Follow us

Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν θέλει πολιορκία και όχι εισβολή στο Azovstal της Μαριούπολης - "Να μην περάσει ούτε μύγα"

Εγγυήσεις ότι θα γίνει σεβαστή η ζωή και η αξιοπρέπειά τους έδωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ρωσίας για τους τελευταίους μαχητές της Μαριούπολης στο εργοστάσιο Azovstal.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ AZOVSTAL DRONE

Αλλαγή στρατηγικής κάνει ο Πούτιν στη Μαριούπολη, που, όπως δηλώνει, έχει ήδη τεθεί "επιτυχώς" υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Για τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal όπου παραμένουν οχυρωμένοι περίπου 2.000 Ουκρανοί, μαχητές σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έχει δώσει εντολή ασφυκτικής πολιορκίας και όχι εισβολής.

Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δει τους Ουκρανούς μαχητές να βγαίνουν από τις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εξαντλημένοι και ταπεινωμένοι, χωρίς ο ρωσικός στρατός να υποστεί βαριές απώλειες μέσα στις δαιδαλώδεις στοές του εργοστασίου, όπου όσοι βρίσκονται εκεί, δηλώνουν αποφασισμένοι για όλα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σοϊγκού υποστήριξε πως περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Azovstal, ενώ, όπως ισχυρίζεται, πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων από 142.000 αμάχων.

Πούτιν: "Να περάσει ούτε μύγα" ενώ δίνει δεσμεύσεις ότι θέλει οι Ουκρανοί να βγουν ζωντανοί

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, δήλωσε ότι "ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης".

Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν θέλει πολιορκία και όχι εισβολή στο Azovstal της Μαριούπολης - "Να μην περάσει ούτε μύγα"
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με συνεργάτες του.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

"Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί", δήλωσε ο Πούτιν.

"Θα πρέπει να σκεφτούμε (...) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη", συνέχισε. "Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα".

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

"Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια", σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Το Κίεβο έχει προχωρήσει στην παραδοχή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις "δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα". Στην παραδοχή αυτή βασίζει ο Ραμζάν Καντίροφ, αρχηγός των Τσετσένων που πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων στη Μαριούπολη, την άποψη ότι η Μαριούπολη θα πέσει σήμερα.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Διαβάστε Επίσης

BBC: Στρατιωτική, διπλωματική και οικονομικοί λόγοι

Για ποιους λόγους όμως γίνεται αυτή η αλλαγή στρατηγικής; Το BBC εστιάζει στην εκφρασμένη βούληση του Πούτιν να συνεχίσει την επίθεση στο Ντονμπάς. Η μάχη στη Μαριούπολη έχει εξαντλήσει ζωτικούς πόρους και έχει καθηλώσει τα ρωσικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδίωξη ευρύτερων στόχων.

Χωρισμένο από το κέντρο της Μαριούπολης από τον ποταμό Kal'mius, το εργοστάσιο χάλυβα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να απομονωθεί, αλλά αν ο Πούτιν θέλει να είναι σίγουρος ότι "δεν θα περάσει ούτε μύγα", θα χρειαστεί να αφήσει σημαντικές δυνάμεις στη θέση τους.

Ένα άλλο στοιχείο που επηρεάζει τον Πούτιν εφόσον θέλει να κρατήσει ζωντανή τη διπλωματική διαδικασία, αφορά την τοποθέτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα ακυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν σκοτωθούν και οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης.

Ακόμη μια διάσταση είναι η οικονομική. Το εργοστάσιο Azovstal είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Ακόμη και μετά από εβδομάδες φρικτής καταστροφής, η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι υπάρχει κάτι που αξίζει να σωθεί.

Το Κίεβο ζητά απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε σήμερα από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

"Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα", σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Μαριούπολη

"Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς", είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών Πεζοναυτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην πελώρια χαλυβουργία Azovstal, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, "προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (...) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά".

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

Ανελέητο σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Την ίδια ώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.

"Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη", σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Διαβάστε Επίσης

Συνομιλίες άνευ όρων ζητούν οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν "ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων" στη Μαριούπολη, για τη διάσωση "αμάχων και στρατιωτών", δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έναν "ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων" με τη Μόσχα χωρίς όρους, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ποντολιάκ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι "πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες", έγραψε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε με τον Μιχαήλο Ποντολιάκ ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 14 Αυγ 2022 | 08:32

Ποντόλιακ: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για πυρηνικό ατύχημα - Πότε βλέπει το τέλος του πολέμου ο σύμβουλος του Ζελένσκι

Η εκτίμηση του Ποντόλιακ για το τέλος του πολέμου και τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια - Το λάθος που επέρριψε στην Ευρώπη.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 13 Αυγ 2022 | 12:51

Der Spiegel: Ο Ερντογάν το παρακάνει με τον Πούτιν - Για το ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται σαν να ήταν διπλός πράκτορας

Από παρίας περιζήτητος συνομιλητής ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Der Spiegel, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 12 Αυγ 2022 | 18:07

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με τον Γεωργιάδη: Σάλος με τη δήλωση στους New York Times για Ρωσία και Τουρκία

Η δήλωση Γεωργιάδη στους New York Times που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ 12 Αυγ 2022 | 16:34

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ στη Δύση: Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο της Ζαπορίζια τον Μάρτιο αφού εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 Αυγ 2022 | 22:42

Η Ουκρανία προετοιμάζεται ακόμη και για νέο Τσερνόμπιλ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τα σενάρια που εξετάζει η Ουκρανία - Στο τραπέζι ακόμη και η εκκένωση ολόκληρων περιοχών στη Ζαπορίζια.

ΠΡΩΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΩΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 11 Αυγ 2022 | 18:09

"You'll never walk alone": Ο Σολτς καθησυχάζει τους Γερμανούς ενόψει χειμώνα με τον ύμνο της Λίβερπουλ

Συνέντευξη τύπου εφ'όλης της ύλης από τον Όλαφ Σολτς - Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, το σκάνδαλο φοροδιαφυγής Cum-Ex και η Μέρκελ.

ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ 11 Αυγ 2022 | 08:14

Ουκρανία: Τοξική αμμωνία εκλύεται από φλεγόμενο ζυθοποιείο στο Ντονέτσκ [βίντεο]

Η πυρκαγιά στο ζυθοποιείο, στη συνοικία Καλίνινσκι της ομώνυμης πόλης, προκλήθηκε από πυρά του ουκρανικού Πυροβολικού.

10 Αυγ 2022 | 18:10

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή στην Κριμαία γύρω από την αεροπορική βάση μετά τις εκρήξεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η περιοχή γύρω από την αεροπορική βάση Σάκι στην υπό ρωσική κατοχή χερσόνησο της Κριμαίας.

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ 10 Αυγ 2022 | 17:15

Σάλος με την υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας για τη φωτογραφία με τη σαμπάνια στο Κίεβο: "Σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο"

Στη φωτογραφία, εκτός από τους δύο υπουργούς, εικονίζονται η γερμανίδα πρεσβευτής στο Κίεβο και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο όλοι σε εύθυμη διάθεση.

ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ 10 Αυγ 2022 | 16:25

Ρωσία: Συνελήφθη ξανά η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα για "δυσφήμιση" του ρωσικού στρατού

Έφοδο πραγματοποίησαν οι αρχές στο σπίτι της δημοσιογράφου Μαρίνα Οβσιάνικοβα μετά τη συμμετοχή της σε αντιπολεμική διαδήλωση

ΕΚΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 09 Αυγ 2022 | 18:45

Κριμαία: Μπαράζ εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση - "Δεν μας βομβάρδισαν" λέει το Κρεμλίνο [εικόνες-βίντεο]

Το Κρεμλίνο αποδίδει τις εκρήξεις στην Κριμαία σε πυρομαχικά που προορίζονταν για την αεροπορία - Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ 08 Αυγ 2022 | 20:18

Ουκρανία: Ρώσοι "εκτελεστές" σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας - Για ποιους άλλους είχαν συμβόλαια θανάτου [βίντεο]

Οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν το σχέδιο που αποδίδεται στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας - Καμία επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής από το Κρεμλίνο.

ΔΗΛΩΣΗ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ 08 Αυγ 2022 | 19:22

Τουρκία: Ετοιμάζει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones - Γαμπρός του Ερντογάν ο συνιδιοκτήτης της εταιρίας

Τα τουρκικά drones χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από το 2021 - Η εταιρία Baykar, ο γαμπρός του Ερντογάν και η ενόχληση της Ρωσίας.