Ουκρανία:: Aνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Άνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών για την εκλογή προέδρων και κοινοβουλίων.

oukrania-anoiksan-oi-kalpes-stis-eparxies-ntonetsk-kai-louxansk
SHARE THIS
0
SHARES

Άνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για τις εκλογές που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Τις εκλογές αυτές υποστηρίζει η Ρωσία, όμως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγγείλει ότι είναι παράνομες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Τα εκλογικά κέντρα στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι δύο αυτές επαρχίες ελπίζουν με την ψηφοφορία αυτή να αποκτήσουν «νόμιμες κυβερνήσεις» και να απομακρυνθούν περαιτέρω από το Κίεβο.

Η Ουκρανία, αλλά και η Δύση καταγγέλλουν ότι οι εκλογές αυτές παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού και να ακολουθήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Κίεβο επισημαίνει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει του ουκρανικού νόμου. Μέσω αυτών θα εκλεχθούν τοπικοί αξιωματούχοι στην ανατολική Ουκρανία, με τους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει για την παροχή περισσότερων εξουσιών.

Οι σημερινές εκλογές στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ διεξάγονται μία εβδομάδα μετά τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές.

Βασικοί υποψήφιοι και φαβορί για τις εκλογές αυτές είναι οι νυν επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στο Ντονέτσκ και ο Ίγκορ Πλοτνίτσκι στο Λουχάνσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook