Ουάσινγκτον: Πριν και μετά την κατολίσθηση

Συγκλονιστική φωτογραφία που δημοσιεύει η WSJ δείχνει πόσο φονική μπορεί να γίνει η φύση - Στους 90 οι αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν οι αρχές - Οι κάτοικοι «γνώριζαν τους κινδύνους» λένε οι αρχές

ouasingkton-prin-kai-meta-tin-katolisthisi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στους 24 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών -και 90 αγνοούνται σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αρχών- από τη φονική κατολίσθηση λάσπης που έγινε κοντά στο Σιάτλ των ΗΠΑ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον και μια φωτογραφία που δημοσιεύει η Wall Street Journal αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος της καταστροφής.

Η περιοχή μετά την κατολίσθηση

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, σε σχέση με τους 176 που είχαν αρχικά αναφερθεί.

Ο Ομπάμα κάλεσε «όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν»

Ο επικεφαλής υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας Σνοχόμις, Τζον Πένινγκτον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιθανόν υπάρχουν ακόμα 35 άνθρωποι, η τύχη των οποίων αγνοείται, ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί επισήμως ως αγνοούμενοι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποδέσμευσε ομοσπονδιακή βοήθεια, κάλεσε από τη Χάγη «όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν» για τις οικογένειες και τους φίλους των αγνοουμένων. «Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως πρέπει να παραδεχθούμε πως η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε.

Οι κάτοικοι «γνώριζαν τους κινδύνους»

Πάντως, οπως ισχυρίστηκε στέλεχος των υπηρεσιών διάσωσης, οι κάτοικοι του χωριού που καταστράφηκε από την κατολίσθηση, «γνώριζαν τους κινδύνους».

Η αγροτική κοινότητα του Οσο, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σιάτλ είχε ήδη πληγεί από μια ακόμη κατολίσθηση το 2006. «Πολλά εκατομμύρια δολάρια» δαπανήθηκαν σε εγγειοβελτιωτικά έργα και σε έργα με σκοπό την αποτροπή κατολισθήσεων, επισήμανε στους δημοσιογράφους ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας του Σνόχομις.

Η αγροτική κοινότητα του Οσο είχε ήδη πληγεί από μια κατολίσθηση το 2006

Ο Πένινγκτον απέρριψε τις αναφορές ότι οι αρχές θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικές για το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης καταστροφής έπειτα από την μικρότερη κατολίσθηση του 2006 και ενώ διάφορες μελέτες είχαν καταδείξει την αστάθεια του εδάφους στο λόφο, τμήμα του οποίου κατέρρευσε το Σάββατο.

Τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, που βύθισε το Οσο κάτω από τόνους λάσπης, συντριμμιών και ξεριζωμένων δέντρων, ο Πένινγκτον σημείωσε ότι οι υπηρεσίες έκαναν «ό,τι μπορούσαν» για να ασφαλίσουν την περιοχή, που είναι «πολύ επιρρεπής στις κατολισθήσεις» και στις πλημμύρες.

...και πριν την κατολίσθηση

Στο ποτάμι απ’ όπου προήλθε η κατολίσθηση, το Στιλαγκουάμις, είχαν διεξαχθεί πολλά έργα μετά την κατολίσθηση του 2006, και παρά «τις πολυάριθμες πλημμύρες» που σημειώθηκαν, «οι κάτοικοι ένιωθαν ασφαλείς. Ομως γνώριζαν τους κινδύνους» υπογράμμισε ο Πένινγκτον.

Υπενθύμισε επίσης ότι μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις του χειμώνα, οι υπηρεσίες του είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τους κατοίκους. «Κάναμε ό,τι μπορέσαμε (…). Ομως μερικές φορές καταστροφές σαν κι αυτή σημειώνονται» τόνισε ο ίδιος.

Εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν το δύσκολο έργο της έρευνας στα συντρίμμια. Οι ομάδες διάσωσης, με τη βοήθεια δεκάδων ντόπιων εθελοντών, χρησιμοποιούν ελικόπτερα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, λέμβους, χόβερκραφτ και βαριά χωματουργικά μηχανήματα για να απομακρύνουν τους τεράστιους όγκους λάσπης και συντριμμιών αναζητώντας επιζώντες ή νεκρούς.

Πάντως, παρά τη βιβλική καταστροφή, δεν λείπουν οι μικρές αχτίδες φωτός. Βίντεο από τη δραματική διάσωση ενός 4χρονου αγοριού, του μικρού Τζέικομπ, λίγο μετά την κατολίσθηση που σάρωσε το σπίτι του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook