X

ΟΗΕ: Κήρυξε επισήμως τη Γάζα σε κατάσταση λιμού - "Οι θάνατοι από πείνα ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου" - Η αντίδραση του Ισραήλ

Οι θάνατοι από τον λιμό ενδέχεται να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι "θα μπορούσε να αποφευχθεί" χωρίς "τη συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ"

Γράφει: TheToc team

Ο λιμός έχει πλήξει περιοχή της Γάζας, ο πρώτος στη Μέση Ανατολή, και είναι πολύ πιθανόν ότι θα εξαπλωθεί τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα η Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), οργανισμός του ΟΗΕ που εδρεύει στη Ρώμη, με την αξιολόγησή του αυτή να αναμένεται ότι θα κλιμακώσει την πίεση στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Οι ειδικοί του οργανισμού προειδοποίησαν ότι 514.000 άνθρωποι --σχεδόν ένα τέταρτο των Παλαιστινίων στη Γάζα-- αντιμετωπίζουν λιμό και ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στους 641.000 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα έπειτα από μήνες προειδοποιήσεων για λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα που μαστίζεται από τον πόλεμο, ο οργανισμός του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι λιμός έχει εκδηλωθεί στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας και ότι αυτός αναμένεται να εξαπλωθεί στις περιφέρειες της Ντέιρ αλ Μπάλαχ και της Χαν Γιουνίς ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο ΟΗΕ προκάλεσε άμεσα την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο κατήγγειλε μια "μεροληπτική" ανακοίνωση "που στηρίζεται στα ψέματα της Χαμάς". "Δεν υπάρχει λιμός στη Γάζα", σημείωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι θάνατοι από τον λιμό ενδέχεται να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι "θα μπορούσε να αποφευχθεί" χωρίς "τη συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ"

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ υπενθύμισε σήμερα ότι "η λιμοκτονία ανθρώπων για στρατιωτικούς σκοπούς αποτελεί έγκλημα πολέμου", λίγα λεπτά αφού ο ΟΗΕ κήρυξε επισήμως λιμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τουρκ εκτίμησε ότι "ο λιμός που κηρύχθηκε σήμερα από την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) στην πόλη της Γάζας είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών που έχει λάβει η ισραηλινή κυβέρνηση" σε ανακοίνωσή του προς τους δημοσιογράφους.

"Είναι έγκλημα πολέμου να χρησιμοποιείται η λιμοκτονία ως μέθοδος πολέμου και οι θάνατοι που προκύπτουν από αυτή ενδέχεται επίσης να ισοδυναμούν με το έγκλημα πολέμου της εκ προθέσεως δολοφονίας", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Τομ Φλέτσερ εκτίμησε ότι ο λιμός στη Γάζα "θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν μας το είχαν επιτρέψει".

"Παρά ταύτα τρόφιμα συγκεντρώνονται στα σύνορα εξαιτίας της συστηματικής παρεμπόδισης του Ισραήλ", σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι "αυτός ο λιμός θα μας στοιχειώνει και πρέπει να μας στοιχειώνει όλους".

"Ας παρέχουμε τρόφιμα και άλλες προμήθειες ανεμπόδιστα και στην απαιτούμενη μαζική κλίμακα. Ας τερματίσουμε την τιμωρία", πρόσθεσε ο Φλέτσερ ένα σχόλιο που απηύθυνε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε Επίσης

"Σκόπιμη κατάρρευση των απαιτούμενων συστημάτων για επιβίωση"

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί ατιμώρητα", υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

"Υπάρχει ανάγκη για άμεση εκεχειρία, για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και πλήρη και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας" στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Σχολιάζοντας την έκθεση της IPC δηλώνει χαρακτηριστικά πως "ακριβώς όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πλέον λέξεις για να περιγράψουν την κόλαση στη Γάζα, προστέθηκε μια νέα: ''λιμός''".

Ο Γκουτέρες λέει ότι "δεν είναι μυστήριο", αλλά μάλλον "μια ανθρωπογενής καταστροφή, ένα ηθικό κατηγορητήριο και μια αποτυχία της ίδιας της ανθρωπότητας".

"Ο λιμός δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα. Είναι η σκόπιμη κατάρρευση των συστημάτων που απαιτούνται για την ανθρώπινη επιβίωση", προσθέτει ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι το Ισραήλ έχει "σαφείς υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου - συμπεριλαμβανομένου του καθήκοντος να διασφαλίζει τα τρόφιμα και τα ιατρικά εφόδια του πληθυσμού".

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί ατιμώρητα. Τέλος οι δικαιολογίες. Η ώρα για δράση δεν είναι αύριο - είναι τώρα. Χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση του πυρός, την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και πλήρη, απεριόριστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια" σημείωσε.

Το Ισραήλ απορρίπτει την έκθεση του IPC, λέει ότι "δεν υπάρχει λιμός στη Γάζα"

"Δεν υπάρχει λιμός στη Γάζα", ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την έκθεση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική και βασισμένη "στα ψέματα της Χαμάς".

"Το IPC μόλις έδωσε στη δημοσιότητα μια ειδικά κατασκευασμένη έκθεση για την ψευδή εκστρατεία της Χαμάς", έγραψε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Κατηγορώντας το IPC ότι "δεν τήρησε τους δικούς του κανόνες και ότι αγνόησε τα δικά του κριτήρια", το ισραηλινό υπουργείο πρόσθεσε ότι "το σύνολο της έκθεσης βασίζεται στα ψέματα της Χαμάς τα οποία ξεπλένουν οργανώσεις που έχουν ίδια συμφέροντα".

"Περισσότερα από 100.000 φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από την αρχή του πολέμου και τις τελευταίες εβδομάδες μαζική εισροή βοήθειας έχει πλημμυρίσει τη Λωρίδα της Γάζας με βασικά τρόφιμα, έχοντας προκαλέσει απότομη πτώση στις τιμές των τροφίμων", τόνιζε η ανακοίνωση.

Στις αρχές Μαρτίου, το Ισραήλ απαγόρευσε τελείως την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, προτού εγκρίνει στα τέλη Μαΐου την μεταφορά πολύ περιορισμένων ποσοτήτων, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει κάθε πρόσβαση στη Γάζα, κατηγορεί τη Χαμάς ότι λεηλατεί τη βοήθεια, κάτι το οποίο αρνείται το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι δεν την διανέμουν. Ωστόσο αυτές δηλώνουν ότι το Ισραήλ επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς και κρίνουν πολύ επικίνδυνο να διανείμουν τη βοήθεια εν μέσω πολέμου.

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 της Χαμάς στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία.

Στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν χάσει τη ζωή τους 62.192 άνθρωποι στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.