Οι θέσεις του Τραμπ από την οικονομία ως το ISIS και τις αμβλώσεις

Λίγοι γνωρίζουν τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την οικονομία, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό ή τις αμβλώσεις

Οι θέσεις του Τραμπ από την οικονομία ως το ISIS και τις αμβλώσεις

Σαν "τυφώνας" μπήκε στην παγκόσμια πολιτική σκηνή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος -πλέον- Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ωστόσο λίγοι εκτός ΗΠΑ γνωρίζουν τι πρεσβεύει, πέραν ίσως των επιθέσεών του στο γυναικείο φύλο ή κάποιες κορώνες του για το μεταναστευτικό, όπως το να χτιστεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Δείτε ποιές είναι οι κυριότερες θέσεις του:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ έχει προτείνει να αντικατασταθούν οι επτά φορολογικές κλίμακες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή, με τρεις και οι φορολογικοί συντελεστές να διαμορφωθούν στο 12%, το 25% και το 33%. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που ισχύει σήμερα είναι 39,6%. Παράλληλα, θέλει να καταργήσει το φόρο ακινήτων και να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% από το 35%. Το σχέδιό του θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος τις δαπάνες για τα παιδιά τους και θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη μέσω της ισχύουσας πίστωσης φόρου για πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα. Επίσης, θα δώσει έξι εβδομάδες πληρωμένης άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες. Σύμφωνα με ανάλυση του συντηρητικού Tax Foundation, το τελευταίο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τραμπ θα κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση περίπου 5,9 τρισεκ. δολάρια σε έσοδα μέσα σε 10 χρόνια. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Tax Foundation, το 1% των Αμερικανών, που ανήκουν στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό, ενώ αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 1,9%.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Τα σχέδια του Τραμπ να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ έχουν γίνει το ‘σήμα κατατεθέν’ της εκστρατείας του. Ο Τραμπ ξεκίνησε τη προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και έχει πει ότι θα επιμείνει το κόστος κατασκευής του να καλυφθεί από τη γειτονική χώρα, ενώ δεσμεύθηκε να απελάσει τα 11 εκατ. περίπου μεταναστών που βρίσκονται παράτυπα στις ΗΠΑ. Επίσης ζήτησε να απαγορευθεί τελείως η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σαντ Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Θέλει ακόμα να μην δίδεται υπηκοότητα σε όσους γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και είναι παιδιά αλλοδαπών. Στη συνέχεια, άμβλυνε τις θέσεις αυτές. Τον Ιούνιο, μίλησε για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο μεταναστών από περιοχές που θεωρούνται πυρήνες των τρομοκρατών. Στα μέσα Αυγούστου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεργαστεί με κάποιους μετανάστες, που πληρώνουν φόρους προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να απελαθούν εκατομμύρια μεταναστών.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ WALL STREET

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί το «ξήλωμα» του νόμου Dodd-Frank του 2010 για τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για αυτό. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα ζητά να επανέλθει σε ισχύ ο νόμος Glass-Steagall, της δεκαετίας του 1930, που επιβάλλει το διαχωρισμό των επενδυτικών τραπεζών από αυτές που προσφέρουν καταθετικά προϊόντα.

ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ο Τραμπ δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά έχει πει ότι θα διαλύσει την οργάνωση. Λέει ότι κρατά τις λεπτομέρειες της στρατηγικής του κρυφές προκειμένου να μην αποκαλυφθούν στον εχθρό. Έχει πει ότι ίσως χρειαστούν 30.000 αμερικανικά στρατεύματα για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή αλλά δεν έχει δεσμευθεί ότι θα αναπτύξει μια τέτοια δύναμη αυτού του μεγέθους. Για να αντιμετωπίσει ύποπτους τρομοκράτες, έχει προτείνει να αλλάξουν οι διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τη χρήση βασανιστηρίων από το στρατό. Έχει προτείνει επίσης να δολοφονούνται τα μέλη της οικογένειας των τρομοκρατών προκειμένου να αποθαρρύνονται οι ομοϊδεάτες τους. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε από εν αποστρατεία και εν ενεργεία στρατιωτικούς, ο Τραμπ αναδιπλώθηκε σε κάποιες από αυτές τις θέσεις – αλλά όχι τελείως.

Ο Τραμπ έχει πει ότι είναι αντίθετος στο να γίνουν δεκτοί στη χώρα πρόσφυγες από τη Συρία και αντί αυτού έχει πει ότι θα δημιουργήσει «ζώνες ασφάλειας» στην περιοχή, που υποστηρίζει ότι θα χρηματοδοτηθούν από τα κράτη του Κόλπου.

ΡΩΣΙΑ

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα έχει μια «πολύ, πολύ καλή» σχέση με τη Ρωσία. Έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης από τον Ομπάμα. Ο Τραμπ έχει πει ότι θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από της δυνάμεις της Δύσης.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τις αμυντικές τους δεσμεύσεις. Τον Ιούλιο, δήλωσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ, θα εξετάσει κατά πόσο η χώρα αυτή έχει υπάρξει συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις πριν την υπερασπιστεί.

ΚΙΝΑ

Ο Τραμπ έχει καταστήσει την κριτική των εμπορικών πρακτικών της Κίνας κεντρικό θέμα σημείο της εκστρατείας του. Έχει δεσμευθεί να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χώρα συναλλαγματικής χειραγώγησης και να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα. Έχει εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Χωρών στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, TPP. Αν και η εμπορική συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Κίνα, ο Τραμπ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να μπει από την «πίσω πόρτα».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία 25 εκατ. θέσεων εργασίας σε 10 χρόνια, λέγοντας ότι πολλές θέσεις απασχόλησης, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, χάνονται προς όφελος άλλων χωρών. Υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις στις υποδομές, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, η μείωση των φόρων και η άρση ρυθμιστικών περιορισμών θα ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

Ο Τραμπ είπε τον Μάρτιο ότι οι αμβλώσεις θα είναι παράνομες και υποστήριξε «κάποιου είδους τιμωρίας» για τις γυναίκες που τις επιλέγουν. Το επιτελείο του γρήγορα υπαναχώρησε από αυτή τη δήλωση, ωστόσο, και υποστήριξε ότι ο υποψήφιος πιστεύει πως η νομιμότητα της διαδικασίας θα πρέπει να κρίνεται από τις ίδιες τις πολιτείες και οι όποιες ποινικές κυρώσεις να επιβάλλονται σε όσους παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και όχι στις γυναίκες που προσφεύγουν στην άμβλωση. Έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης απαγόρευσης της άμβλωσης για περιπτώσεις «βιασμού, αιμομιξίας και όπου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας».

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ

Ο Τραμπ θεωρεί ότι κάποιες από τις επιθέσεις ενόπλων κατά πλήθους είναι αποτέλεσμα της χαλαρής νομοθεσίας για τα όπλα, λέγοντας ότι οι ένοπλοι θα μπορούσαν να επέμβουν και να σώσουν ζωές. Η επέκταση των δικαιωμάτων για τα όπλα είναι ένα από τα βασικότερα μηνύματα του Τραμπ τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ζητά να ενισχυθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση των βίαιων κακοποιών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 03 Ιουν 2020 | 12:50
ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 03 Ιουν 2020 | 10:15

Τα πιο αμήχανα 20 δευτερόλεπτα σιγής του Τριντό για τα σχέδια Τραμπ [βίντεο]

Ο Τριντό, που συνήθως απαντά αμέσως και ευθέως στους δημοσιογράφους, αυτή τη φορά χρειάστηκε πάνω από 20 δευτερόλεπτα για να μιλήσει.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 03 Ιουν 2020 | 09:46

Μήνυση κατά Τραμπ για προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας σε twitter και social media

Κατάθεση αγωγής κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία (CDT) σχετικά με τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης των Αμερικανών στο διαδίκτυο.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ Β’ 03 Ιουν 2020 | 09:39

Νέα αμήχανη στιγμή μεταξύ Τραμπ και Μελάνια - Της ζητά να χαμογελάσει με το ζόρι για τους φωτογράφους [εικόνες - βίντεο]

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ φορούσε μαύρο φόρεμα και μαύρα γυαλιά ηλίου και ήταν σιωπηλή και... αγέλαστη.

ΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 03 Ιουν 2020 | 07:50

Δολοφονία Φλόιντ: Έτοιμοι να μπουν στην Ουάσινγκτον 1.600 στρατιώτες - Ογκώδεις διαδηλώσεις κόντρα στις προκλήσεις Τραμπ

Στην Ουάσινγκτον, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τον βαθιά εδραιωμένο ρατσισμό στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 02 Ιουν 2020 | 22:23

Τίφανι Τραμπ: Στηρίζει το "Black Lives Matter" η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ

Η Τίφανι Τραμπ, συμμετείχε, συγκεκριμένα, στο "μπλακ άουτ" που διοργανώνεται παγκοσμίως στο Instagram

ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ 02 Ιουν 2020 | 21:53

Τζορτζ Φλόιντ: Ειρωνεύεται τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ο Τραμπ για τις ταραχές

Αποδοκίμασε τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 02 Ιουν 2020 | 17:38

Guardian: Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να βγάλει τον στρατό στους δρόμους για την καταστολή των ταραχών;

Η τελευταία φορά επέμβασης της Εθνοφρουράς ήταν το 1992, για την καταστολή των ταραχών του Λος Άντζελες μετά την άγρια κακοποίηση του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΙΝΤ 02 Ιουν 2020 | 13:31

Αρχηγός Αστυνομίας Χιούστον προς Τραμπ: "Κλείσε το στόμα σου" [βίντεο]

"Εάν δεν έχετε κάτι εποικοδομητικό να πείτε, κρατήστε το στόμα σας κλειστό επειδή βάζετε νέες γυναίκες και νέους άνδρες σε κίνδυνο", απαντά ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Χιούστον, στο Τέξας, στον Πρόεδρο Τραμπ.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΛΟΙΝΤ 02 Ιουν 2020 | 13:06

Το καταφύγιο που "κρύφτηκε" ο Τραμπ από τους διαδηλωτές - Πέντε όροφοι κάτω από τον Λευκό Οίκο

Το συγκεκριμένο καταφύγιο στον Λευκό Οίκο μπορεί να αντέξει σε πυρηνική καταστροφή.

ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ 02 Ιουν 2020 | 00:03
01 Ιουν 2020 | 22:38

Χάος δίχως τέλος στις ΗΠΑ: Μάχες σώμα με σώμα διαδηλωτών-αστυνομικών - Στα άκρα τραβάει το σχοινί ο Τραμπ

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν

ΠΕΚΙΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 01 Ιουν 2020 | 19:20

Κινεζικά "πυρά" σε ΗΠΑ: Eπιδεικνύουν "εγωισμό" διακόπτοντας τις σχέσεις τους με τον ΠΟΥ

Η απόφαση αυτή στερεί από τον ΠΟΥ την αμερικανική χρηματοδότηση, ενώ η Ουάσινγκτον ήταν κατά παράδοση ο μεγαλύτερος χορηγός του