Τρεις ημέρες πριν την τελετή έναρξης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το Παρίσι 2024 δηλώνει έτοιμο να προσφέρει ένα μοναδικό υπερθέαμα.
Οι Γάλλοι διοργανωτές υπόσχονται ότι η τελετή έναρξης που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 19:30 (τοπική ώρα) και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 3 ώρες και 45 λεπτά, θα είναι "μοναδική στην ιστορία".
Το βέβαιο είναι ότι οι αγώνες θα είναι μοναδικοί και από την άποψη των μέτρων ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί, οι επίσημες ανακοινώσεις για τα οποία αναμένονται από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, αύριο, Τετάρτη 24/07.
Όπως πολλές φορές το έχει πει ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξία της Γαλλίας είναι 100 χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς που διοργανώθηκαν στο Παρίσι το 1924, να διοργανώσουν αγώνες μέσα στην πόλη και όχι αποκομμένους από αυτή μόνο στα στάδια.
Για τον λόγο αυτό επελέγη το ίδιο το κέντρο της πόλης για να μετατραπεί σε σκηνικό που θα φιλοξενήσει την τελετή έναρξης. Το στοίχημα είναι μεγάλο και κατά τους προηγούμενους μήνες πολλές φορές η Επιτροπή διοργάνωσης των Αγώνων χρειάστηκε να επικαιροποιήσει το plan B λαμβάνοντας υπό ανησυχίες για την ασφάλεια. Για τον Μακρόν όμως ήταν ένα προσωπικό στοίχημα που δεν ήθελε να το χάσει.
"Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή δεν θα γίνει σε στάδιο αλλά στον Σηκουάνα" δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι "καλλιτέχνες από όλο το κόσμο, χορευτές και μία μεγάλη ορχήστρα, θα μετατρέψουν το Παρίσι σε ένα τεράστιο υπαίθριο θέατρο".
85 πλοιάρια για 206 εθνικές αποστολές
Όλα λοιπόν είναι έτοιμα ώστε η υδάτινη αρτηρία του Σηκουάνα που διατρέχει το Παρίσι κόβοντάς του στα δύο να λειτουργήσει ως η οδός για την είσοδο των αθλητών στον χώρο της τελετής έναρξης. Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος 85 πλοιάρια για 206 εθνικές αποστολές που θα διανύσουν σε 42 λεπτά με ταχύτητα 9χλμ μια διαδρομή 6 χλμ από το ύψος του σταθμού Αούστερλιτς μέχρι τη γέφυρα Ιενά.
Συνολικά, θα λάβουν μέρος μεταξύ 6.000 και 7.000 αθλητές (από τους συνολικά 10.500 που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες), 3.000 χορευτές ενώ αναμένονται 300.000 θεατές. Για λόγους ασφαλείας, ο εναέριος χώρος του Παρισιού θα είναι κλειστός.
Το πρώτο πλοιάριο που θα ξεκινήσει την πλωτή παρέλαση θα είναι αυτό που θα μεταφέρει την ελληνική αποστολή με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετονκούμπο και την Αντιγόνη Ντρισπιώτη, τηρώτας την παράδοση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ την παρέλαση θα κλείσει η αποστολή της διοργανώτριας χώρας. 571 Γάλλοι αθλητές θα πλεύσουν τελευταίοι στον Σηκουάνα καθώς θα ολοκληρώνεται η παρέλαση.
Γεωπολιτική εξαίρεση συνιστά η απαγόρευση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που δεν θα λάβουν μέρος στην παρέλαση, σε μια απόφαση που ανήκει στη ΔΟΕ. Οι αθλητές θα μπορέσουν να αγωνιστούν χωρίς όμως να φέρουν τα εθνικά τους χρώματα.
Τι θα δούμε στην τελετή είναι επτασφράγιστο μυστικό αλλά όλα έχουν σχεδιαστεί χωρίς να προδίδονται οι αρχές της Γαλλίας για "ελευθερία, ισότητα κι αδελφοσύνη" όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική έκδοση του περιοδικού Vogue ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης Τομά Ζολί.