκαν περισσότερο από 26 φορές μέσα σ’ ένα χρόνο

Στην φορολογική τους δήλωση αναφέρεται ότι ο Βάινο και η σύζυγός του αγόρασαν δύο εκτάσεις 57 και 60 στρεμμάτων με χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση ενός σπιτιού κι ενός οικοπέδου. Η σύζυγός του προσωπάρχη του Κρεμλίνου, πούλησε το μερίδιο που είχε σ ένα διαμέρισμα, όπως φαίνεται από την φορολογική δήλωση. Τα εισοδήματα της αυξήθηκαν από τα 4,5 (60.000 ευρώ) εκατομμύρια ρούβλια στα 5,6 εκατομμύρια ρούβλια (74.000 ευρώ).

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αύξησε σημαντικά τα εισοδήματα του καθώς το 2017 έφθασαν τα 14,3 εκατομμύρια ρούβλια (188.000 ευρώ) από τα 12,8 εκατομμύρια (168.000 ευρώ) που ήταν το 2016. Η συζύγος του όμως, η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Τατιάνα Νάφκα αύξησε σχεδόν κατά δύο φορές τα εισοδήματα της φθάνοντας από τα 120,8 εκατομμύρια ρούβλια (1,6 εκ. ευρώ) στα 200,3 εκατομμύρια ρούβλια (2,6 εκ. ευρώ).

Εκτός των άλλων ο Πεσκόφ, άλλαξε το αυτοκίνητο του, ένα Toyota Land Cruiser που είχε αγοράζοντας μια Mercedes-Benz V250. Ο Πεσκόφ αναφέρει στη δήλωση του και ένα διαμέρισμα 126 τ.μ της συζύγου του στις ΗΠΑ. Η ιδιοκτησία αυτή καθιστά την οικογένεια Πεσκόφ την μοναδική οικογένεια του Κρεμλίνου που έχει ιδιοκτησία στις ΗΠΑ. Επίσης έχει ένα διαμέρισμα 180 τ.μ στην Γαλλία που χρησιμοποιεί ο γιός του Πεσκόφ.

Οι πιο πλούσιοι βουλευτές

Η πιο πλούσια οικογένεια της Ρωσικής Δούμας είναι η οικογένεια του βουλευτή του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Γκριγκόρι Ανικέγιεφ. Το 2017 τα εισοδήματα του έφτασαν τα 4,3 δισεκατομμύρια ρούβλια (56,4 εκ. ευρώ). Είναι ανύπαντρος και έχει δύο παιδιά. Το 2016 τα εισοδήματα του ήταν 527,6 εκατομμύρια ρούβλια (7 εκ. ευρώ). Ο Ανικέγιεφ είναι πρώην επιχειρηματίας, που αναφέρονταν στον κατάλογο του περιοδικού Forbes, ενώ αυτή την στιγμή είναι μέτοχος σε πολλές εταιρείες.

Η δεύτερη πιο πλούσια οικογένεια τη Ρωσικής Δούμας είναι η οικογένεια του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, Αλεξάντρ Νεκράσοφ, τα εισοδήματα του οποίου έφθασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (31,5 εκ. ευρώ). Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο βουλευτής είχε εισοδήματα της τάξεως των 29 εκατομμυρίων ρουβλίων (380.000 ευρώ), ενώ η σύζυγος του εισοδήματα της τάξεως των 2,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (30,2 εκ. ευρώ) Πέρυσι τα εισοδήματα της οικογένειας Νεκράσοφ έφθαναν μόλις τα 650 εκατομμύρια ρούβλια (8,5 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η οικογένεια Νεκράσοφ διαθέτει μετοχές στην κατασκευαστική εταιρεία «Leader Group», ενώ από το 2017 διαθέτει τις μετοχές της εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη, όπως έγραψε η εφημερίδα Vedomosti.

Την τριάδα των πιο πλούσιων οικογενειών της Ρωσικής Δούμας , συμπληρώνει ο βουλευτής Νικολάι Μπαρτσόφ, με εισοδήματα της τάξεως του 1,1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων(14,5 εκ ευρώ). Το 2016 τα εισοδήματα του ήταν 604 εκατομμύρια ρούβλια (8 εκ. ευρώ) .

Πηγές: BBC (ρωσική υπηρεσία), AFP

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 27 Σεπ 2020 | 19:57

Εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα επιβάλλει η Σαουδική Αραβία - "Μπλόκο" στα σύνορα

Οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Σεπ 2020 | 19:33

Κορονοϊός: Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης - Αντιδρούν στη μερική καραντίνα

"Δεν είναι καραντίνα, είναι διάκριση", φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το κοινοβούλιο.

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ 27 Σεπ 2020 | 19:24

"Φωτιά" στον Καύκασο: Ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξετάζει η Αρμενία - Επικοινωνία με Πούτιν

"Αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. Σφοδρές συγκρούσεις με νεκρούς. Σε θέση "μάχης" υπέρ του Αζερμπαϊτζάν ο Ερντογάν.

ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 27 Σεπ 2020 | 18:37

Αν. Μεσόγειος: Επικοινωνία Πομπέο με Στόλτενμπεργκ - Το μήνυμα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ πριν ταξιδέψει για Ελλάδα

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Η Θεσσαλονίκη πρώτη στάση του αμερικανού ΥΠΕΞ.

ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ 27 Σεπ 2020 | 17:14

16 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ- "Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς" λέει ο Ερντογάν

"Καλώ τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον της ηγεσίας του που τους σέρνει στην καταστροφή", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

27 Σεπ 2020 | 14:45

Βρετανία: Για πρώτη φορά οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών σε δημοσκόπηση

Το κόμμα της αντιπολίτευσης του Κιρ Στάρμερ προηγείται των Τόρις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 42% έναντι 39%.

26 ΝΕΚΡΟΙ 27 Σεπ 2020 | 14:31

Ουκρανία: Τι λέει ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας – Βίντεο σοκ από τη συντριβή του μοιραίου Antonov

Το μοιραίο αεροσκάφος προσέκρουσε το βράδυ της Παρασκευής στο Χάρκοβο της Ουκρανίας - Μόνο ένας επέζησε - Τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα μιας τραγωδίας

ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 27 Σεπ 2020 | 14:01

ΗΠΑ: Άγριο ξύλο στο Πόρτλαντ - 12 συλλήψεις σε συμπλοκές μεταξύ ακροδεξιών και αντιρατσιστών [εικόνες, βίντεο]

Τα βίαια επεισόδια συνέβησαν μετά από πορεία της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys και την αντίδραση των ακτιβιστών του κινήματος Black Lives Matter.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ 27 Σεπ 2020 | 13:44

Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ: Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – Υπερσυντηρητική και μητέρα 7 παιδιών

Την Μπάρετ επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να κρατήσει το τιμόνι στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο της προοδευτικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 27 Σεπ 2020 | 11:39

Σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Σφοδρές μάχες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και αρμένιων αυτονομιστών [Βίντεο]

Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΑΜΠ; 27 Σεπ 2020 | 11:06

TikTok: Η ώρα της αλήθειας για 100 εκατομμύρια Αμερικανούς - Σήμερα η τελική απόφαση

Το άμεσο μέλλον της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κριθεί σήμερα, στο τέλος μιας ακροαματικής συνεδρίασης ενώπιον δικαστή.

«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ» 27 Σεπ 2020 | 09:39

Νοϊρούπιν: Η γερμανική πόλη που θέλει να ανοίξει τις πόρτες της σε μετανάστες από την Ελλάδα

Οι κάτοικοι συγκινήθηκαν από τις εικόνες των μεταναστών που κοιμούνταν στην άσφαλτο μετά την πυρκαγιά στη Λέσβο.

ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ 26 Σεπ 2020 | 21:46

Ιταλία: 1.869 νέα κρούσματα και 17 νεκροί - "Δεν μπορώ να αποκλείσω νέο lockdown", δήλωσε ο Τζινγκαρέτι

45.600 πολίτες έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ 2.737 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και άλλοι 247 σε ΜΕΘ