Οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου, σε κόντρα με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχουν εκτάκτως συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης. Το ψαλίδισμα των εξουσιών του Νταβούτογλου πού έχει οδηγήσει στην ρήξη.

orgiazoun-oi-fimes-gia-paraitisi-ntaboutoglou-se-kontra-me-ton-erntogan
SHARE THIS
0
SHARES

Κρίσιμη θεωρούν τουρκικά ΜΜΕ την συνάντηση που θα έχουν αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου κσι ο Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, η σχέση των οποίων έχει έρθει σε ρήξη κατόπιν αντιπαραθέσεων σε σειρά θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη αλλά την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι θα επισπευθεί. Κάποιες ιστοσελίδες κάνουν αναφορά ακόμη και σε ενδεχόμενο παραίτησης Νταβούτογλου ενώ η εφημερίδα Σοτζιού στην ιστοσελίδα της έχει δημοσκόπηση με το ερώτημα εάν πρέπει σήμερα να παραιτηθεί ο κ. Νταβούγλου ή όχι. 

Η «κόντρα» ανάμεσα στους δυο άνδρες, αρχισε ουσιαστικά όταν η Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του  κόμματος AKP αφαίρεσε το δικαίωμα από τον Νταβούτογλου να διορίζει επαρχιακούς αξιωματούχους. 

Διατεθημένος να αποχωρήσει

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε συνεδρίαση του κόμματος στις 3 Μαΐου, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί από τη θέση του, αλλά όχι να χαλάσει τις καρδιές των φίλων του με τους οποίους μοιράζονται έναν κοινό σκοπό.  "Θα κάνω στην άκρη αν είναι απαραίτητο, αλλά δεν θα επιτρέψω σε αυτό το καθαρό κίνημα, την μόνη ελπίδα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, να βγει πληγωμένο".

Η συγκεκριμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί σαφές σημάδι της ρήξης μεταξύ του Ερντογάν, μιας ιδρυτικής φυσιογνωμίας του κόμματος ο οποίος πιέζει για μια εκτελεστική προεδρία, και του Νταβούτογλου, ο οποίος θα πρέπει να παραγκωνιστεί αν αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας. 

"Εμείς δεν θα προδώσουμε τη χώρα μας, το λαό μας ή τις αξίες μας. Εμείς δεν θα δώσουμε άδεια σε προδότες. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που στηρίζουν τις ελπίδες τους στο ΑΚΡ δεν θα πρέπει να ανησυχούν" επισήμανε ο Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΡ είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα, που το μόνο που επιδιώκουν είναι τα εκλογικά τους συμφέροντα. 

"Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία επιτύχει τους στόχους της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε κάτω από αυτή την υπέρτατη στέγη. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από την αλήθεια πιστεύουμε και την καθαρή πολιτική", πρόσθεσε.

O Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην 25η Σύνοδο των Κοινοταρχών ανέφερε ότι τα αξιώματα είναι ένα μέσο για να προσφέρεις στον άνθρωπο, αναφορά που θεωρήθηκε προμήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό, ώρες πριν την συνάντηση. “Είτε είστε κοινοτάρχες, είτε δήμαρχοι, Βουλευτές, Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, η καρδιά και το μυαλό σας πρέπει να δουλεύει προς εξυπηρέτηση του έθνους. Αυτοί που κατέχουν τα αξιώματα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές και τα δικά τους οφέλη, καταστρέφουν αντί να ενισχύουν την ενότητα της Τουρκίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook