Παρέμβαση Ομπάμα για Φλόιντ: Η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής, πρέπει να κάνουμε και τα δύο

Αναφερόμενος στα κύματα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ τονίζει ότι αντιπροσωπεύουν μια πραγματική απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις διαμαρτυρίες ήταν ειρηνική, θαρραλέα, υπεύθυνη και εμπνευσμένη, σημειώνει ο Μπαράκ Ομπάμα σε νέα παρέμβασή του για την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Αναφερόμενος στα κύματα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ τονίζει ότι αντιπροσωπεύουν μια πραγματική και νόμιμη απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών και του ευρύτερου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει μια εκτενή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, στο πως λειτουργεί το σύστημα διακυβέρνησης αλλά και στον ενεργό ρόλο που θα πρέπει πλέον να έχουν οι τοπικές κοινωνίες στην λήψη των αποφάσεων μέσω συμμετοχής στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα:

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα βγαίνουν στους δρόμους και υψώνουν τις φωνές τους ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και στο συνεχιζόμενο πρόβλημα της άνισης δικαιοσύνης, πολλοί άνθρωποι έφτασαν να ρωτούν πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ορμή για να επιτύχουμε πραγματικές αλλαγές.

Τελικά, θα εναπόκειται σε μια νέα γενιά ακτιβιστών να διαμορφώσουν στρατηγικές που ταιριάζουν καλύτερα στις εποχές. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν μερικά βασικά μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε από τις προηγούμενες προσπάθειες που αξίζει να θυμηθούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτον, τα κύματα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική και νόμιμη απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών και του ευρύτερου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν ειρηνική, θαρραλέα, υπεύθυνη και εμπνευσμένη. Αξίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξή μας, όχι την καταδίκη - κάτι που η αστυνομία σε πόλεις όπως στο Κάμντεν και το Φλιντ έχουν κατανοήσει αξιέπαινα.

Από την άλλη πλευρά, η μικρή μειοψηφία των ανθρώπων που έχουν καταφύγει στη βία με διάφορες μορφές, είτε λόγω πραγματικού θυμού είτε δρώντας οπορτουνιστικά, θέτουν σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους, επιδεινώνοντας την καταστροφή γειτονιών που έχουν ήδη έλλειψη υπηρεσιών και επενδύσεων και μειώνοντας τον μεγαλύτερο σκοπό. Είδα μια ηλικιωμένη μαύρη γυναίκα να δίνει συνέντευξη σήμερα με δάκρυα, επειδή το μόνο μπακάλικο στη γειτονιά της είχε λεηλατηθεί. Εάν η ιστορία είναι οδηγός, αυτό το κατάστημα μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επιστρέψει. Ας μην δικαιολογήσουμε τη βία, ούτε να την εξορθολογίσουμε, ούτε να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Εάν θέλουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας, και η αμερικανική κοινωνία γενικά, να λειτουργούν με έναν υψηλότερο ηθικό κώδικα, τότε πρέπει να μοντελοποιήσουμε αυτόν τον κώδικα.

Δεύτερον, έχω ακούσει κάποιους να προτείνουν ότι το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της φυλετικής προκατάληψης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας αποδεικνύει ότι μόνο οι διαμαρτυρίες και η άμεση δράση μπορούν να επιφέρουν αλλαγή και ότι η ψηφοφορία και η συμμετοχή στην εκλογική πολιτική είναι χάσιμο χρόνου. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο. Το σημείο διαμαρτυρίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προβολή της αδικίας και η ανακούφιση των δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, σε όλη την αμερικανική ιστορία, συχνά ως απάντηση στις διαμαρτυρίες και στην πολιτική ανυπακοή, το πολιτικό σύστημα έδωσε προσοχή στις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αλλά τελικά, οι φιλοδοξίες πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένους νόμους και θεσμικές πρακτικές - και σε μια δημοκρατία, αυτό συμβαίνει μόνο όταν εκλέγουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε ποια επίπεδα διακυβέρνησης έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και τις αστυνομικές πρακτικές μας. Όταν σκεφτόμαστε την πολιτική, πολλοί από εμάς εστιάζουμε μόνο στην προεδρία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και ναι, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε έναν πρόεδρο, ένα Κογκρέσο, ένα Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ένα ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα που αναγνωρίζει πραγματικά τον συνεχιζόμενο, διαβρωτικό ρόλο που παίζει ο ρατσισμός στην κοινωνία μας και θέλουμε να κάνουμε κάτι γι 'αυτό. Αλλά οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που έχουν μεγαλύτερη σημασία στη μεταρρύθμιση των αστυνομικών τμημάτων και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης εργάζονται σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Οι δήμαρχοι και τα στελέχη της επαρχίας διορίζουν τους περισσότερους αρχηγούς της αστυνομίας και διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις με αστυνομικά σωματεία. Οι πληρεξούσιοι της περιοχής και οι δικηγόροι του κράτους αποφασίζουν εάν θα ερευνήσουν ή όχι και τελικά θα χρεώσουν όσους εμπλέκονται σε αστυνομικό παράπτωμα. Αυτές είναι όλες οι εκλεγμένες θέσεις. Σε ορισμένα μέρη, εκλέγονται επίσης επιτροπές αξιολόγησης της αστυνομίας με την εξουσία να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Δυστυχώς, η προσέλευση των ψηφοφόρων σε αυτούς τους τοπικούς αγώνες είναι συνήθως αξιοθρήνητα χαμηλή, ειδικά μεταξύ των νέων - κάτι που δεν έχει νόημα δεδομένου του άμεσου αντίκτυπου που έχουν αυτά τα γραφεία σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει αυτές τις έδρες καθορίζεται συχνά με λίγες χιλιάδες ή και μερικές εκατοντάδες ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ουσία είναι λοιπόν: αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να κινητοποιήσουμε για να ευαισθητοποιήσουμε και πρέπει να οργανώθουμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν για τη μεταρρύθμιση.
Τέλος, όσο πιο συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε τα αιτήματα για την ποινική δικαιοσύνη και τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι να προσφέρουν ελλιπής υπηρεσίες στην υπόθεση και στη συνέχεια να επανέρχονται στις δραστηριότητές τους, ως συνήθως, μόλις απομακρυνθούν οι διαμαρτυρίες.

Το περιεχόμενο αυτής της ατζέντας μεταρρύθμισης θα είναι διαφορετικό για διάφορες κοινότητες. Μια μεγάλη πόλη μπορεί να χρειαστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων. μια αγροτική κοινότητα μπορεί να χρειαστεί μια άλλη. Ορισμένες υπηρεσίες θα απαιτήσουν μεγαλύτερη αλλαγές. άλλες πρέπει να κάνουν μικρές βελτιώσεις. Κάθε υπηρεσία επιβολής του νόμου πρέπει να έχει σαφείς πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου φορέα που διεξάγει έρευνες για φερόμενο παράπτωμα. Η προσαρμογή των μεταρρυθμίσεων για κάθε κοινότητα θα απαιτήσει από τους τοπικούς ακτιβιστές και οργανισμούς να κάνουν την έρευνά τους και να εκπαιδεύσουν τους συμπολίτες στην κοινότητά τους σχετικά με τις στρατηγικές που λειτουργούν καλύτερα.

Αλλά ως σημείο εκκίνησης, έχω συμπεριλάβει δύο συνδέσμους παρακάτω.

Μια έκθεση και μια εργαλειοθήκη που αναπτύχθηκε από τη Διάσκεψη Ηγεσίας για τα Ατομικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα και βασίστηκε στο έργο της Task Force για τον 21ο αιώνα Policing που δημιούργησα όταν ήμουν στον Λευκό Οίκο.

Και αν σας ενδιαφέρει να αναλάβετε συγκεκριμένη δράση, δημιουργήσαμε επίσης έναν ειδικό ιστότοπο στο Ίδρυμα Obama για να σας κατευθύνουμε σε χρήσιμους οργανισμούς που αγωνίζονται για τον καλό αγώνα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο εδώ και χρόνια.

Αναγνωρίζω ότι αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν σκληροί και απογοητευτικοί - ότι ο φόβος, η θλίψη, η αβεβαιότητα και η δυσκολία μιας πανδημίας έχουν επιδεινωθεί από τραγικές υπενθυμίσεις, ότι η προκατάληψη και η ανισότητα εξακολουθούν να διαμορφώνουν τόσο μεγάλο μέρος της αμερικανικής ζωής.

Αλλά βλέποντας τον αυξημένο ακτιβισμό των νέων τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε αγώνα, με κάνει να ελπίζω. Εάν μπορούμε να διοχετεύσουμε τον δικαιολογημένο θυμό μας σε ειρηνική, συνεχή και αποτελεσματική δράση, τότε αυτή η στιγμή μπορεί να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής στο μακρύ ταξίδι του έθνους μας για να ανταποκριθούμε στα υψηλότερα ιδανικά μας.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 14 Ιουλ 2020 | 14:37

Δερμιτζάκης: "Στοπ" στα πανηγύρια και τον Αύγουστο-Υποχρεωτική μάσκα και στους πολιτικούς

"Αν τα κρούσματα συνεχιστούν θα πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια και τον Αύγουστο και να σταματήσουν και οι πολιτικές εκδηλώσεις" δήλωσε ο καθηγητής γενετικής

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ 14 Ιουλ 2020 | 12:02

Σκότωσε 89χρονο χτυπώντας τον με τηγάνι στο κεφάλι - Δράστιδα η νύφη του

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία που διαπράχθηκε το 2019 στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΟ FACEBOOK 14 Ιουλ 2020 | 11:16

Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για τα 28 χρόνια από τη δολοφονία Αξαρλιάν

"Απέναντι σε κάθε τρομοκράτη και στυγνό εγκληματία που αφαιρεί ζωές".

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ 14 Ιουλ 2020 | 08:03

Φάουτσι για κορονοϊό: Οι ΗΠΑ δεν έχουν αρχίσει να βλέπουν καν το τέλος της πανδημίας

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε έτσι τα 3,36 εκατομμύρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 14 Ιουλ 2020 | 07:52

Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας: "Παράνομες οι κινεζικές διεκδικήσεις στη Σινική θάλασσα"

Η κινεζική διπλωματία κατηγόρησε τον Πομπέο ότι "σαμποτάρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια".

ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 14 Ιουλ 2020 | 07:36

Πώς εξιχνιάστηκαν οι δύο ενέδρες θανάτου σε Χαϊδάρι και Περιστέρι: Η εκτέλεση και η αντεκδίκηση

Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εξιχνίασαν και τα δύο εγκλήματα, με το δεύτερο να είναι αντεκδίκηση του πρώτου…

ΚΥΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 13 Ιουλ 2020 | 21:13

Εικόνες "Τζορτζ Φλόιντ" από τη Βραζιλία: Αστυνομικός πατάει στο λαιμό μαύρη γυναίκα [Βίντεο]

"Μου έσπασε το πόδι - Έκανα εμετό τέσσερις φορές" λέει το θύμα.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 13 Ιουλ 2020 | 21:10

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ καρέ η εν ψυχρώ δολοφονία στην καφετέρια του ηθοποιού Μάνου Παπαγιάννη

Δύο ενέδρες θανάτου με διαφορά 10 ημερών είχαν στηθεί σε Χαϊδάρι και Περιστέρι, τον Ιούλιο του 2019

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΔΙΚΗ 13 Ιουλ 2020 | 20:54

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου στην Κρήτη - Κόλαφος το βούλευμα

Ο 27χρονος που κρατείται για την υπόθεση κατηγορείται ότι βίασε και δολοφόνησε την βιολόγο Σούζαν Ιτον

ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΩΣΙΑ 13 Ιουλ 2020 | 13:14
ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 13 Ιουλ 2020 | 11:29

Σούζαν Ίτον: Φριχτές αποκαλύψεις για την άγρια δολοφονία της βιολόγου στην Κρήτη

"Πέρασε από πάνω της με το όχημα και την εγκλώβισε στους μπροστινούς τροχούς. Την είδε βαριά τραυματισμένη. Της είχε ακρωτηριαστεί το αυτί".

ΗΤΑΝ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ 13 Ιουλ 2020 | 10:19
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 13 Ιουλ 2020 | 08:10

ΗΠΑ: Πάνω από 60.000 τα νέα κρούσματα - Το Μεξικό ξεπέρασε την Ιταλία σε νεκρούς

Στο Μεξικό είναι πλέον ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας.