Οι offshore του «παραδείσου» στην αυλή του Ντόναλντ Τραμπ

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται δύο «άνθρωποι του προέδρου» μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν μέσω της διαρροής των περίφημων πλέον Paradise Papers

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι offshore του «παραδείσου» στην αυλή του Ντόναλντ Τραμπ

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι «άνθρωποι του προέδρου» μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν μέσω της διαρροής των περίφημων πλέον Paradise Papers. Δύο από τους βασικούς νυν ή πρώην συνεργάτες του Τραμπ, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής Στιβ Μπάνον φαίνονται να συνδέονται εμμέσως με τη νέα διαρροή φορολογικών αρχείων. Όπως υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian, που ανήκει στην ομάδα International Consortium of Investigative Journalists, χρήματα που συνδέονται με τις «offshore του παραδείσου» χρηματοδότησαν ορισμένες από τις επιθέσεις του Μπάνον εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.

Στην περίπτωση του Ρος, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, καθώς σύμφωνα με τις διαρροές, τη στιγμή που κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εμπορίου, είχε εταιρίες που έπαιρναν ρωσικό χρήμα, και μάλιστα από εταιρίες που σχετίζονται με το περιβάλλον του Πούτιν...

Μετά το Russia-Gate που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται πως και τα Paradise Papers είναι πιθανόν να αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα στην αρκετά «τσαλακωμένη εικόνα» εικόνα του αμερικανού προέδρου.

Ο Μέρσερ, ο Μπάνον και τα συντηρητικά μίντια

Δεκαοκτώ μήνες πριν οδηγήσει τον Τραμπ στην εκλογική του νίκη, ο Στιβ Μπάνον έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανηλεή επίθεση των Ρεπουμπλικάνων με στόχο να εμφανίσουν την αντίπαλό τους από τους Δημοκρατικούς ως διεφθαρμένη. Ο άνθρωπος που επρόκειτο να γίνει ο μελλοντικός επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου έγραψε ένα βιβλίο του 2015 κατηγορώντας την Χίλαρι Κλίντον ότι υποσχόταν «χάρες» σε ανθρώπους με αντάλλαγμα δωρεές για το φιλανθρωπικό ίδρυμα που η ίδια διατηρεί. Οι οικονομικοί διακανονισμοί ενός άλλου ιδρύματος, που χρηματοδότησε το βιβλίο του Μπάνον, είναι ωστόσο εκείνοι που σχετίζονται έρχονται στο φως.

Οι διαρροές των Paradise Papers δείχνουν πως η οικογένεια Μέρσερ -με περιουσία δισεκατομμυρίων- έφτιαξε ένα μαξιλάρι 60 εκατομμυρίων δολαρίων εντός του οικογενειακού ιδρύματός του προκειμένου να χρηματοδοτήσει συντηρητικούς σκοπούς. Μέχρι εδώ ουδέν μεμπτόν. Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο μαξιλάρι δημιουργήθηκε διαμέσου μιας επένδυσης μέσω offshore προκειμένου να μην καταβληθούν φόροι στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο offshore όχημα αποτελούσε μέρος ενός δικτύου εταιριών στον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων των οποίων ηγείτο ο Ρίτσαρντ Μέρσερ, πάμπλουτο ανώτερο στέλεχος hegde fund και αφεντικό του Μπάνον στο συντηρητικό δίκτυο ειδήσεων Breitbart News. Η χρηματοδότηση του οποίου συνέβαλε στην εκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τα Paradise Papers, ο Μέρσερ εμφανίζεται ως διευθυντής οκτώ εταιριών με έδρα τις Βερμούδες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται ο Guardian, ορισμένες από αυτές τις εταιρίες χρησιμοποιήθηκαν για την αποφυγή φόρων από το οικογενειακό ίδρυμα Μέρσερ, το οποίο χρηματοδότησε το βιβλίο του Μπάνον κατά της Χίλαρι.

Ο Μέρσερ, ο οποίος αρνείται μέχρι στιγμής να απαντήσει στις αποκαλύψεις, αποτελεί μια από πιο επιδραστικές μορφές του αμερικανικού συντηρητισμού. Χρηματοδότησε σημαντικά εγχειρήματα του χώρου του μεταξύ αυτών τις εκλογικές καμπάνιες του Τραμπ και του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, τη ειδησεογραφική σελίδα Breitbart News αλλά και τον Μάιλο Γιαννόπουλος.

Το ίδρυμα του Μέρσερ έχει δώσει περίπου 62 εκατομμύρια δολάρια σε συντηρητικές ερευνητικές ομάδες και think-tank την τελευταία δεκαετία που προωθούν τους ρεπουμπλικανούς. Μεταξύ αυτών τα Heritage Foundation, Federalist Society και Media Research Center. Από το 2013 έως το 2015, το ίδρυμα Μέρσερ έδωσε 4,7 εκατομμύρια στο Government Accountability Institute. Θεμελιωτές του συγκεκριμένου ιδρύματος το 2012 ήταν ο Στίβ Μπάνον μαζί με τον Πίτερ Σβάιζερ, συγγραφέα του βιβλίου Clinton Cash. Ο πρώτος έχει λάβει 379.000 δολάρια και ο δεύτερος 781.000 δολάριο από το ίδρυμα. Η κόρη του Μέρσερ, Ρεμπέκα, ήταν διευθύντρια του ιδρύματος μέχρι το 2014.

Το ίδρυμα Μέρσερ έδωσε εκατομμύρια και σε άλλες συντηρητικές ομάδες που χρηματοδοτούσαν τον Μπάνον. Έδωσε 3,8 εκατομμύρια στο μη κερδοσκοπικό τμήματα της Citizens United. Ο Μπάνον είχε εργαστεί για αυτήν λαμβάνοντας αμοιβή 450.000 δολάρια για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το ίδρυμα Μέρσερ έδωσε 1,2 εκατ. στο Young America’s Foundation, ένα ακόμη ίδρυμα από το οποίο πληρώθηκε ο Μπάνον το ποσό των 577.000 δολαρίων μεταξύ 2010-2012. Ο Μέρσερ είναι επίσης ένας από τους μεγαλοεπενδυτές του Breitbart News, το σάιτ που διηύθυνε ο Μπάνον πριν αναλάβει την καμπάνια του Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάνον επέστρεψε στο Breitbart τον Αύγουστο, μετά την απόλυσή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο «Βασιλιάς της χρεοκοπίας» και τα λεφτά από τη Ρωσία

Ερωτήματα εγείρουν ωστόσο και οι offshore δεσμοί του υπουργού Εμπορίου του Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος, με ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι επίσης αποκαλύφθηκαν με τα Paradise Papers.

Ο Ρος εκτός από Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είναι και πρόεδρος της W.L.Ross & Co με πολυετή εμπειρία σε (μεγαλο)επενδύσεις και συγκεκριμένα σε επενδύσεις σε χρεοκοπημένες και προς αναδιάρθρωση επιχειρήσεις στις βιομηχανίες του ατσαλιού, του άνθρακα, των τηλεπικοινωνιών, εξού και το παρατσούκλι που του έχουν δώσει στις ΗΠΑ "Ο Βασιλιάς της Χρεοκοπίας".

Ο Ρος συμμετέχει με ποσοστό 31% στην αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία Navigator Holdings, η οποία έχει από το 2014 λάβει πάνω από 68 εκατ. δολάρια σε έσοδα από την Sibur, μία ρωσική εταιρία ενέργειας της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο Κίριλ Σαμάλοφ, γαμπρός του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρος μπορεί να αποεπένδυσε τα περισσότερα περιουσιακά του στοιχεία πριν αναλάβει τον υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτονται, διατήρησε εννέα offshore εταιρικά σχήματα με τα οποία επίσης διατηρεί το μερίδιο στη Navigator Holdings με έδρα τα νησιά Μάρσαλ στο νότιο Ειρηνικό.

"Μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της Navigator είναι μία εταιρία αερίδου και πετροχημικών με έδρα τη Μόσχα, η Sibur", σημειώνουν οι New York Times.

Δύο από τους σημαντικούς ιδιοκτήτες της είναι ο Σαμάλοφ, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη μικρότερη κόρη του Πούτιν και ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας ολιγάρχης, στον οποίον έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι δραστηριότητές του στον τομέα ενέργειας ήταν «άμεσα συνδεδεμένες με τον Πούτιν».

Ο τρίτος της ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχός της είναι ο Λεονίντ Μίκελσον, ο οποίος ελέγχει την εταιρεία Novatek, στην οποία επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών για "υποστήριξη κυριαρχίας του Πούτιν".

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίμαχα έγγραφα, οι σχέσεις αυτές αποτελούν πιθανή σύγκρουση συμφερόντων για τον υπουργό Εμπορίου, ο οποίος έχει άμεση εξουσία στην πολιτική για το εμπόριο και τις κατασκευες και αποτελεί φωνή με επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ σε κάθε τομέα των οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ειδικά δε, με άτομα από το στενό περιβάλλον του Πούτιν, στα οποία έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ! Πόσο μάλλον όταν είναι σε εξέλιξη μια τεράστια ομοσπονδιακή έρευνα για τις σχέσεις που μπορεί να είχαν στελέχη της εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία προεκλογικά!

Η Sibur αποτελεί «μία επιχείρηση με πολύ φιλικές σχέσεις» με τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας, που υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. «Γιατί οποιοσδήποτε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης να έχει οποιεσδήποτε σχέσεις με έναν "παλιόφιλο" του Πούτιν;» πρόσθεσε.

Πώς η Ρωσία πουλούσε φυσικό αέριο στο Βέλγιο διαμέσου του Ρος

Δημοσίευμα της Δευτέρας της βελγικής εφημερίδας Le Soir αναφέρει αναλυτικά την μέθοδο με την οποία η Ρωσία πουλούσε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο Βέλγιο διαμέσου του Ρος -δηλαδή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Navigator Holdings κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη Sibur.

Μάλιστα, στις 31 Αυγούστου 2017 το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχτηκε ένα τάνκερ που είχε αποπλεύσει τέσσερις μέρες νωρίτερα από ένα λιμάνι στα νότια της Αγίας Πετρούπολης. Το LNG που μετέφερε προοριζόταν να πωληθεί στη βελγική αγορά από την εταιρία Primagaz, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προπανίου, βουτανίου στη χώρα.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Από το 2014 έχουν καταγραφεί 11 ανεφοδιασμοί καυσίμων στο βελγικό λιμάνι, όπου βρίσκεται ο μοναδικός χώρος αποθήκευσης LNG στην Αμβέρσα. Τέσσερα διαφορετικά τάνκερ ταξίδευαν μεταξύ της Αμβέρσας και του ρωσικού λιμανιού. Αυτά τα τάνκερ ανήκουν στην εταιρία Navigator Holdings που έχει την έδρα της στις νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό ωκεανό.

«Πίσω από τη Navigator Holdings κρύβεται, ποιος άλλος; Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, νυν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ», υποστηρίζει η Le Soir.

Την ανάμειξή του στα λεγόμενα Paradise Papers, αρνείται κατηγορηματικά ο Ρος, ο οποίος αναφέρει πως οι πληροφορίες ότι δεν αποκάλυψε τους δεσμούς του με εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι εντελώς λανθασμένες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΤΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ OPEN 17 Ιαν 2022 | 06:58

Εφτασε στο Ντουμπάι ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά την απέλασή του από την Αυστραλία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφθασε αεροπορικώς στο Ντουμπάι μετά την απέλασή του από την Αυστραλία, έπειτα από τη δικαστική μάχη, γύρω από το ότι δεν έχει εμβολιαστεί.

ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΜΑΛΙΚ ΦΑΙΣΑΛ 'ΑΚΡΑΜ 16 Ιαν 2022 | 20:25

Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας: Tαυτοποιήθηκαν από το FBI τα στοιχεία του δράστη

Ο δράστης της ομηρείας που έχασε τη ζωή του στο Τέξας ήταν Βρετανός, ονομαζόταν Μάλικ Φαϊσάλ 'Ακραμ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 16 Ιαν 2022 | 19:57

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί την ομηρία στη συναγωγή του Τέξας "τρομοκρατική ενέργεια"

Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί την ομηρία στη συναγωγή στο Κόλεϊβιλ του του Τέξας "τρομοκρατική ενέργεια".

20 ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ 16 Ιαν 2022 | 16:49

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Δύο πνιγμοί σε παραλία του Περού από τα τεράστια κύματα

Ο θάνατος από πνιγμό των δύο ατόμων σημειώθηκε χθες σε μια παραλία της περιοχής Λαμπαγέκουε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας του Περού.

ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟ 2020 16 Ιαν 2022 | 16:17

Πρίγκιπας Χάρι: Στα δικαστήρια για να έχει αστυνομική προστασία στην Βρετανία

Ο πρίγκιπας Χάρι διεκδικεί νομικά το δικαίωμα να πληρώνει για την αστυνομική του προστασία όσο βρίσκεται στην πατρίδα του

ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ 16 Ιαν 2022 | 11:02

Τόνγκα: Αδύνατες οι τηλεπικοινωνίες μετά το τσουνάμι - Έφτασε μέχρι την Ελλάδα το κρουστικό κύμα του ηφαιστείου [Εικόνες]

Aυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στα νησιά Τόνγκα - Φόβοι για θύματα.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 16 Ιαν 2022 | 08:59

Έχασε τη δίκη και απελαύνεται ο Τζόκοβιτς - Eκτός Αυστραλιανού Open ο Νόλε

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη της προσφυγής Τζόκοβιτς κατά της υπουργικής απόφασης που ακύρωσε τη βίζα του.

ΘΡΙΛΕΡ 16 Ιαν 2022 | 08:43

Η ώρα της μεγάλης κρίσης για τον Τζόκοβιτς - Σε λίγο η απόφαση του δικαστηρίου

Σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα, (9.30 πμ τοπική ώρα) η εκδίκαση της προσφυγής του Τζόκοβιτς κατά της υπουργικής απόφασης που ακύρωσε για δεύτερη φορά τη βίζα του.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 15 Ιαν 2022 | 22:03

Η ώρα της κρίσης για τον Τζόκοβιτς - Όλα παίζονται στο Δικαστήριο

Η τελική απόφαση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς λαμβάνεται από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες στο Αυστραλιανό Οpen.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 15 Ιαν 2022 | 21:27

Σοκαριστικό βίντεο από το Βρυξέλλες: Ανδρας σπρώχνει στις γραμμές του μετρό μια ανυποψίαστη γυναίκα [βίντεο]

Ενας άνδρας συνελήφθη στο Βέλγιο και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν έσπρωξε στις γραμμές του μετρό μια γυναίκα με σκοπό να τη σκοτώσει.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ 15 Ιαν 2022 | 21:14

Ειρηνικός Ωκεανός: Τσουνάμι έφτασε στην Ιαπωνία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, συναγερμός στη Χιλή [βίντεο]

Το τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία. Σε επιφυλακή οι περισσότερες χώρες του Ειρηνικού μετά την έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα.

15 Ιαν 2022 | 20:29

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Πούτιν - Εκμεταλλεύεται την ορθοδοξία για τα ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Μόσχα πως προωθεί τα δικά της συμφέροντα, πότε υποστηρίζοντας και πότε υπονομεύοντας Ορθόδοξες Εκκλησίες

ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ ΝΕΜΠΑΤΙ 15 Ιαν 2022 | 18:57

Τουρκία: Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς