Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι "Τσιόδρες" της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας: Κρατούν στα χέρια τους την επόμενη ημέρα

Η ψύχραιμη φωνή της Ισπανίας, ο απόγονος του Λοχαγού Ντρέιφους στον αγώνα κατά του ιού στη Γαλλία και το ιταλικό "δίδυμο"

Δημήτρης Κρικέλας
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΚΡΙΚΕΛΑς
γιατροι

Μολονότι ο μισός και πλέον πληθυσμός στον κόσμο έχει τεθεί σε απομόνωση, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται και ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού πλησιάζει με αλματώδη βήματα τους 100.000 νεκρούς.

Στην Ευρώπη, με πάνω από 18.000 νεκρούς η Ιταλία παραμένει η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα, ακολουθεί η Ισπανία με πάνω από 15.000 ενώ η Γαλλία έχει ξεπεράσει τις 12.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, σε αυτές τις χώρες τον πρώτο λόγο στη μάχη ενάντια στον φονικό ιό αλλά και σε αυτή της ψύχραιμης ενημέρωσης του κοινού δεν έχουν ριχθεί πολιτικοί, αλλά κυρίως επιστήμονες. Κυβερνήσεις και εκατομμύρια πολιτών πλέον βασίζονται στις αποφάσεις τους, οι οποίες είναι αποφάσεις ζωής ή θανάτου. Δίνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες στις κυβερνήσεις και επιχειρούν μέσα απο τις καθιερωμένες ενημερώσεις να κρατήσουν τους πολίτες ενήμερους, αλλά κυρίως ψύχραιμους.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το άμεσο μέλλον πολλών χωρών δεν εξαρτάται αμιγώς από τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς αλλά από τους επιστήμονες και κυρίως τους λοιμωξιολόγους.

Η ψύχραιμη φωνή της Ισπανίας - Βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Ο Φερνάντο Σιμόν Σόρια είναι το πρόσωπο της μάχης για την υγεία της Ισπανίας που παραχωρεί καθημερινές ενημερώσεις τύπου από την αρχή της πανδημίας.

Γεννήθηκε στη Σαραγόσα το 1963 και ήρθε στο προσκήνιο ως εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής για την ασθένεια του ιού Ebola στην Ισπανία το 2014. Τότε για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικά για τους Ισπανούς, ο Σιμόν έβαλε τάξη σε μια καταστροφική εικόνα με πρωταγωνίστρια την τότε υπουργό Υγείας, Άννα Μάτο, η οποία δημιούργησε περισσότερο φόβο και ανασφάλεια παρά βεβαιότητα και ηρεμία.

Ο Φερνάντο Σιμόν κατέχει τη θέση του Διευθυντή του ισπανικού Συντονιστικού Κέντρου Προειδοποίησης Υγείας και Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στο Υπουργείο Υγείας από το 2012. Έχει μεγάλη εμπειρία στην επιτήρηση της δημόσιας υγείας, την έρευνα, τον προγραμματισμό για την ετοιμότητα και τον περιορισμό μολυσματικών ασθενειών σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διετέλεσε επικεφαλής της μονάδας προειδοποίησης και αντίδρασης στο ισπανικό ινστιτούτο "Salud Carlos III" μεταξύ 2003 και 2011 και προηγουμένως κατείχε θέσεις ευθύνης σε τομείς δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας σε διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Ο Φερνάντο Σιμόν έχει επίσης διδακτική εμπειρία στην επιδημιολογία στην Ισπανική Σχολή Δημόσιας Υγείας και σε αρκετά προγράμματα κατάρτισης σε διάφορα πανεπιστήμια στην ΕΕ, στον ECDC και τον ΠΟΥ.

Είναι μέλος του Συμβουλευτικού Φόρουμ του ECDC και του Εθνικού Συντονιστή των ισπανικών αρμόδιων φορέων για το ECDC από το 2012. Είναι επίσης αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού βρέθηκε θετικός στον ιό στις 30 Μαρτίου. Επέστρεψε μετά την καραντίνα και συνεχίζει τις ενημερώσεις έστω και με βραχνή φωνή.

Ο απόγονος του Λοχαγού Ντρέιφους στον αγώνα κατά του ιού στη Γαλλία

Στη Γαλλία το πρόσωπο των ημερών είναι ο Jérôme Salomon. Γεννημένος στις 26 Απριλίου 1969 στο Παρίσι είναι γιατρός για μολυσματικές ασθένειες. Έχει ειδικευθεί στη δημόσια υγεία και είναι Γενικός Διευθυντής Υγείας από τις 8 Ιανουαρίου 2018.

Αυτό που πολλοι δεν γνωρίζουν είναι πως είναι εγγονός της Simone Lévy, η οποία ήταν εγγονή του Λοχαγού Ντρέιφους, του γάλλου αξιωματικού του πυροβολικού που καταδικάστηκε το 1894 για κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας και στη συνέχεια αθωώθηκε το 1906. Μια υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως "υπόθεση Ντρέιφους".

Όπως λένε, ο Jérome Salômon, είναι το πραγματικό "νούμερο 2" του Υπουργείου Υγείας και εξειδικευμένος στις επιδημίες. Μιλάει τακτικά στους βουλευτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να κάνει απολογισμό της κατάστασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στη Γαλλία.

Να σημειωθεί πως στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, είχε προειδοποιήσει τον τότε υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία, Εμμάνουελ Μακρόν, για την έλλειψη προετοιμασίας της χώρας απέναντι σε καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων και των επιδημιών

Τα δύο πρόσωπα που ενημερώνουν τους Ιταλούς

Στην γειτονική χώρα, όπως αντίστοιχα και στην Ελλάδα, δύο είναι τα κεντρικά πρόσωπα που καθημερινά μπαίνουν στα σπίτια των Ιταλών. Πρόκειται για τον Gianni Rezza και τον Angelo Borrelli.

Ο Gianni Rezza γεννήθηκε στη Ρώμη το 1954, είναι γιατρός και διευθυντής έρευνας του "Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Επιδημιολόγίας". Πτυχιούχος Ιατρικής και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 1978, ειδικεύτηκε στην Υγιεινή και Προληπτική Ιατρική το 1982 και στις Μολυσματικές Νόσους το 1986.

Από το 1991 είναι Διευθυντής Έρευνας στο Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας της Ρώμης και από το 2009 είναι Διευθυντής του Τμήματος Μολυσματικών, Παρασιτικών και Ανοσοποιητικών Ασθενειών.

Θεωρείται ειδικός στον ιό HIV και στις αναδυόμενες λοιμώξεις όπως η Chikungunya (ιογενής νόσος που μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως από μολυσμένα κουνούπια), ο ιός του Δυτικού Νείλου, η γρίπη και ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας - Κονγκό. Έχει πραγματοποίησει επιδημιολογικές έρευνες στην Ιταλία και στο εξωτερικο όπου εργάστηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης διαχειρίζεται ερευνητικά προγράμματα για το AIDS και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Μαζί τους στην καθιερωμένη ενημέρωση είναι και ο Angelo Boreli. Γεννημένος στις 18 Νοεμβρίου του 1964 είναι αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας από τις 8 Αυγούστου 2017, στην αντίστοιχη θέση δηλαδή με τον Νίκο Χαρδαλία.

Στις 31 Ιανουαρίου, το υπουργικό συμβούλιο τον όρισε υπεύθυνο για τον COVID-19.

ΕΝΝΕΑ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 03 Ιουν 2020 | 19:59

Ανατροπή για την υδροξυχλωροκίνη: Την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

"Δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 03 Ιουν 2020 | 18:12

DW: Ανοικτά τα ελληνικά σύνορα για τους Γερμανούς τουρίστες - Άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης από τη Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να την καταργήσει για 31 χώρες - Όχι για την Τουρκία

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 5,1% 03 Ιουν 2020 | 17:02

UBS: Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι τελικά μικρότερη από τα "μαύρα σενάρια"

Η πρόβλεψη της Τράπεζας την τοποθετεί στο 6% από το 10% στην προηγούμενη έκθεση

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 03 Ιουν 2020 | 16:54
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 03 Ιουν 2020 | 16:12

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απειλή χαμηλού επιπέδου ο κορονοϊός για τους εργαζομένους

Η απόφαση μπορεί να έχει ευρείες οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στα κόστη των εταιρειών για την πλήρη επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους και την ασφάλεια των εργαζομένων.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ 03 Ιουν 2020 | 15:49

MasterChef 4: Ετσι θα γίνει ο τελικός λόγω κορονοϊού [βίντεο]

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου, και θα τον δούμε live.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 03 Ιουν 2020 | 15:44

Το "πείραμα της Σουηδίας" απέτυχε- Κόντρα της κυβέρνησης με τον Σουηδό "Τσιόδρα" για το τι πήγε στραβά

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε ότι "η κυβέρνηση ήταν σε κάθε στιγμή έτοιμη να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα αν τα είχαν εισηγηθεί οι εμπειρογνώμονες".

Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 03 Ιουν 2020 | 15:33

Σοφία Νικολάου για Δημάκη: Ψέματα, ποτέ δεν του στερήσαμε το δικαίωμα στο πανεπιστήμιο

Αλλη εκδοχή για τα γεγονότα με την απεργία πείνας του Β. Δημάκη έδωσε η Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 03 Ιουν 2020 | 15:25

Επικίνδυνη χαλάρωση: Ένας στους 3 Έλληνες δεν ανησυχεί για τον κορονοϊό, μόνο 4 στους 10 τηρούν μέτρα προφύλαξης

Τι δείχνει η έρευνα που διενήργησε η ΑLCO σε κοινό και γιατρούς για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 03 Ιουν 2020 | 15:01

Ο Ιερώνυμος παρέδωσε στον Κικίλια ιατρικά μόνιτορ αξίας χιλιάδων ευρώ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξήρε το έργο της κυβέρνησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 03 Ιουν 2020 | 14:18
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 03 Ιουν 2020 | 14:04

Η επιθεώρηση The Lancet παίρνει αποστάσεις από την έρευνα για τη χρήση υδροξυχλωροκίνης

Η έρευνα δέχθηκε επίσης την σφοδρή επίθεση του γάλλου ερευνητή Ντιντιέ Ραούλτ.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ 03 Ιουν 2020 | 14:01

Πέτσας: Προχωράμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στην άρση των μέτρων

Χάρη στην προσπάθεια όλων των Ελλήνων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.