Follow us

Ουκρανία: "Η Ρωσία θα κάνει μεγάλη επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου" - Τι υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Ο Ολεξίι Ρεσνίκοφ τόνισε ότι η Μόσχα έχει κινητοποιήσει περίπου 500.000 στρατιώτες που θα προστεθούν στην "κινητοποίηση" 300.000 στρατευμένων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για νέα μεγάλη επίθεση της Ρωσίας, που ενδέχεται να ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεσνίκοφ.

Η 24η Φεβρουραρίου είναι η επέτειος της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το BBC, υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα έχει κινητοποιήσει περίπου 500.000 στρατιώτες που θα προστεθούν στην "κινητοποίηση" 300.000 στρατευμένων, όπως διέταξε τον Σεπτέμβριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διασφάλιση της "εδαφικής ακεραιότητας".

"Εξάλλου, η Μόσχα γιορτάζει την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 23 Φεβρουαρίου", πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Άυνας, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο BFM, καθώς βρίσκεται στη Γαλλία για να συνάψει συμφωνία για την αγορά πρόσθετων ραντάρ αεράμυνας MG-200.

"Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ρωσική τρομοκρατία είναι να νικήσουμε", έγραψε στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζοντας ότι αναμένει από τη Δύση "τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς".

Η Ουκρανία ανανέωσε πρόσφατα εκκλήσεις για μαχητικά αεροσκάφη αφού η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να τους στείλουν άρματα μάχης.

Διαβάστε Επίσης

Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση στην πόλη Κραματόρσκ και άλλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στη περιοχή του Ντόνετσκ όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Ζελένσκι Φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.

Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.

Όμως η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει -όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία- και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ μοιάζει να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν όλες να δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα όμως η Ουγγαρία -όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks- έχει ήδη πει ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

"Μπορούμε να δούμε πως ο ρυθμός των κυρώσεων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί ελαφρά ενώ το κράτος-τρομοκράτης, αντίθετα, αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις", δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέπτεται το Κίεβο.

Διαβάστε Επίσης

"Αξίζει να αναπληρώσουμε και να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύουμε πως μπορούμε να το κάνουμε".

Η Φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο.

Είπε πως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα.

"Κάνουμε τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του", είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. "Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την πίσω μία γενιά".

"Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε κι άλλο την πίεση", είπε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 30 Μαρ 2023 | 20:53
ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ 30 Μαρ 2023 | 17:37

Ρωσία: O δημοσιογράφος της Wall Street Journal που τον έριξαν στη φυλακή ως κατάσκοπο - Τα άπταιστα ρωσικά και η... Wagner

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal συνελήφθη στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ INTERFAX 30 Μαρ 2023 | 11:22

Οι Ρώσοι συνέλαβαν τον ανταποκριτή της Wall Street Journal στη Μόσχα - Ως ύποπτο για κατασκοπεία

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα, Ίβαν Γκερσκόβιτς, συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων από την FSB.

REUTERS 30 Μαρ 2023 | 10:49

Η Gazprom στέλνει 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom συνεχίζει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

«YANA AND VICTOR» 30 Μαρ 2023 | 09:31

Έλληνας φωτορεπόρτερ μεταξύ των νικητών του World Press Photo Contest: Η κόρη που σπαράζει πάνω από τον νεκρό πατέρα

Η φωτογραφία του Αλκη Κωνσταντινίδη "Yana and Victor", ξεχώρισε ανάμεσα σε 60.448 που υπέβαλαν 3.752 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο.

ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 29 Μαρ 2023 | 21:20

"Μπαμπά, είσαι ο ήρωας μου" γράφει η 13χρονη Μαρία στον πατέρα της που καταδικάστηκε για "δυσφήμηση του στρατού"

Η περίπτωση του Αλεξέι Μοσκαλιόφ, 54 ετών, ο οποίος χωρίστηκε από την κόρη του, τη Μαρία, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 28 Μαρ 2023 | 19:19

Ζοζέπ Μπορέλ: Γιατί η κοινή αγορά πυρομαχικών θα συμβάλει στη δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία

Όπως τονίζει ο Μπορέλ, για να μπορέσει να απωθήσει τον Ρώσο εισβολέα, η Ουκρανία δεν χρειάζεται μόνο πολιτική στήριξη και χρήματα, αλλά πρωτίστως όπλα και πυρομαχικά.

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 27 Μαρ 2023 | 15:23

Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν: Αμετάβλητα τα σχέδια για ανάπτυξη πυρηνικών στη Λευκορωσία παρά τις επικρίσεις

Η ανακοίνωση του Πούτιν για ανάπτυξη πυρηνικών στη Λευκορωσία προκάλεσε αυστηρές επικρίσεις από την πλευρά των Δυτικών, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει μια "επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική" της Ρωσίας.

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ 27 Μαρ 2023 | 11:54

Η Ρωσία ενδέχεται να ζητήσει αποζημιώσεις για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν εκρήξεις στους δύο αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕ 30.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 27 Μαρ 2023 | 08:42

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πόλη που μετατρέπεται σε "σκηνικό ταινίας μετά την αποκάλυψη"

Η ουκρανική πόλη Αβντιίβκα μετατρέπεται σε "σκηνικό ταινίας μετά την αποκάλυψη", εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης. Κάποτε είχε 30.000 κατοίκους.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΙΡΕΓΕΦΣΚΙ 26 Μαρ 2023 | 18:00

Ρωσία: Έκρηξη στην περιοχή της Τούλα - Οφείλεται σε drone - Τραυματίστηκαν παιδιά

Η έκρηξη στην περιοχή της Τούλα στη Ρωσία που δημιούργγησε κρατήρα οφείλεται σε drone.

ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ 23 Μαρ 2023 | 20:10

Μια ανάσα από το ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Ο πρόεδρος της χώρας υπέγραψε τον νόμο για την ένταξη

Η Ουγγαρία και η Τουρκία, τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας, έχουν επισημάνει και οι δύο ότι θα το κάνουν σύντομα.

ΠΟΛΕΜΟΣ 23 Μαρ 2023 | 00:06

Ουκρανία: 14 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις - Στο Χάρκοβο ο Ζελένσκι που το χαρακτήρισε "πόλη ηρώων"

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απένειμε στον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ πλακέτα στην οποία αναγράφεται "Ηρωική Πόλη της Ουκρανίας".