Παρέμβαση Ομπάμα για Φλόιντ: Η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής, πρέπει να κάνουμε και τα δύο

Αναφερόμενος στα κύματα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ τονίζει ότι αντιπροσωπεύουν μια πραγματική απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις διαμαρτυρίες ήταν ειρηνική, θαρραλέα, υπεύθυνη και εμπνευσμένη, σημειώνει ο Μπαράκ Ομπάμα σε νέα παρέμβασή του για την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Αναφερόμενος στα κύματα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ τονίζει ότι αντιπροσωπεύουν μια πραγματική και νόμιμη απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών και του ευρύτερου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει μια εκτενή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, στο πως λειτουργεί το σύστημα διακυβέρνησης αλλά και στον ενεργό ρόλο που θα πρέπει πλέον να έχουν οι τοπικές κοινωνίες στην λήψη των αποφάσεων μέσω συμμετοχής στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα:

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα βγαίνουν στους δρόμους και υψώνουν τις φωνές τους ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και στο συνεχιζόμενο πρόβλημα της άνισης δικαιοσύνης, πολλοί άνθρωποι έφτασαν να ρωτούν πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ορμή για να επιτύχουμε πραγματικές αλλαγές.

Τελικά, θα εναπόκειται σε μια νέα γενιά ακτιβιστών να διαμορφώσουν στρατηγικές που ταιριάζουν καλύτερα στις εποχές. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν μερικά βασικά μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε από τις προηγούμενες προσπάθειες που αξίζει να θυμηθούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτον, τα κύματα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική και νόμιμη απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών και του ευρύτερου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν ειρηνική, θαρραλέα, υπεύθυνη και εμπνευσμένη. Αξίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξή μας, όχι την καταδίκη - κάτι που η αστυνομία σε πόλεις όπως στο Κάμντεν και το Φλιντ έχουν κατανοήσει αξιέπαινα.

Από την άλλη πλευρά, η μικρή μειοψηφία των ανθρώπων που έχουν καταφύγει στη βία με διάφορες μορφές, είτε λόγω πραγματικού θυμού είτε δρώντας οπορτουνιστικά, θέτουν σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους, επιδεινώνοντας την καταστροφή γειτονιών που έχουν ήδη έλλειψη υπηρεσιών και επενδύσεων και μειώνοντας τον μεγαλύτερο σκοπό. Είδα μια ηλικιωμένη μαύρη γυναίκα να δίνει συνέντευξη σήμερα με δάκρυα, επειδή το μόνο μπακάλικο στη γειτονιά της είχε λεηλατηθεί. Εάν η ιστορία είναι οδηγός, αυτό το κατάστημα μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επιστρέψει. Ας μην δικαιολογήσουμε τη βία, ούτε να την εξορθολογίσουμε, ούτε να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Εάν θέλουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας, και η αμερικανική κοινωνία γενικά, να λειτουργούν με έναν υψηλότερο ηθικό κώδικα, τότε πρέπει να μοντελοποιήσουμε αυτόν τον κώδικα.

Δεύτερον, έχω ακούσει κάποιους να προτείνουν ότι το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της φυλετικής προκατάληψης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας αποδεικνύει ότι μόνο οι διαμαρτυρίες και η άμεση δράση μπορούν να επιφέρουν αλλαγή και ότι η ψηφοφορία και η συμμετοχή στην εκλογική πολιτική είναι χάσιμο χρόνου. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο. Το σημείο διαμαρτυρίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προβολή της αδικίας και η ανακούφιση των δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, σε όλη την αμερικανική ιστορία, συχνά ως απάντηση στις διαμαρτυρίες και στην πολιτική ανυπακοή, το πολιτικό σύστημα έδωσε προσοχή στις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αλλά τελικά, οι φιλοδοξίες πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένους νόμους και θεσμικές πρακτικές - και σε μια δημοκρατία, αυτό συμβαίνει μόνο όταν εκλέγουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε ποια επίπεδα διακυβέρνησης έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και τις αστυνομικές πρακτικές μας. Όταν σκεφτόμαστε την πολιτική, πολλοί από εμάς εστιάζουμε μόνο στην προεδρία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και ναι, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε έναν πρόεδρο, ένα Κογκρέσο, ένα Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ένα ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα που αναγνωρίζει πραγματικά τον συνεχιζόμενο, διαβρωτικό ρόλο που παίζει ο ρατσισμός στην κοινωνία μας και θέλουμε να κάνουμε κάτι γι 'αυτό. Αλλά οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που έχουν μεγαλύτερη σημασία στη μεταρρύθμιση των αστυνομικών τμημάτων και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης εργάζονται σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Οι δήμαρχοι και τα στελέχη της επαρχίας διορίζουν τους περισσότερους αρχηγούς της αστυνομίας και διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις με αστυνομικά σωματεία. Οι πληρεξούσιοι της περιοχής και οι δικηγόροι του κράτους αποφασίζουν εάν θα ερευνήσουν ή όχι και τελικά θα χρεώσουν όσους εμπλέκονται σε αστυνομικό παράπτωμα. Αυτές είναι όλες οι εκλεγμένες θέσεις. Σε ορισμένα μέρη, εκλέγονται επίσης επιτροπές αξιολόγησης της αστυνομίας με την εξουσία να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Δυστυχώς, η προσέλευση των ψηφοφόρων σε αυτούς τους τοπικούς αγώνες είναι συνήθως αξιοθρήνητα χαμηλή, ειδικά μεταξύ των νέων - κάτι που δεν έχει νόημα δεδομένου του άμεσου αντίκτυπου που έχουν αυτά τα γραφεία σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει αυτές τις έδρες καθορίζεται συχνά με λίγες χιλιάδες ή και μερικές εκατοντάδες ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ουσία είναι λοιπόν: αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να κινητοποιήσουμε για να ευαισθητοποιήσουμε και πρέπει να οργανώθουμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν για τη μεταρρύθμιση.
Τέλος, όσο πιο συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε τα αιτήματα για την ποινική δικαιοσύνη και τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι να προσφέρουν ελλιπής υπηρεσίες στην υπόθεση και στη συνέχεια να επανέρχονται στις δραστηριότητές τους, ως συνήθως, μόλις απομακρυνθούν οι διαμαρτυρίες.

Το περιεχόμενο αυτής της ατζέντας μεταρρύθμισης θα είναι διαφορετικό για διάφορες κοινότητες. Μια μεγάλη πόλη μπορεί να χρειαστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων. μια αγροτική κοινότητα μπορεί να χρειαστεί μια άλλη. Ορισμένες υπηρεσίες θα απαιτήσουν μεγαλύτερη αλλαγές. άλλες πρέπει να κάνουν μικρές βελτιώσεις. Κάθε υπηρεσία επιβολής του νόμου πρέπει να έχει σαφείς πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου φορέα που διεξάγει έρευνες για φερόμενο παράπτωμα. Η προσαρμογή των μεταρρυθμίσεων για κάθε κοινότητα θα απαιτήσει από τους τοπικούς ακτιβιστές και οργανισμούς να κάνουν την έρευνά τους και να εκπαιδεύσουν τους συμπολίτες στην κοινότητά τους σχετικά με τις στρατηγικές που λειτουργούν καλύτερα.

Αλλά ως σημείο εκκίνησης, έχω συμπεριλάβει δύο συνδέσμους παρακάτω.

Μια έκθεση και μια εργαλειοθήκη που αναπτύχθηκε από τη Διάσκεψη Ηγεσίας για τα Ατομικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα και βασίστηκε στο έργο της Task Force για τον 21ο αιώνα Policing που δημιούργησα όταν ήμουν στον Λευκό Οίκο.

Και αν σας ενδιαφέρει να αναλάβετε συγκεκριμένη δράση, δημιουργήσαμε επίσης έναν ειδικό ιστότοπο στο Ίδρυμα Obama για να σας κατευθύνουμε σε χρήσιμους οργανισμούς που αγωνίζονται για τον καλό αγώνα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο εδώ και χρόνια.

Αναγνωρίζω ότι αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν σκληροί και απογοητευτικοί - ότι ο φόβος, η θλίψη, η αβεβαιότητα και η δυσκολία μιας πανδημίας έχουν επιδεινωθεί από τραγικές υπενθυμίσεις, ότι η προκατάληψη και η ανισότητα εξακολουθούν να διαμορφώνουν τόσο μεγάλο μέρος της αμερικανικής ζωής.

Αλλά βλέποντας τον αυξημένο ακτιβισμό των νέων τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε αγώνα, με κάνει να ελπίζω. Εάν μπορούμε να διοχετεύσουμε τον δικαιολογημένο θυμό μας σε ειρηνική, συνεχή και αποτελεσματική δράση, τότε αυτή η στιγμή μπορεί να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής στο μακρύ ταξίδι του έθνους μας για να ανταποκριθούμε στα υψηλότερα ιδανικά μας.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 22 Ιουν 2021 | 20:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν χάνει τον στόχο για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου

Ο στόχος του Τζο Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΑΙΝ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ 22 Ιουν 2021 | 19:13

Γλυκά Νερά: Γνωστός ποινικολόγος για Αναγνωστόπουλο: "Μπορεί σε έξι χρόνια να είναι ελεύθερος" [Βίντεο]

"Είναι βέβαιο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα ειδεχθές, στυγερό και με προμελέτη, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση", δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος

ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ 22 Ιουν 2021 | 17:25

Γλυκά Νερά: Οι αλλαγές που θα κάνει η οικογένεια της Καρολάιν στον τάφο της μετά την ομολογία του δολοφόνου

Σε αλλαγές στο μνήμα της άτυχης Καρολάιν θα προχωρήσει η οικογένεια της μετά την ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Ο "ΚΟΝΤΟΣ" 22 Ιουν 2021 | 15:10

Γλυκά Νερά: Αυτός είναι ο "ληστής" και "δολοφόνος" της Καρολάιν που περιέγραψε στην ΕΛΑΣ ο πιλότος

Το σκίτσο του υποτιθέμενου "ληστή" που έδωσε στην αστυνομία ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες

ΝΕΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 22 Ιουν 2021 | 14:31

Γλυκά Νερά: "Μετά τη δολοφονία μιλήσαμε με τον Μπάμπη και ήταν μια χαρά", αποκαλύπτει γείτονας του ζευγαριού

Ο Μπάμπης ήταν αψυχολόγητος από την πρώτη ημέρα που ήρθε, αναφέρει γείτονας του συζυγοκτόνου των Γλυκών Νερών

ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 22 Ιουν 2021 | 07:55

Θωμάς Καρβέλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε το παγωτό μηχανής - Πώς ένα ατύχημα έκανε... εκατομμυριούχο έναν φτωχό μετανάστη

Η συναρπαστική ιστορία του Θωμά Καρβέλα, ο οποίος ανακάλυψε το παγωτό μηχανής και έγινε πλούσιος... από ένα σκασμένο λάστιχο.

ΤΟ 75% ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ COVAX 22 Ιουν 2021 | 07:04

ΗΠΑ: Αυτές είναι οι χώρες στις οποίες θα σταλούν 55 εκατ. δόσεις εμβολίων

Τα 55 εκατομμύρια δόσεις θα προέρχονται από τις προμήθειες των ΗΠΑ από τις Pfizer Inc, Moderna Inc και Johnson & Johnson.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 21 Ιουν 2021 | 20:25

ΗΠΑ: Στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

To επόμενο "κρίσιμο" βήμα στη πορεία του νέου νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

ΤΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΕΡΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 21 Ιουν 2021 | 20:10

Γλυκά Νερά: Νέες φωτογραφίες-ντοκουμέντο - Το παράθυρο που "πρόδωσε" τον πιλότο - Το είχε ξεβιδώσει για να "στήσει" τη "ληστεία" [Εικόνες]

Ένα παραβιασμένο παράθυρο ήταν το βασικό πειστήριο που ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος χρησιμοποίησε για να στηρίξει την εκδοχή των "ληστών" στα Γλυκά Νερά

ΚΑΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 21 Ιουν 2021 | 18:16

Γλυκά Νερά: Φωτογραφία-πειστήριο από τον τόπο του εγκλήματος - Η κάμερα που έσπασε ο Αναγνωστόπουλος μετά τη δολοφονία

Στο νέο φωτογραφικό ντοκουμέντο φαίνεται η κάμερα από την οποία αφαίρεσε την κάρτα μνήμης ο δολοφόνος των Γλυκών Νερών

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ 21 Ιουν 2021 | 16:20

Γλυκά Νερά: Τα πρώτα λόγια του πατέρα του πιλότου - "Έχω χάσει δύο παιδιά, το μόνο που μας νοιάζει είναι το μωρό"

Προσπαθώ να μην έχει περισσότερο κακή τύχη ένα παιδάκι που δεν φταίει σε τίποτα, δηλώνει ο πατέρας του δολοφόνου των Γλυκών Νερών

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ 21 Ιουν 2021 | 15:30

Ανατριχίλα στη Γαλλία: Σκότωσε τον πατριό της που την βίαζε από 12 ετών - Την ανάγκασε να τον παντρευτεί και την εξέδιδε

Μια γυναίκα στη Γαλλία κάθεται στο εδώλιο για τον φόνο του βασανιστή- πατριού και κατόπιν συζύγου της

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 21 Ιουν 2021 | 13:02

Γλυκά Νερά: H φωτογραφία με τη Monopoly που δήθεν είχε τα λεφτά - Αποκαλύπτεται η σκηνοθεσία του δολοφόνου

Το επιτραπέζιο που είχε ισχυριστεί αρχικά ο δολοφόνος των Γλυκών Νερών ότι είχε κρυμμένα λεφτά που έκλεψαν οι φανταστικοί κακοποιοί.