Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει "περισσότερους από 17.000" αμάχους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει γύρω από το φράγμα Καχόβκα (νότια), που καταστράφηκε εν μέρει από έκρηξη για την οποία τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη.
Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.
![Ουκρανία: Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν πλημμυρισμένες περιοχές - Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν [Εικόνες]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/cf/cfbb9846501d427f898c7e5700448569.jpg?v=1&maxwidth=650&)
"Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε πλημμυρισμένες ζώνες. Οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Δυστυχώς, περισσότεροι από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε έδαφος [που τελεί] υπό ρωσικό έλεγχο", ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν.
The destruction of a major critical dam on the Dnipro River has prompted evacuations in Ukraine's southern Kherson region as floodwaters rise.
— CNN (@CNN) June 6, 2023
Follow live updates: https://t.co/eMYnMY9pAS pic.twitter.com/GhQFX9QpLF
Οι κατοχικές αρχές που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα ανέφεραν από την πλευρά τους ότι έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση κατοίκων από τρεις περιοχές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο μεταξύ, η μικρή πόλη Ολέσκι, στην υπό ρωσικό έλεγχο νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, έχει πλημμυρίσει σχεδόν πλήρως μετά το ρήγμα στο τεράστιο φράγμα Καχόβκα, όπως δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

"Η εκκένωση... είναι δυνατή μόνο χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό", δήλωσε ο Αντρέι Αλεξεγένκο, επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία διοίκησης στην ουκρανική επαρχία της Χερσώνας στο Telegram, αναρτώντας βίντεο που δείχνουν ένα αυτοκίνητο σταματημένο με το νερό να φθάνει στο επίπεδο των παραθύρων του και ένα φορτηγό να περνάει από αυτοκινητόδρομο όπου το νερό φθάνει τουλάχιστον τα 30 εκατοστά.
A flooded road on the left bank of the Kherson region, 6 km from the Dnipro River. pic.twitter.com/3WDx4l6dJf
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) June 6, 2023
Ζελένσκι: Η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για τρομοκρατική επίθεση
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα αφού τον είχαν ναρκοθετήσει, και είπε πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για "τρομοκρατική επίθεση".
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.
Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη από μέσα.

"Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα", δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμών αξιωματούχων.
Είπε πως "συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση".
Απευθυνόμενος αργότερα μέσω βίντεο στη σύνοδο εννέα ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχο της το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό για περισσότερο από ένα χρόνο.
"Είναι φυσικά αδύνατο να το ανατινάξεις κατά κάποιο τρόπο απέξω, με βομβαρδισμούς. Ήταν ναρκοθετημένο. Είχε ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους κατακτητές και ανατινάχθηκε από τους ίδιους" είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι του οποίου η χώρα θέλει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, κάλεσε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να δείξουν στην συνάντησή τους τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους ότι "δεν θα υπάρξει αδυναμία στην Ευρώπη" και να δείξουν στην Ρωσία ότι " η τρομοκρατία δεν είναι ένα εργαλείο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ".
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία που θα φορούν κυρίως την βιομηχανία πυραύλων και τον πυρηνικό τομέα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr