Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση Πούτιν - Ποροσένκο

Επί δύο ώρες συζυτούσαν χωρίς μεσολαβητές, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Δύσκολες χαρακτήρισε της συνομιλίες ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Για περίπου δύο ώρες συζήτησαν ιδιαιτέρως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στο περιθώριο της συνόδου του Μίνσκ. Το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία πληροφορία για το αποτέλεσμα της συνομιλίας.Οι δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν συνεντεύξεις τύπου.

«Δύσκολες διαπραγματεύσεις»

Η διμερής συνάντηση έγινε μετά τις πολυμερείς συνομιλίες κατά τις οποίες οι ηγέτες των δύο χωρών, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ηγέτες της Λυεκορωσίας και του Καζαχστάν αναζήτησαν μια λύση για την κρίση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που φιλοξένησε τη σύνοδο, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «δύσκολες».

«Εγκάρδιες και θετικές συνομιλίες»

Για εγκάρδιες και θετικές συνομιλίες έκανε λόγο η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών της Ε.Ε. Καθριν Αστον αναφερόμενη ωστόσο στην σύνοδο στην οποίαν πήραν μέρος η ίδια και οι πρόεδροι της Λευκορωσίας και του Καζαχστάν. Η Αστον δήλωσε ότι για το ζήτημα της Ουκρανίας τόνισε την ανάγκη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία με διεθνή εποπτεία και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την εκτόνωση της κρίσης.