Ομπάμα-Πούτιν: Τους χωρίζει άβυσσος

Με νέες κυρώσεις απείλησε ο Ομπάμα τον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία, εάν δεν σταματήσει τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία- Η Μόσχα αρνείται ότι τις υποκινεί- Εξαπλώνεται η εξέγερση

ompama-poutin-tous-xwrizei-abussos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η ανατολική Ουκρανία αποτελεί πλέον το νέο πεδίο σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία καθώς η κατάσταση οδηγείται εκτός ελέγχου με τους ρωσόφιλους να επιμένουν στις καταλήψεις και την πολιορκία κυβερνητικών κτιρίων και το Κίεβο να απειλεί με στρατιωτική επέμβαση. Την ίδια ώρα διογκώνονται οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που φοβάται ότι οι δραματικές εξελίξεις θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Παράλληλα ο ΟΗΕ «αδειάζει» τη Μόσχα για την ανάμιξή της στην ανατολική Ουκρανία.

«Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αν και με καθυστέρηση, η πρόταση του Κιέβου για διάλογο με τους αυτονομιστές» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Χάσμα απόψεων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «εικασίες» που βασίζονται σε «αναξιόπιστες πηγές» την κατηγορία ότι η Μόσχα υποκινεί τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια τεταμένης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Κρεμλίνο για «μεγαλύτερο κόστος» απειλώντας ευθέως για νέες κυρώσεις.

Πάντως οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεν ότι θα συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες εν όψει των συνομιλιών στη Γενεύη την Πέμπτη για την ουκρανική κρίση.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά το τηλεφώνημα, αρνήθηκε πως η Μόσχα υποκινεί αποσχιστικές εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως οι σχετικές αναφορές είναι «εικασίες που βασίζονται σε αναξιόπιστες πηγές».  Στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου απουσίαζε η ευθεία αναφορά σε κάτι τέτοιο -αν και νωρίτερα η Ουάσινγκτον, σχετικά με την επικοινωνία Ομπάμα-Ολάντ, είχε σημειώσει ότι οι φιλορώσοι «φαίνεται να υποστηρίζονται και να συντονίζονται από τη Μόσχα». Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, κάλεσε τον Πούτιν να «χρησιμοποιήσει την επιρροή του στις ένοπλες, φιλορωσικές ομάδες και να τις πείσει να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».

Αντιστρέφοντας την ίδια ρητορική, σε μία ένδειξη του χάσματος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το Κρεμλίνο ανέφερε στη δική του ανακοίνωση ότι ο Πούτιν «κάλεσε τον Ομπάμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να αποφευχθεί η χρήση βίας και η αιματοχυσία».

«Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αν και με καθυστέρηση, η πρόταση του Κιέβου για διάλογο με τους αυτονομιστές» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ 

Πέραν των συνομιλιών του με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε και με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σημαντικές πρόσθετες κυρώσεις αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.

Ε.Ε.: Κυρώσεις σε φιλορώσους αξιωματούχους – Βοήθεια στην Ουκρανία

Νέες κυρώσεις αποφάσισε χθες και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ακόμη τέσσερα άτομα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος περιείχε ως τώρα 18 άτομα σε βάρος των οποίων είχε επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο. Παράλληλα ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.

Εξαπλώνεται η εξέγερση

Κι ενώ οι εμπλεκόμενες δυνάμεις συνεχίζουν το γαϊτανάκι των απειλών, των κυρώσεων και της αποποίησης των ευθυνών, την ίδια στιγμή οι εξεγέρσεις επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες πόλεις κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αγνόησαν το τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει, και αντ' αυτού προχώρησαν στην κατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Σλαβιάνσκ ενώ οι άνδρες του ουκρανικού σώματος αλεξιπτωτιστών που το φρουρούσαν προσχώρησαν στους εξεγερμένους.

 

photoeditor: Eιρήνη Αναδιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook