ΟΗΕ για Ναρκωτικά: Στις ηλικίες 15-19 ετών 1 στους 4 θανάτους

Οι επιστημονικές ενδείξεις επισημαίνουν ότι ακόμη και ο πειραματισμός με ουσίες συνιστά έκθεση σε δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές και εντείνει τον κίνδυνο για ενδεχόμενες μεταγενέστερες διαταραχές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι νέοι άνθρωποι και η χρήση από αυτούς ναρκωτικών ουσιών -με προεξάρχουσα την κάνναβη- καθώς και η εμφάνιση -και ευρεία χρήση- νέων, συνθετικών, ψυχοδραστικών ουσιών (NPS) βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών. Την έκθεση παρουσίασε σήμερα το ΚΕΘΕΑ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος.

Αναφερόμενος στην ανησυχητική, αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους νέους, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης, σημείωσε ότι πλέον ένας στους τέσσερις (23,1%) θανάτους από ναρκωτικά αφορά τις ηλικίες 15-19 ετών. Τα στοιχεία αφορούν το 2015, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί μεταξύ των νέων. Όπως σημείωσε ο κ. Λιάπης, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες χρήσης ουσιών στην ενήλικη ζωή. Επίσης, από τις έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών προηγείται χρήση αλκοόλ και καπνού από παιδιά και εφήβους. Κατά συνέπεια, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ σε μικρή ηλικία "ανοίγει το δρόμο" για ενδεχόμενη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μελλοντικά. Ο κ. Λιάπης ενέμεινε, επίσης, στο ζήτημα των κοινωνικών αντιλήψεων, σημειώνοντας ότι η κοινωνική ανοχή κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού και κάνναβης από την προεφηβική ηλικία δημιουργεί στα παιδιά και τους εφήβους την πεποίθηση "θετικής εικόνας για τις ουσίες και τη χρήση τους", αν και είναι ευρέως γνωστοί οι κίνδυνοι.

Αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης, ο κ. Λιάπης σημείωσε ότι η ερευνητική τεκμηρίωση δείχνει την οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα ως δυνάμεις προστασίας και περιορισμού του κινδύνου. Οι τρεις αυτοί σημαντικοί παράγοντες στη ζωή των παιδιών κρατούν στα χέρια τους τη δυνατότητα εκπαίδευσης και υγιούς ψυχο-πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών, ώστε αυτά να μην καταφεύγουν στη χρήση ουσιών ή στην υιοθέτηση, εν γένει, βλαπτικών συμπεριφορών. Συγχρόνως, οι επιστημονικές ενδείξεις επισημαίνουν ότι ακόμη και ο πειραματισμός με ουσίες συνιστά έκθεση σε δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές και εντείνει τον κίνδυνο για ενδεχόμενες μεταγενέστερες διαταραχές.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διασπορά του προβλήματος, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος ενημέρωσε ότι στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο η χρήση υψηλής καθαρότητας κοκαΐνης. Συγχρόνως, βρίσκεται σε άνοδο η ενέσιμη χρήση διεγερτικών -κοκαΐνη, αμφεταμίνες και συνθετικές καθινόνες. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών, και ειδικότερα συνθετικών οπιοειδών, συνεχώς αυξάνονται. Στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική η χρήση ουσιών, και ιδιαίτερα της κάνναβης, αυξάνεται σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Στη Νότια Αμερική η παραγωγή, διακίνηση και χρήση ουσιών προκαλεί ανασφάλεια και βία. Στην περιοχή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου, οι ουσίες συνδέονται άμεσα με ανθρωποκτονίες και χρήση πυροβόλων όπλων. Για την Αφρική δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία. Όμως, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα λόγω της παρασκευής και χρήσης του συνθετικού οπιοειδούς τραμαδόλης και η διακίνηση κοκαΐνης πυροδοτεί όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια σε ορισμένες δυτικοαφρικανικές χώρες. Κύριο χαρακτηριστικό της Ασίας είναι η συνεχής επέκταση της παραγωγής, διακίνησης και χρήσης συνθετικών ναρκωτικών, ιδιαίτερα της μεθαμφεταμίνης. Το πρόβλημα στην Ωκεανία εντοπίζεται στην αυξανόμενη διακίνηση ουσιών μέσω των νησιών του Ειρηνικού.

Το Αφγανιστάν είναι η χώρα προέλευσης σχεδόν όλων των οπιούχων που κατασχέθηκαν σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αφρική και παραμένει στην πρωτοκαθεδρία της καλλιέργειας οπιούχας παπαρούνας. Αποτελεί, επίσης, μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρητίνης της κάννναβης παγκοσμίως. Συγχρόνως, εντός της χώρας αυξάνεται συνεχώς η χρήση συνθετικών ναρκωτικών.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Μαρ 2020 | 14:21

Ξεκάθαρο μήνυμα ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο - Απαντάται καταλλήλως

"Η Τουρκία χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους" τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων που περιλαμβάνουν ελληνική υφαλοκρηπίδα

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ «ΚΥΝΗΓΙ» 23 Μαρ 2020 | 11:38

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών με πελάτες τρανταχτά ονόματα

Καίριο πλήγμα σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που διακινούσαν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών.

ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ 19 Μαρ 2020 | 19:59

Δραματική έκκληση Γκουτέρες: Αν ο κορονοϊός εξαπλωθεί θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους

"Η υγειονομική καταστροφή δείχνει με σαφήνεια ότι δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο πιστεύαμε"

ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 11 Μαρ 2020 | 16:28

Σύλληψη για κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη έξω από την ΑΣΟΕΕ

Αστυνομικοί εντόπισαν τον 31χρονο αλλοδαπό στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Αντωνιάδου.

ΣΤΑ 100 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 05 Μαρ 2020 | 06:46

Πέθανε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Χαβιέρ Πέρες δε Κουέγιαρ

Ήταν ο πέμπτος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 04 Μαρ 2020 | 14:08

Απίστευτο: 332 σωλήνες για εισπνεόμενα ναρκωτικά έξω από την ΑΣΟΕΕ [εικόνες]

Σε επιχείρηση της αστυνομίας κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και 332 γυάλινοι δοκιμαστικοί σωλήνες για χρήση εισπνεόμενων ναρκωτικών ουσιών. Έγιναν δύο συλλήψεις.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ 01 Μαρ 2020 | 18:23

ΟΗΕ: Η Ελλάδα έχει νόμιμο δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν να μην γίνεται χρήση "υπερβολικής" βίας εναντίον των χιλιάδων μεταναστών που συρρέουν, προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

01 Μαρ 2020 | 07:48

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ 30 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ 29 Μαρ 2020 | 09:19

Προειδοποίηση Μπόρις Τζόνσον στους Βρετανούς: Τα πράγματα θα χειροτερέψουν

Στην επιστολή του που θα επιδοθεί σε 30 εκατ. νοικοκυριά, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει: "Εξ αρχής προσπαθήσαμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα, τη σωστή στιγμή".

ΧΛΙΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΡΑΜΠ 29 Μαρ 2020 | 08:58

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ- Παγκόσμιο κέντρο της πανδημίας η Νέα Υόρκη

Ο Τραμπ ζήτησε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών να προχωρήσουν στην έκδοση μιας "σθεναρής" ταξιδιωτικής οδηγίας, που θα αποθαρρύνει τους Αμερικανούς να μετακινούνται.

ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η Ν.ΥΟΡΚΗ 28 Μαρ 2020 | 22:02

ΗΠΑ: 453 νεκροί το τελευταίο 24ωρο και 115.547 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη χώρα αναφέρθηκαν 453 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.891.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΑΝΤΣΕΘ 28 Μαρ 2020 | 21:38

Ισπανία- κορονοϊός: Λουκέτο στις επιχειρήσεις- Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά για 2 εβδομάδες

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους, θα πληρώνονται κανονικά, αλλά θα παραμείνουν στα σπίτια τους.

28 Μαρ 2020 | 21:28

Βατικανό: Δεν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ο Πάπας Φραγκίσκος

"Ούτε ο Άγιος Πατέρας, ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του περιλαμβάνονται στα κρούσματα", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.