
Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της βουλής της χώρας να μην εγκρίνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης ψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν 226 ψήφοι για να εγκριθεί η πρόταση. Στην απόφασή της η βουλή ζητά να αναζητηθεί νέος πρωθυπουργός και να οριστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Ποροσένκο εναντίον Γιατσένιουκ
Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Γιατσένιουκ έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κυβερνώντος συνασπισμού στην ουκρανική Βουλή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ουκρανού προέδρου, ο κ. Γιατσένιουκ καλείται να υποβάλει την παραίτησή του. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό εισαγγελέα της χώρας Βίκτορ Σόκιν.
Ο κ. Ποροσένκο ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών, υπονοώντας ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει νέο, βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.
Ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός μετρά 265 βουλευτές σε σύνολο 450. Το φιλελεύθερο κεντροδεξιό «Μπλοκ Πέτρο Ποροσένκο» διαθέτει 139 βουλευτές, το κεντροδεξιό - δεξιό Λαϊκό Μέτωπο του κ. Γιατσένιουκ 81, το κεντροδεξιό - χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «Αυτάρκεια» 26 και το κεντροδεξιό κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο 19.
Στο χείλος του χάους
Η υποστήριξη στην κυβέρνηση Γιατσενιουκ έχει χαθεί καθώς η χώρα βουλιάζει στην οικονομική κρίση, με το επίπεδο ζωής να υποβαθμίζεται συνεχώς. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο φιλο-δυτικός πρωθυπουργός κατηγορείται ακόμη και απ0ό τη Δύση, ότι απέτυχε παταγωδώς να εφαρμόσει τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με το ΔΝΤ και να απαλλάξει το κράτος από τη διαφθορά.
Ο πρόεδρος Ποροσένκο τάσσεται κατά των εκλογών καθώς εκτός από την διαλυμένη οικονομία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ρωσία και με τα ανοικτά μέτωπα των ρώσων αυτονομιστών στα ανατολικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr