Οργή Ουάσιγκτον κατά Πεκίνου για τις εντάσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας

Η Ουάσιγκτον, με σκληρή ανακοίνωση, προειδοποιεί το Πεκίνο να αποφεύγει τις εντάσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, μια περιοχή αντικείμενο διαφοράς μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

orgi-ouasigkton-kata-pekinou-gia-tis-entaseis-stin-anatoliki-thalassa-tis-kinas
SHARE THIS
0
SHARES

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την Πέμπτη προειδοποίηση εναντίον της Κίνας με αφορμή τις εντάσεις στο διεθνή εναέριο χώρο, αφότου κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα παρενόχλησαν ιαπωνικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, μια περιοχή αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.

Λευκός Οίκος:«Οποιαδήποτε απόπειρα που παρεμβαίνει στην ελευθερία πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο, προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο μια λάθους κρίσης και αντιπαράθεσης από ακούσια περιστατικά»

«Οποιαδήποτε απόπειρα που παρεμβαίνει στην ελευθερία πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο, προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο μια λάθους κρίσης και αντιπαράθεσης από ακούσια περιστατικά», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανακοίνωσή του. «Δεν δεχόμαστε ότι η Κίνα έχει κηρύξει ζώνη αεράμυνας και αναγνώρισης πτήσεων πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και παροτρύνουμε την Κίνα να μην την εφαρμόσει», αναφέρει επίσης η αμερικανική διπλωματία.

Η Ιαπωνία κατηγόρησε την Κυριακή την Κίνα ότι μαχητικά της χώρας έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας ενώ πετούσαν ιαπωνικά στρατιωτικά αεροσκάφη σε πολύ κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, ένα κινέζικο μαχητικό SU - 27 πλησίασε ένα ιαπωνικό αεροσκάφος επιτήρησης OP- 3C στη «διασταύρωση» των αντίστοιχων εναέριων χώρων τους. Αλλο ένα κινέζικο μαχητικό SU - 27 πέταξε επίσης κοντά σε ένα ιαπωνικό YS - 11EB στην ίδια περιοχή, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας στο Τόκιο εκδίδοντας ταυτόχρονα και διπλωματικό διάβημα. Σύμφωνα πάντως με την ιαπωνική πλευρά τα δυο κινέζικα μαχητικά δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, αλλά συμμετείχαν σε μια σινο-ρωσική ναυτική άσκηση στη βόρεια περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, κοντά στο ιαπωνικά χωρικά ύδατα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο

Από την πλευρά της η Κίνα ανέφερε ότι δυο ιαπωνικά αεροσκάφη εισήλθαν στον κινεζικό εναέριο τομέα αναγνώρισης πτήσεων χωρίς να δώσουν τα στοιχεία πτήσης «παρεμβαίνοντας στις κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας». Τα κινεζικά μαχητικά διατάχθηκαν να απογειωθούν για να «εξακριβώσουν την ταυτότητα των αεροπλάνων», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας. Η Κίνα επίσης διαμαρτυρήθηκε στην ιαπωνική πλευρά ζητώντας να « σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα των κινέζων και ρώσων πεζοναυτών».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας είναι τεταμένες για σχεδόν δύο χρόνια λόγω των εκατέρωθεν διεκδικήσεων και εδαφικών διαφορών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που σχετίζονται με το παρελθόν των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook