Οι «περιπέτειες» του Μακρόν για τα εργασιακά στη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να ξανακάνει την «Γαλλία δυνατή» και είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με όλους και με όλα, ακόμα και με τα πανίσχυρα γαλλικά συνδικάτα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι «περιπέτειες» του Μακρόν για τα εργασιακά στη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να ξανακάνει την «Γαλλία δυνατή» και είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με όλους και με όλα, ακόμα και με τα πανίσχυρα γαλλικά συνδικάτα. Οι μεγάλες μάχες μετά την ανακοίνωση του πακέτου της μεταρρύθμισης για τα εργασιακά, βασικό κορμό του προεκλογικού του προγράμματος και της σημερινής προεδρίας, είναι προ των πυλών. Η Αριστερά κατηγορεί ανοικτά τον Γάλλο πρόεδρο ότι ξεπουλήθηκε στους εργοδότες, προωθώντας μια μεταρρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Η Liberation υπενθύμισε στον Γάλλο πρόεδρο τις σχέσεις του με τον ισχυρό άνδρα του Medef ( το μεγαλύτερη συνδικάτο εργοδοτών), Πιερ Γκατάζ.

Η γαλλική κοινωνία βαθιά διχασμένη

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Η πλειοψηφία (58%) των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα. Η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν. Οι ψηφοφόροι του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%).

Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η μεταρρύθμιση θα "μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις". Για το 54% (έναντι 46%), θα "επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών".

Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα "βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων", το 36% (έναντι 64%) ότι θα "ενισχύσει την ανάπτυξη" και το 31% ότι θα συντείνει στη "μείωση της ανεργίας". Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά χθες, 31 Αυγούστου, σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Αλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Figaro δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα στην εργασία. Εξι στους δέκα εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει μέχρι τέλους και πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις».

Le Monde: Δεν είναι η επανάσταση που υποσχέθηκε αλλά...

«Η μεταρρύθμισή του είναι φιλόδοξη. Δεν είναι η επανάσταση που υποσχέθηκε, αλλά μπορεί να αλλάξει ριζικά τις κοινωνικές σχέσεις στις επιχειρήσεις. Επίσης, δίνοντας την προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες όταν έχουν κάτω από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να διαπραγματεύονται χωρίς τα συνδικάτα, η μεταρρύθμιση ευνοεί την ευελιξία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αιφνιδίασε κανέναν. Είχε προαναγγείλει τη μεταρρύθμισή του, την οποία περίμεναν με αγωνία τα συνδικάτα και οι εργοδότες. Επομένως είχε κάθε νομιμοποίηση για να την παρουσιάσει.

Η τακτική Μακρόν

Αντίθετα με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέβαλε, το 2016, τον νόμο Ελ Κρόμι για τα εργασιακά, χωρίς δημόσιο διάλογο, προκαλώντας πόλεμο με τα συνδικάτα και δυσαρεστώντας τους ψηφοφόρους του, ο Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε πιο έξυπνος: Επί τρεις μήνες έκανε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε τέτοιο βάθος που φάνηκε σαν διαπραγμάτευση.

Η μέθοδος του κοινωνικού διαλόγου έφερε αποτελέσματα, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή. Ενώ αρχικά ο Μακρόν ήθελε να επαναφέρει όλες τις διαπραγματεύσεις μέσα στις επιχειρήσεις, έκανε τελικά μια θεμελιώδη οπισθοχώρηση. Αποδέχθηκε τον ρόλο ορισμένων επαγγελμάτων τα οποία θα έχουν τον πρώτο λόγο στις συμφωνίες με τις επιχειρήσεις.

Κέρδισε έτσι την εμπιστοσύνη του αριστερού συνδικάτου Force Οuvrière, που είχε πολεμήσει τον αντίστοιχο νόμο του Ολάντ. Αλλά και τα άλλα συνδικάτα της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου δεν δείχνουν να σχηματίζουν μέτωπο εναντίον του νόμου Μακρόν για τα εργασιακά. Επομένως, η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι απέφυγε να σχηματιστεί εναντίον της μεταρρύθμισης ένα τεράστιο συνδικαλιστικό μέτωπο. Κι αυτό γιατί εισακούστηκαν σε πολλά θέματα.

Από την άλλη, οι εργοδότες έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, και το δείχνουν. Δεν κατόρθωσαν να διώξουν εντελώς τα συνδικάτα από τις διαπραγματεύσεις -από τις επιχειρήσεις κάτω των 300 εργαζομένων.

Οι διαδηλώσεις που ετοιμάζουν το αριστερό συνδικάτο CGT, στις 12 Σεπτεμβρίου, και το νεοκομμουνιστικό κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν "Ανυπότακτη Γαλλία", στις 23 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσουν τα πρώτα τεστ για το αν μπορούν πραγματικά να κινητοποιήσουν κόσμο εναντίον μιας μεταρρύθμισης την οποία θεωρούν "κοινωνικό πραξικόπημα"».

Ο νέος εργατικός κώδικας

Με βάση τα νέα μέτρα, εργαζόμενοι με 30 έτη προϋπηρεσίας που απολύονται άδικα θα μπορούν να λάβουν ως μέγιστη επανόρθωση μισθούς 20 μηνών. Το πλαφόν πέφτει για μικρότερη παλαιότητα, ενώ εργαζόμενοι που δεν έχουν κλείσει δύο χρόνια σε έναν εργοδότη θα δικαιούνται μόλις έναν μισθό.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.

Επίσης, εφόσον οι προτάσεις υιοθετηθούν, τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μονάχα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στη Γαλλία, κι όχι τυχόν κέρδη στο εξωτερικό, όταν αξιολογούν τις απολύσεις.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα προτεινόμενα μέτρα ωφελούν ιδιαίτερα τους μικρούς και μικρομεσαίους εργοδότες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας με το προσωπικό αποδοχές, συνθήκες εργασίας, και ωράριο, χωρίς να απαιτείται κλαδική συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή έγκριση.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα συλλογικές συμβάσεις που θα είναι πιο στοχευμένα προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, αντί να συμμορφώνονται οριζόντια με κλαδικούς κανόνες. Παρά ταύτα, σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων η επιρροή των συνδικάτων διατηρείται.Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον ένα έτος για να προσβάλουν την απόλυση στα δικαστήρια, αντί της διορίας μέχρι δύο έτη σήμερα.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η δέσμευση Μακρόν να φτάσει την ανεργία στο 7%

Στη Γαλλία η ανεργία αγγίζει το 9,5%, ποσοστό διπλάσιο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικών και ο κ. Μακρόν έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 7% μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2022.

Ο εργατικός κώδικας της χώρας εκτείνεται σε 3.000 σελίδες και θεωρείται από πολλούς γραφειοκρατικός και ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Ιαν 2021 | 06:59

Μακρόν για επεισόδια στο Καπιτώλιο: Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στη βία

"Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό", τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 31 Δεκ 2020 | 22:22

Ο Μακρόν "κλείνει το μάτι" στη Βρετανία: Παραμένει φίλος και σύμμαχος και μετά το Brexit

Το μήνυμα Μακρόν για το "διαζύγιο" του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από 48 χρόνια στην ΕΕ - Η αντίδραση Τζόνσον.

ΠΟΖΑΡΕ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 23 Ιαν 2021 | 12:19

Πακιστάν: Απίστευτο - 18χρονος σκοτώθηκε από τρένο ενώ γύριζε βίντεο για το TikTok

Ο 18χρονος Χάμζα Ναβίντ περπατούσε κατά μήκος των γραμμών του τρένου, την ώρα που ένας φίλος του τον βιντεοσκοπούσε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 23 Ιαν 2021 | 09:32

Κορονοϊός: Ανατροπή από ΠΟΥ - Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για τον αν προέρχεται από την Κίνα

"Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα" λέει ο ΠΟΥ

Ο ΤΕΩΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 23 Ιαν 2021 | 09:10

Αρχίζουν τα όργανα για Τραμπ: Η δίκη του στη Γερουσία ξεκινά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Στην πράξη, αυτό σηματοδοτεί αναβολή της δίκης Τραμπ για δύο εβδομάδες - Ως εδώ, αναμενόταν να αρχίσει τη Δευτέρα.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 23:51

Ολλανδία: "Να γίνουμε πύλη εισόδου του Μπάιντεν στην Ευρώπη" δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε

Η Ολλανδία θέλει να αντικαταστήσει τη Βρετανία ως "πύλη εισόδου" της ΕΕ για τις ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Ιαν 2021 | 22:50

Κορονοϊός - Βέλγιο: Τέλος τα "μη αναγκαία" ταξίδια έως την 1η Μαρτίου

Η μετάλλαξη του κορονοϊού αναγκάζει το Βέλγιο να επιβάλλει νέους περιορισμούς στα ταξίδια από και προς τη χώρα

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 22 Ιαν 2021 | 21:45

Η Ιταλία μπλοκάρει το Tik Tok σε ορισμένες ηλικίες μετά τον θάνατο της 10χρονης

Η 10χρονη στην Ιταλία πέθανε ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει την συμμετοχή της σε "ακραία πρόκληση" και να την αναρτήσει στο Tik Tok.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2021 | 21:02

Νέο μήνυμα Ναβάλνι: "Είμαι καλά, δεν θέλω να αυτοκτονήσω" - Το TikTok κατέβασε αναρτήσεις υπέρ του ως παράνομες

Προληπτικά μέτρα από τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Ρωσία, μία ημέρα πριν από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι

ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ 22 Ιαν 2021 | 20:00

Τη Δευτέρα στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για "υποκίνηση στάσης"

Οι "εισαγγελείς", δηλαδή Δημοκρατικοί βουλευτές με επικεφαλής τον Τζέιμι Ράσκιν, θα πάνε στη Γερουσία και θα διαβάσουν το κατηγορητήριο

ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ 22 Ιαν 2021 | 19:53

Το Twitter ανέστειλε "ψεύτικο" λογαριασμό που συνδεόταν με τον ιστότοπο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Το Twitter ανέστειλε "ψεύτικο" λογαριασμό που συνδεόταν με τον ιστότοπο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 22 Ιαν 2021 | 19:48

Αποκάλυψη "βόμβα" από Τζόνσον: Η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ίσως κατά 30% πιο θανατηφόρα

Η μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.