
Δεν θα γίνει αποδεκτή από τη Δύση η πρόταση που κατέθεσε ο Κινέζος απεσταλμένος Λι Χούι, ο οποίος προωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία και τον τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με την κινεζική πρόταση, οι Ουκρανοί θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ, να κάνουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στην κατοχή της Ρωσίας τα προσαρτημένα εδάφη, αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Ο διπλωμάτης Λι Χούι, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προτού εξαπλωθεί. Ο Λι μάλιστα επρόκειτο να ταξιδέψει στη Μόσχα την Παρασκευή.
A Chinese envoy was dispatched to Europe to push Beijing’s peace plan for #Ukraine. He got a cool reception. https://t.co/D3tUz7JEH8 via @WSJ
— MT77W (@MT77W) May 26, 2023
European officials are rebuffing Beijing’s efforts to split the West.
"Να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα"
Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργεί ως μεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου του πόσο στενά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα. Τονίζουν παράλληλα την μη πίστη τους ότι η ειρήνη είναι δυνατή, αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα.
"Εξηγήσαμε ότι το "πάγωμα" της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας εκτός εάν υπάρξει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων", ανέφερε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι Χούι. Ο διπλωμάτης είπε στον Λι ότι "είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική" και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξη από την Ουκρανία.
"Πιθανότατα δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πως παίρνουν πρωτοβουλία", ανέφερε ένας άλλος διπλωμάτης.

Τα συμφέροντα της Κίνας
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ που επικαλείται άλλον διπλωμάτη, τα κύρια συμφέροντα της Κίνας φαίνεται πως είναι να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα χάσει τον πόλεμο και ότι η Μόσχα θα απέχει από τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η Κίνα έχει γίνει ένα κρίσιμο οικονομικό "σωσίβιο" για τη Ρωσία καθώς πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις. Το Πεκίνο πραγματοποιεί μεγάλες αγορές ρωσικής ενέργειας και οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία αγαθών όπως τσιπ υπολογιστών και άλλα ηλεκτρονικά είδη που έχουν μη στρατιωτικές χρήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Ζινπίνγκ τον Μάρτιο επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αμέσως μετά τη δημοσίευση της ειρηνευτικής πρότασης της Κίνας για την Ουκρανία. Και οι δύο άντρες χαμογέλασαν και αναφέρθηκαν ο ένας στον άλλο ως "αγαπημένος φίλος". Ο Σι είπε στον Πούτιν ότι οι χώρες τους έχουν "πολλούς παρόμοιους στόχους" και ότι "με τη συνεργασία και την αλληλεπίδρασή μας, σίγουρα θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους".
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είπαν ότι η ειρηνευτική πρόταση της Κίνας και ο εναγκαλισμός της Ρωσίας απέδειξε ότι το Πεκίνο δεν κρατά ουδέτερη θέση στη σύγκρουση και τάσσεται με τη Μόσχα.

Τα τρία μηνύματα στην Κίνα
Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι προσπάθησαν να μεταφέρουν τρία βασικά μηνύματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους με τον Λι: Ότι η Κίνα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία να μην χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα, ότι δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και ότι καταδικάζει την επιθετικότητα της Μόσχας. Ζήτησαν επίσης από τον Λι για την κινεζική υποστήριξη στις διεθνείς προσπάθειες για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia, της μεγαλύτερης εγκατάστασης στην Ευρώπη, η οποία κατέχεται από τη Ρωσία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr