Ολάντ: «Τιποτένια και άκυρα» τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Οι μόνες εκλογές που είναι νομιμοποιημένες και έχουν σημασία είναι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαίου δηλώνει από το Μπακού ο Φρανσουά Ολάντ.

olant-tipotenia-kai-akura-ta-dimopsifismata-stin-oukrania
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα κατά την άφιξή του στο Μπακού του Αζερπαϊτζάν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Καύκασο, ως «τιποτένια και άκυρα» τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτές οι «διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα της Κυριακής στις δύο αυτές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας δεν έχουν «κανένα νόημα» και είναι «τιποτένια και άκυρα».

«Η μόνη ψηφοφορία που θα έχει αξία» θα είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία είπε ο Ολάντ

«Η μόνη ψηφοφορία που θα έχει αξία» θα είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Δεν θέλω να τα αποκαλέσω δημοψηφίσματα», σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν κάλπες, δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα (και) ψηφοδέλτια» και ότι «η διαβούλευση αυτή δεν υφίσταται, δεν έχει νομιμότητα». «Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα που να μπορεί να αντληθεί», πρόσθεσε.

«Αυτό που θα μετρήσει στα μάτια μου, οι μόνες εκλογές που θα αξίζουν είναι αυτές της 25ης Μαΐου, οι εκλογές που θα επιτρέψουν να διοριστεί ο πρόεδρος όλης της Ουκρανίας», ο οποίος «θα είναι η μόνη νόμιμη αρχή», σημείωσε ο Ολάντ.

"Με αυτόν τον πρόεδρο, τον μόνο που θα είναι νόμιμος, θα είναι δυνατόν να υπάρξει μια διαβούλευση στην συνέχεια με το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών, για να επιτραπεί εντέλει μια αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, η αποκέντρωση", δήλωσε επίσης.

«Οι μεν και οι δε και κυρίως οι Ρώσοι θα μπορούν να συνομιλήσουν» με αυτόν που θα εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας, πρόσθεσε εξάλλου ο Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο «αν οι εκλογές της 25ης Μαΐου δεν μπορέσουν να διεξαχθούν» λόγω «προκλήσεων», «εμποδίων» ή «παρεμβάσεων» «θα είναι απαραίτητο να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κυρώσεων».

«Ωστόσο σήμερα βάζω στοίχημα ότι αυτές οι εκλογές της 25ης Μαΐου θα διεξαχθούν», κατέληξε.

Ο Ολάντ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Σάββατο, όπως είχε κάνει προηγουμένως και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, «παράνομα» τα δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία, ξεκίνησε σήμερα περιοδεία σε τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου.

Στο Αζερμπαϊτζάν για προώθηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε την Κυριακή το απόγευμα στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη που έχει στόχο την προώθηση των εμπορικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ του Παρισιού και του Μπακού.

Την Δευτέρα θα μεταβεί στην Αρμενία και στην συνέχεια θα συνεχίσει την περιοδεία του την Τρίτη στην Γεωργία.

«Δεν θεωρούμε ότι η προσπάθεια ανάπτυξης στενότερων δεσμών με την ΕΕ είναι κάτι που στρέφεται ενάντια στην Ρωσία»

Σύμβουλοί του δήλωσαν ότι ο Ολάντ κάνει αυτό το άνοιγμα στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και την Γεωργία, παρά το γεγονός ότι μια συμφωνία σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ είναι αυτή που πυροδότησε την πρόσφατη κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

«Δεν θεωρούμε ότι η προσπάθεια ανάπτυξης στενότερων δεσμών με την ΕΕ είναι κάτι που στρέφεται ενάντια στην Ρωσία», δήλωσε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, σημειώνοντας ότι «το χειρότερο πράγμα» θα ήταν να αναγκάσει κανείς αυτές τις χώρες να επιλέξουν ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία.

Η Γεωργία σχεδιάζει να υπογράψει μια συμφωνία για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ αργότερα φέτος. Από την άλλη, η Αρμενία δεν υπέγραψε μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους, επιλέγοντας αντ'αυτής την ένταξή της σε μια τελωνειακή ένωση με την Ρωσία, την Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ο Γάλλος ηγέτης συνοδεύεται στην περιοδεία του στις τρεις αυτές χώρες από μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

ΠΗΓΗ: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS/Yoan Valat

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook