ΟΗΕ εναντίον Δανίας για το αεροζόλ κατά των μεταναστών

«Σοκαρισμένη» η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη διανομή ενός «αντιμεταναστευτικού αεροζόλ».

oie-enantion-danias-gia-to-aerozol-kata-twn-metanastwn
SHARE THIS
0
SHARES

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι της προκαλεί σοκ η διανομή από ένα κόμμα της άκρας δεξιάς στη Δανία ενός «αντιμεταναστευτικού αεροζόλ ».

Το Σάββατο στο Χάντερσλεβ, το Κόμμα των Δανών (Danskernes Parti, DP) διένειμε 137 λακ μαλλιών με την ετικέτα «Σπρέι ασύλου», αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για να καταγγείλει την έλευση ξένων στη χώρα.

«Ορισμένα κορίτσια στη Δανία δεν τολμούν πια να βγουν μόλις πέσει η νύχτα, εν μέρει διότι τώρα υπάρχουν αιτούντες άσυλο στην πόλη», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης του μικρού ακροδεξιού κόμματος, ο Ντάνιελ Κάρλσεν, χαρακτηρίζοντας το αεροζόλ ένα «αποτελεσματικό» και «νόμιμο» μέσο αυτοάμυνας.

Η πρωτοβουλία του DP προκάλεσε πολεμική στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας, τα οποία την επέκριναν έντονα.

Την Τετάρτη η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες καταδίκασε τη διανομή των σπρέι σε μια ανακοίνωσή της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Αρμοστεία «επικρίνει έντονα το ότι αυτού του είδους το γεγονός έλαβε χώρα στη Δανία στοχοθετώντας αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανθρώπους που έχουν ήδη υπομείνει τόσα πολλά».

«Για το συμβάν ευθύνεται μια μικρή οργάνωση, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος του λαού της Δανίας», πρόσθεσε πάντως η UNHCR.

Η Χάντερσλεβ, μια πόλη 22.000 κατοίκων, διαθέτει ένα κέντρο φιλοξενίας το οποίο στεγάζει αυτή τη στιγμή περίπου 140 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Δανίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015 ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το 21% των ψήφων. Επηρέασε σημαντικά την πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την έλευση μεταναστών και προσφύγων στη Δανία.

Το DP, το οποίο απορρίπτει και καταγγέλλει τη «μετανάστευση μη δυτικών» και θέλει να αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τους μη δυτικούς στους οποίους έχει δοθεί, συγκέντρωσε αμελητέα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει πάρει μέρος αφότου σχηματίστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook