Follow us

Ουκρανία: Ο στρατός του Πούτιν προελαύνει - "Νεύρα" Ζελένσκι με τη Δύση που δεν του επιτρέπει να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε σήμερα, προεξόφλησε πως επίκειται πολύ μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στη βορειοανατολική και στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο κατ’ αυτόν να καταληφθεί το Χάρκοβο, περιφέρεια όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που άρχισαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τη 10η Μαΐου.

"Άρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα. Κι αυτό είναι το πρώτο κύμα τους. Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από αυτό το πρώτο κύμα", διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, καθώς η Ρωσία έχει καταγράψει αυτόν τον μήνα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022.

Κατ’ αυτόν, η Ρωσία θα ήθελε να κυριεύσει την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας του Χαρκόβου, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα. Όμως οι επιχειρήσεις της Μόσχας για να καταληφθεί είχαν αποτύχει το 2022 κι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χθες Παρασκευή πως δεν είναι "προς το παρόν" στόχος η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, σκοπός είναι να ανταποδοθούν τα ουκρανικά πλήγματα των τελευταίων μηνών στη ρωσική επικράτεια και να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη ώστε να αποτραπούν νέα — το να σταματήσουν οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία πάντως δεν φαντάζει πολύ πιθανό.

Οι δυνάμεις της Μόσχας, σύμφωνα με αναλυτές, προσπαθούν να επωφεληθούν από τις ελλείψεις τόσο εμπειροπόλεμου προσωπικού, όσο και όπλων που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός έπειτα από δυο και πλέον χρόνια πολέμου.

Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. "Μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει μεγάλα κενά", είπε.

Διαβάστε Επίσης

Για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια αυτή, ψηφίστηκε στο Κίεβο αμφιλεγόμενος νόμος για τη στρατολόγηση περισσότερων Ουκρανών, που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη και τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε εξάλλου χθες νόμο που επιτρέπει τη στρατολόγηση φυλακισμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους υφ’ όρον αφού υπηρετήσουν.

Ο αρχηγός του κράτους, αναφερόμενος στη Δύση, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, γιατί όπως λέει, του έχει στην πράξη απαγορευτεί να χρησιμοποιήσει όπλα, ιδίως μεγαλύτερου βεληνεκούς, που προμήθευσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στη ρωσική επικράτεια. Είπε ακόμη πως η χώρα του χρειάζεται να της σταλούν τα τριπλάσια συστήματα Patriot από όσα διαθέτει και 120 ως 130 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή ανάλογα για να "τερματιστεί", κατ’ αυτόν, "η κυριαρχία στους αιθέρες" της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εν αναμονή, το Κίεβο εξαπέλυσε, σύμφωνα με τη Μόσχα, κάπου εκατό drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ρωσικών περιφερειών και της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι και να αναφερθούν διακοπές ρεύματος και να πάρουν φωτιά υποδομές.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, περιφερειάρχης στο Χάρκοβο, ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει ως τώρα να βάλουν τέλος στην προέλαση του εχθρού τους.

Ουκρανια

"Ο εχθρός άρχισε να καταστρέφει τη Βόβτσανσκ, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πυροβολικό. Δεν είναι απλά επικίνδυνο να είσαι εκεί κάτω, είναι πρακτικά αδύνατο", δήλωσε.

Κάπου 200 κάτοικοι παραμένουν επιτόπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η πόλη, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα Χάρκοβο. Η πόλη είχε περίπου 18.000 κατοίκους προπολεμικά.

Ο ρωσικός στρατός συχνά ισοπεδώνει ουκρανικές πόλεις για να τις καταλάβει, όπως η Μπαχμούτ, την περασμένη χρονιά, ή η Αβντιίβκα, τον Φεβρουάριο.

Προέλαση

Δυτικότερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν στον δεύτερο άξονα της εφόδου τους στην περιφέρεια.

Στόχος μοιάζει να είναι το χωριό Λουκιάντσι, για να ανοίξει ο δρόμος προς το Λίπτσι, άλλη κοινότητα καθ’ οδόν προς το Χάρκοβο.

"Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο Λουκιάντσι. Ναι, έχουμε προέλαση του εχθρού σε αυτή την κοινότητα. Αλλά οι στρατιώτες μας προσπαθούν ακόμη να την κρατήσουν", είπε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες πως μέσα σε μια εβδομάδα 12 κοινότητες και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις τους συνεχίζουν να προελαύνουν.

Συνολικά κάπου 9.300 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα από τα σπίτια τους στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Το Κίεβο ερίζει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας χρησιμοποιούν αμάχους σαν "ανθρώπινες ασπίδες" στη Βόβτσανσκ και ότι διέπραξαν τουλάχιστον μια εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες.

Αποκλείεται ολυμπιακή εκεχειρία

Η Μόσχα κατέγραψε σε μια εβδομάδα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022, κυριεύοντας 257 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο στην περιφέρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένα σε δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW) που μεταδόθηκε προχθές.

Χθες το μεσημέρι το Χάρκοβο, που βομβαρδίζεται συχνά το τελευταίο διάστημα, υπέστη νέα ρωσικά πλήγματα, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και άλλους 28 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ από τον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ.

Ουκρανια

Στη Βόβτσανσκ ρωσικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 35χρονο και τραυμάτισαν 60χρονο, σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία, που διευκρίνισε ότι και οι δύο ήταν άμαχοι.

Ενώ στην Οδησσό, λιμάνι καίριας σημασίας στον νότο που επίσης βομβαρδίζεται συχνά, πέντε άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία εξαιτίας νέου πλήγματος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίπου μια εκατοστή ουκρανικά drones τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο μητέρας και του τετράχρονου γιου της σε πλήγμα drone στο χωριό Ακτιάμπρσκι.

Το βράδυ, ενημέρωσε πως άνδρας σκοτώθηκε σε επίθεση drones στο χωριό Νόβαγια Ναούμαφσκα και άλλος ένας εισήχθη σε νοσοκομείο.

Στην περιφέρεια Κρασναντάρ (νοτιοδυτικά), οι αρχές ανέφεραν πως δυο ουκρανικά drones προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην Τουάψε. Στην ίδια περιφέρεια, "πολιτικές υποδομές" πήραν φωτιά σε επιδρομή στη Ναβαρασίσκ, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην Κριμαία, η Σεβαστούπολη, γενικό αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εν μέρει δεν είχε ρεύμα αφού χτυπήθηκε εγκατάσταση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ενώ χθες γυναίκα σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στην Μπριάνσκ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της.

Ο πόλεμος δεν μοιάζει να υπάρχει περίπτωση να σταματήσει, ούτε καν προσωρινά. Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ολυμπιακής εκεχειρίας.

"Του είπα: Εμανουέλ (σ. AFP : Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, που έριξε την ιδέα στο τραπέζι), δεν το πιστεύουμε. Ας φανταστούμε μια στιγμή ότι κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός. Καταρχήν, δεν εμπιστευόμαστε τον (σ.σ. πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν. Δεύτερο, δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του. Τρίτο (...), πες μου, Εμανουέλ —του είπα—, ποιος μας εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα επωφεληθεί για να φέρει στρατεύματα στο έδαφός μας;".

"Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε ανακωχής που παίζει το παιγνίδι του εχθρού", επέμεινε ο ουκρανός πρόεδρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ 12 Ιουν 2024 | 09:46

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο εξετάζει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε επόμενη διάσκεψη για την ειρήνη

Το Κίεβο εξετάζει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε επόμενη διάσκεψη για την ειρήνη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ GUR 09 Ιουν 2024 | 13:13

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο έπληξε για πρώτη φορά ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τελευταίας γενιάς

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έπληξε για πρώτη φορά μαχητικό τελευταίας γενιάς.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 08 Ιουν 2024 | 19:54

Μπάιντεν: Εάν ο Πούτιν υποτάξει την Ουκρανία θα απειληθεί όλη η Ευρώπη

Εάν ο Πούτιν υποτάξει την Ουκρανία θα απειληθεί όλη η Ευρώπη, σημείωσε από το Παρίσι ο Τζο Μπάιντεν.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 07 Ιουν 2024 | 18:27

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζήτησε συγνώμη απ τον Ζελένσκι για τις καθυστερήσεις σχετικά με την έγκριση της αμερικανικής βοήθειας

"Δεν υποκύψατε, δεν υποχωρήσατε καθόλου, συνεχίζετε να αγωνίζεστε με έναν τρόπο που είναι ... απλά αξιοσημείωτος", είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ηγέτη.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 06 Ιουν 2024 | 20:42

Μήνυμα Μακρόν στην Ουκρανία στην εκδήλωση για τη D-Day: Είμαστε εδώ και δεν θα αποδυναμωθούμε

Ομιλία Μακρόν στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απόβαση της Νορμανδίας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Ιουν 2024 | 20:40

Ο Πούτιν συμβουλεύει τον Ερντογάν: Να ενημερώσετε τον φίλο μας ότι η Ουκρανία προσπαθεί να πλήξει τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή σε μια "δυσοίωνη προϊούσα εξάρτηση" της Τουρκίας από δυτικά κεφάλαια και το ενδεχόμενο να έχει αυτή αρνητική επίπτωση στις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 06 Ιουν 2024 | 18:24

Στη Νορμανδία ο Μπάιντεν για την D-Day: Η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Ο Μπάιντεν είπε πως είναι "απλώς αδιανόητη" η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 05 Ιουν 2024 | 19:00

Με αλεξίσφαιρο ο Πούτιν στις δημόσιες εκδηλώσεις - Ο στρατός των φρουρών, οι προσωπικοί σεφ κι οι αξιωματικοί που τσεκάρουν το φαγητό

Oι ειδικές υπηρεσίες ελέγχουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής του Πούτιν, μέχρι και τον έλεγχο όλων των γευμάτων του για δηλητήριο με τη χρήση φορητού εργαστηρίου.

03 Ιουν 2024 | 17:00

Ουκρανοί αιχμάλωτοι ξυλοπούνται και βασανίζονται από Ρώσους - Κλωτσιές στο κεφάλι και εικονικές εκτελέσεις [σκληρό βίντεο]

Ξυλοδαρμός, βασανιστήρια και εικονικές εκτελέσεις Ουκρανών αιχμαλώτων από Ρώσους στρατιώτες.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ 03 Ιουν 2024 | 13:02

24χρονη Ουκρανή αστυνομικός γύρισε στην οικογένειά της μετά από δύο χρόνια αιχμαλωσίας - "Λιμονοκτούσε και την κακοποιούσαν"

Η Μαριάνα Τσέτσελιουκ πιάστηκε από τους Ρώσους στο Αζοφστάλ της Μαριούπολης. Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην πατρίδα της μετά από ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 30 Μαϊ 2024 | 11:50

Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πράγα: Συζητούν τη χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο σε ρωσικό έδαφος

Η συζήτηση για την χρήση ή μη κατά ρωσικού εδάφους των όπλων που έχουν χορηγήσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, έχει φέρει αναταραχή στις νατοϊκές χώρες.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 30 Μαϊ 2024 | 09:30

O Λαβρόφ προειδοποιεί: Η παροχή F-16 στην Ουκρανία είναι "πυρηνικό" μήνυμα του ΝΑΤΟ

Ο Λαβρόφ επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή βοηθούν την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει "συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου".

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ 29 Μαϊ 2024 | 07:27

Πομπέο: Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι μια διχαστική κίνηση του Ερντογάν

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mάικ Πομπέο χαρακτήρισε ως διχαστική κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.