Σοκ στη βόρεια Γαλλία από την σφαγή ενός ηλικιωμένου ιερέα από δύο τζιχαντιστές μέσα σε εκκλησία που - όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες - μετά την πράξη τους έκαναν μια θρησκευτική τελετή στα αραβικά γύρω από την Αγία Τράπεζα.
Ολα άρχισαν, όταν δύο άνδρες εισέβαλαν οπλισμένοι με μαχαίρια σε εκκλησία της πόλης Ρουέν στη Νορμανδία και πήραν ομήρους τον 84χρονο ιερέα, δύο μοναχές και δύο πιστούς.
Λίγο αργότερα εκτέλεσαν τον ιερέα, κόβοντας τον λαιμό του. Μια από τις μοναχές δήλωσε μάλιστα στην αστυνομία, ότι οι δράστες υποχρέωσαν τον ιερέα να γονατίσει πριν του κόψουν την καρωτίδα. Η ίδια είπε ότι οι εκτελεστές βιντεοσκόπησαν την πράξη τους.
Πριν συνεχίσουν τη σφαγή εξουδετερώθηκαν από αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον τους.
Η μαρτυρία της μοναχής: Εκαναν τελετή στην Αγία Τράπεζα
Η αδελφή Ντανιέλ, μια από τις μοναχές που ήταν μπροστά στην άγρια σφαγή, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης: «Τον υποχρέωσαν να γονατίσει. Ηθελε να αμυνθεί. Και έτσι έγινε η τραγωδία. Τραβούσαν βίντεο με την πράξη τους. Εκαναν μια μικρή θρησκευτική τελετή γύρω από την αγία τράπεζα, στα Αραβικά. Ηταν τρομακτικό!»
Μια άλλη γυναίκα που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro: «Ηρθαν ξαφνικά. Μιλούσαν αραβικά, Είδα ενα μαχαίρι. Εφυγα όταν άρχισαν την επίθεση στον πατέρα Jaques. Δεν ξέρω καν αν κατάλαβαν ότι έφυγα.»
Στο σημείο της επίθεσης μετέβησαν τόσο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι οι δύο δράστες ήταν τρομοκράτες του ISIS, κάτι που «επιβεβαιώνει» και το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση, μεταδίδοντας πως δύο «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν την επίθεση στην εκκλησία της Νορμανδίας.
Οι δράστες της επίθεσης "αποκρίνονταν στις εκκλήσεις να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες του (διεθνούς) συνασπισμού" που μάχεται κατά του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με το Amaq.
Ηταν σεσημασμένος και κυκλοφορούσε με βραχιολάκι
Στην περιοχή έχουν σπεύσει οι επίλεκτες δυνάμεις της Γαλλίας, RAID. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί καθώς έχει τραυματιστεί σοβαρά και ένας εκ των ομήρων.
Συλλήψεις για το μακελειό στη Νίκαια
Άλλοι δύο άνδρες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια (νοτιοανατολική Γαλλία) στις 14 Ιουλίου, κατά την οποία 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο δράστης της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα τς Βαστίλης, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ, σχεδίαζε την επίθεση για μήνες. Πέντε άτομα που φέρεται να είναι συνεργοί του –τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα– έχουν ήδη συλληφθεί και τεθεί υπό επίσημη έρευνα. Κανείς από τους πέντε δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών. Η πηγή δήλωσε πως οι δύο νέες συλλήψεις έγιναν χθες στη Νίκαια. Δεν έχουν γίνει γνωστές προς το παρόν άλλες λεπτομέρειες.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια, αποκαλώντας τον Μπουχλέλ "έναν από τους στρατιώτες του". Ωστόσο, οι αρχές λένε πως δεν έχουν ακόμη βρει αποδείξεις ότι ο 31χρονος, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, είχε πράγματι οποιουσδήποτε δεσμούς με την οργάνωση.