Ολάντ προς Γάλλους: Μην ψηφίσετε Λεπέν

Εκκληση προς τους γάλλους ψηφοφόρους να απορρίψουν στις ευρωεκλογές τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έκανε μέσω άρθρου του στη Le Monde ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

olant-pros-gallous-min-psifisete-lepen
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους γάλλους ψηφοφόρους να απορρίψουν στις ευρωεκλογές τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα προειδοποιώντας ότι αυτά στοχεύουν να αντιστρέψουν δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Το τέλος του ευρώ θα σήμαινε αδυσώπητη λιτότητα, το τέλος της οικονομικής αλληλεγγύης και ένα νόμισμα στο έλεος των κερδοσκόπων»

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, ο Ολάντ καταδικάζει τις θέσεις κατά της Ευρώπης και υπέρ του εθνικού προστατευτισμού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, το οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν να έχει το προβάδισμα στις ευρωεκλογές της 25ης Μαρτίου εν μέσω ευρείας αδιαφορίας των ψηφοφόρων.

«Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, συγκεκριμένες δυνάμεις στη Γαλλία και σε άλλες χώρες επιχειρούν να αποδομήσουν την ΕΕ στοιχηματίζοντας στην απογοήτευση και στη λαϊκή δυσφορία και ξεθάβοντας φόβους», έγραψε ο σοσιαλιστής ηγέτης. «Αλλά το τέλος του ευρώ θα σήμαινε αδυσώπητη λιτότητα, το τέλος της οικονομικής αλληλεγγύης και ένα νόμισμα στο έλεος των κερδοσκόπων».

Η Λεπέν έκανε έκκληση στις αρχές του μήνα προς τους άλλους ευρωσκεπτικιστές ηγέτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα νέο ευρωκοινοβούλιο και να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να μπλοκάρουν την περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ.

Μόλις 51% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ

Η υποστήριξη των ψηφοφόρων για την ΕΕ έχει μειωθεί στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας CSA αυτόν τον μήνα, μόλις 51% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, από 67% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από μία δεκαετία.

Ο γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε, πάντως, ότι η Γαλλία και άλλες χώρες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την ανεργία στους νέους και κάλεσε τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία αφορμή για να ακουστεί η φωνή τους σχετικά με την πολιτική στην ΕΕ.

«Η Ενωση είναι απογοητευτική...Για πρώτη φορά, οι ψηφοφόροι με την ψήφο τους θα ορίσουν τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πόσοι από αυτούς το γνωρίζουν αυτή τη στιγμή;», κατέληξε ο Ολάντ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  REUTERS/Alain Jocard

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook