Follow us

Οι NYΤ αποκαλύπτουν: Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συζήτησαν το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

Ανησυχία στην κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΟΥΤΙΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανησυχία της Ουάσιγκτον και των συμμαχικών πρωτευουσών, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Β. Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με φόντο την εντεινόμενη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τις αποτυχίες στα πεδία των μαχών.

Ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία

Όμως το γεγονός ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες έκαναν έστω και τις συζητήσεις αυτές ανησύχησε την κυβέρνηση Μπάιντεν, διότι έδειξε πόσο απογοητευμένοι ήταν οι Ρώσοι στρατηγοί για τις αποτυχίες τους στο πεδίο και υποδηλώνει ότι οι συγκαλυμμένες απειλές του κ. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια.

Παρόλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει καμία απόδειξη ότι οι Ρώσοι μετακινούσαν πυρηνικά όπλα ή έπαιρναν άλλα τακτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα χτύπημα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες κυκλοφόρησαν στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα περιέγραφαν τα σενάρια που εξέταζαν οι στρατιωτικοί ηγέτες για τη χρήση πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, ο William J. Burns, ο διευθυντής της C.I.A., έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η "πιθανή απελπισία" του κ. Πούτιν να αποσπάσει μια νίκη στην Ουκρανία και οι οπισθοδρομήσεις στον πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία στη χρήση ενός τέτοιου.

Ο John F. Kirby, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει "τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς". "Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη", δήλωσε ο κ. Κίρμπι. "Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία κάνει προετοιμασίες για μια τέτοια χρήση".

Η Ρωσία έχει απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών για να εξουδετερώνουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μάχη, αλλά ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν μικρότερη απόδοση και προορίζονται για χρήση σε μικρότερες αποστάσεις από τις πολεμικές κεφαλές που φέρουν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου -για πρώτη φορά μετά από 75 και πλέον χρόνια- θα άλλαζε ριζικά τη μορφή του πολέμου. Αν και η καταστροφή που θα προέκυπτε θα εξαρτιόταν από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει τμήματα της Ουκρανίας ακατοίκητα.

Ο κ. Πούτιν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το αν θα χρησιμοποιήσει έναν τακτικό μηχανισμό και θα λάβει την απόφαση να αναπτύξει έναν τέτοιο μηχανισμό, ανεξάρτητα από τις απόψεις των στρατηγών του.

Διαβάστε Επίσης

Μόσχα: Η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα με ραδιενεργό υλικό

Οι νέες πληροφορίες εμφανίστηκαν όταν η Μόσχα προωθούσε επίσης την αβάσιμη άποψη ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια λεγόμενη βρώμικη βόμβα - μια συμβατική εκρηκτική ύλη που περιέχει ραδιενεργό υλικό. Και ήρθε εν μέσω ενός καταιγισμού επαφών μεταξύ Αμερικανών και άλλων δυτικών αξιωματούχων και των Ρώσων ομολόγων τους, συμπεριλαμβανομένων δύο τηλεφωνημάτων μεταξύ του υπουργού Άμυνας Lloyd J. Austin III και του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergei K. Shoigu, σύμφωνα με τους New York Times.

Ενώ ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ανησυχητικά υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και σύμμαχοι των ΗΠΑ λένε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ δυτικών και Ρώσων ομολόγων στα τέλη του περασμένου μήνα βοήθησαν στην άμβλυνση ορισμένων πυρηνικών εντάσεων. Μια ομιλία του κ. Πούτιν την περασμένη Πέμπτη στην οποία αρνήθηκε ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία μείωσε περαιτέρω την ένταση, σύμφωνα με ορισμένους από τους αξιωματούχους.

"Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο", δήλωσε ο κ. Πούτιν στην ομιλία του. "Δεν υπάρχει κανένα νόημα σε αυτό, ούτε πολιτικό, ούτε στρατιωτικό".

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και υπέστη σημαντικές απώλειες, ο ίδιος ο κ. Πούτιν έχει υποδαυλίσει τους φόβους ότι μπορεί να καταφύγει σε πυρηνικό όπλο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομιλία θεωρήθηκε από τους συμμάχους ως μέρος του τακτικού μοτίβου του κ. Πούτιν να πυροδοτεί τις εντάσεις, να παρακολουθεί την αντίδραση της Δύσης και του ίδιου του κοινού του και στη συνέχεια να λαμβάνει μέτρα για να ηρεμήσει την κατάσταση.

Η Ρωσία διεξήγαγε μια ετήσια στρατιωτική άσκηση την περασμένη εβδομάδα δοκιμάζοντας πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες. Ο κ. Όστιν δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι οι ασκήσεις ήταν "κάποιο είδος δραστηριότητας κάλυψης" για τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου εναντίον της Ουκρανίας.

Ουάσιγκτον: Επικίνδυνη ακόμα και η συζήτηση για τη χρήση πυρηνικων όπλων

Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν έχει κάνει σχέδια για τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου ή ακόμη και βρώμικης βόμβας.

"Δεν έχουμε δει τίποτα που να δείχνει ότι ο Πούτιν έχει πάρει απόφαση να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα", δήλωσε ο κ. Όστιν στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη Πέμπτη. Είπε ότι ακόμη και η συζήτηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι "επικίνδυνη".
Είπε όμως ότι η κυβέρνηση "σίγουρα ανησυχεί για την κλιμάκωση", όπως και από την έναρξη του πολέμου.

"Θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο εδώ και 70 χρόνια", είπε. "Εάν αυτό συνέβαινε, ήμασταν σαφείς από την αρχή ότι θα βλέπατε μια πολύ σημαντική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Δεκ 2022 | 07:19

Σε ισχύ από σήμερα το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής

Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

ΠΟΥΤΙΝ 04 Δεκ 2022 | 19:14

Ρωσία: Δεν πουλάει πετρέλαιο με το δυτικό πλαφόν τιμής- Ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή

Ανώτατος αξιωματούχος του Πούτιν για την ενέργεια πως η κίνηση της Δύσης είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

CYBER WAR 04 Δεκ 2022 | 17:11

Politico: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο- Συγκέντρωση επαγγελματιών στο Ταλίν για ειδική άσκηση επίθεσης

Το σενάριο προέβλεπε ότι στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ εξαπέλυσαν ψηφιακή επίθεση σε νησί, μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες και να ρίξουν το ηλεκτρικό δίκτυο.

04 Δεκ 2022 | 11:32

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο: Το ελληνικό σχολείο αντέχει ακόμα [Εικόνες]

Το σχολείο "Ελλάδα" βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, κοντά στον σταθμό του μετρό Κρετσάτικ και το 2023 κλίνει τριάντα χρόνια λειτουργίας

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ 04 Δεκ 2022 | 09:21

Ουκρανία: "Έκπληκτος ο Πούτιν , ο στρατός δεν έχει καταφέρει πολλά", λένε στις ΗΠΑ

Οι μάχες στην Ουκρανία θα επιβραδυνθούν, προεξοφλούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 03 Δεκ 2022 | 21:53

Δεν άρεσε στον Ζελένσκι το πλαφόν της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια: "Δεν είναι σοβαρή απόφαση"

"Ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη", δήλωσε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 03 Δεκ 2022 | 19:49

Μουντιάλ 2022: Επιβλητική Ολλανδία με εκτελεστή τον Ντάμφρις- 3-1 τις ΗΠΑ και πρόκριση στους "8"΄[Βίντεο]

Ο Ντάμφρις σκόραρε και υπέγραψε το τελικό 3-1 έχοντας πάρει και τον τίτλο του MVP του αγώνα με δύο ασίστ και ένα γκολ.

ΜΟΣΧΑ 03 Δεκ 2022 | 19:07

Ρωσία: Απορρίπτει το πλαφόν της Δύσης για το πετρέλαιο και ετοιμάζει απάντηση - "Δεν δεχόμαστε το ανώτατο όριο"

Η Μόσχα λέει πως δεν θα δεχθεί το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που συμφώνησε η Δύση και ετοιμάζει την απάντησή της.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ 03 Δεκ 2022 | 09:26

Ουκρανία: Η Δύση αποφάσισε την επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν ΕΕ, G7 και Αυστραλία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 03 Δεκ 2022 | 09:22

Συνάντηση Μπάιντεν με πρίγκιπα Γουίλιαμ στη Βοστόνη: "Πού είναι το παλτό σου;" [Εικόνες - Βίντεο]

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ χαμογελούσε όταν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στο λιμάνι της Βοστόνης για να συζητήσουν την κλιματική αλλαγή

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΖΟΝ ΚΙΡΜΠΙ 02 Δεκ 2022 | 23:22

Διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο: "O πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν προς το παρόν"

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έδωσε εξηγήσεις για τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν.

ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 02 Δεκ 2022 | 21:50

Ντόιτς: "Η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα"-Λάβρος κατά Τουρκίας

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης "American Jewish Community" Τεντ Ντόιτς εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας. "Δεν θα βρει φίλους στο Κογκρέσο αν δεν αλλάξει πολιτική" είπε ο Έντι Ζεμενίδης για τηνΤουρκία.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 02 Δεκ 2022 | 20:54

Welt: Ο Πούτιν δεν θα οδηγηθεί ποτέ στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου

"Ο Πούτιν δεν θα οδηγηθεί ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης, όχι επειδή δεν αξίζει μια καταδίκη, αλλά επειδή δεν υπάρχει καμία νομική δυνατότητα προσφυγής εναντίον του" τονίζει η Welt.