Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία πρόεδρος σε αναζήτηση πλειοψηφίας

Θα πρέπει να δηλώσει την ανεξαρτησία της απέναντι στα κράτη μέλη και να σχηματίσει μία πλειοψηφία για να ξεπεράσει τις διαιρέσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία πρόεδρος σε αναζήτηση πλειοψηφίας

Αδύναμη από την χαμηλή υποστήριξη που εξασφάλισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την χθεσινή εκλογή της, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει τώρα να δηλώσει την ανεξαρτησία της απέναντι στα κράτη μέλη και να σχηματίσει μία πλειοψηφία για να ξεπεράσει τις διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μία πολύ ωραία ομιλία, πολύ ευρωπαϊκή, αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό με μία πολύ αδύναμη πλειοψηφία», δηλώνει στο AFP ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, πρόεδρος του Institut Jacques Delors.

«Αυτό κινδυνεύει να βαρύνει σε όλη την κοινοβουλευτική περίοδο. Πρέπει να κερδίσει τους Πράσινους και όλους τους σοσιαλιστές», προειδοποιεί. Οι Πράσινοι (74 έδρες) και περί το ένα τρίτο των 154 ευρωβουλευτών της ομάδας των σοσιαλιστών αρνήθηκαν να την ψηφίσουν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει συναίσθηση της στάσης των βουλευτών. «Κατανοώ και αποδέχομαι την πικρία και την απογοήτευση», δήλωσε μετά την χθεσινή ψηφοφορία, καλώντας τους ευρωβουλευτές να ξεπεράσουν την οργή που προκάλεσε η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να την επιβάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακάμπτοντας τους δικούς του spitzekandikaten.

«Θέλω να εργασθώ μαζί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για τον σχηματισμό μίας σταθερής πλειοψηφίας. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», είπε.

Θα είναι δύσκολο, γιατί οι Πράσινοι είναι πολύ σκληροί», παραδέχεται ωστόσο το περιβάλλον της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε χθες να πάρει την κατάσταση σε χέρια της και να ποντάρει στην υποστήριξη των τριών άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων : των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της δικής της πολιτικής οικογένειας, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων-κεντρώων του Renew Europe, εξηγούν στελέχη του ΕΛΚ.

Προδοσίες

Αυτές οι τρεις ευρωομάδες , που μετρούν συνολικά 444 έδρες, προδόθηκαν μεταξύ τους και συνέβαλαν στον αποκλεισμό των υποψηφίων αλλήλων, στερώντας σε όλους την πλειοψηφία. Επέτρεψαν έτσι στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης να επιβάλουν την φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν.

Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν 375 έδρες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν συγκέντρωσε 383 ψήφους και εξελέγη με οριακή πλειοψηφία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περί τους 60 φιλοευρωπαίοι βουλευτές την καταψήφισαν. Οι ομάδες αλληλοκατηγορούνταν χθες και οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν καθιστούν αβέβαιη την συγκρότηση φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα έλθει προς εμάς, διότι δεν έχει σταθερή πλειοψηφία χωρίς τους Πράσινους», δήλωσε σήμερα ο εκ των προέδρων τους ο Φιλίπ Λάμπερτς.

«Ενα θέλουν να διαπραγματευθούν μαζί μας, δεν θα φθηνό», προειδοποίησε. Οι Πράσινοι απαιτούν «τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαίους επιτρόπους στην ομάδα που θα συγκροτήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ο Φιλίπ Λάμπερτς.

Η συγκρότηση της ομάδας των 27 επιτρόπων -ένας για κάθε κράτος μέλος- και η παρουσίασή τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση τον Οκτώβριο θα είναι σημαντικό βήμα, δήλωνε σήμερα υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης. «Εάν διευρύνει την πλειοψηφία της, θα έχει νικήσει».

Ομως, οι απαιτήσεις των Πρασίνων περιπλέκουν το έργο της, διότι οι απαιτήσεις αυτές είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γίνουν δεκτές από τα κράτη μέλη.

«Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει σταθερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ζήσουμε πέντε πολύ δύσκολα χρόνια», δήλωσε στο AFP άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης χωρίς να κατονομασθεί.

Ομως, αυτή η απαισιοδοξία δεν είναι γενικευμένη. «Η ψήφος εκλογής της δεν είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα εργασθεί το Κοινοβούλιο», σύμφωνα με τον Ερίκ Μορίς, της Fondation Schuman.

«Πολλές αρνητικές ψήφοι δεν έχουν σχέση με την προσωπικότητα και το πρόγραμμά της», εξηγεί.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να σβήσει την στάμπα της Αγγελα Μέρκελ, της οποίας έχει υπάρξει στενή συνεργάτις, και του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί τον διορισμό της από το Συμβούλιο.

Αλλωστε η ίδια δηλώνει ότι δεν χρωστάει σε κανέναν: «Επιλέχθηκα από 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων », απάντησε στο AFP κατά την διάρκεια συνέντευξης, πριν διορθώσει: «Οχι, από 27, διότι η καγκελάριος δεν με ψήφισε...».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 07 Οκτ 2020 | 08:39

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης για το βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ"

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρευρεθεί σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ 06 Οκτ 2020 | 14:10

Κορονοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν "έπαθε Τράμπ": Σταματάει την καραντίνα μια εβδομάδα νωρίτερα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σταματάει την καραντίνα μία εβδομάδα αφού ήρθε σε επαφή με κρούσμα του κορονοϊού

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 05 Οκτ 2020 | 18:35

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν μπορώ να ταξιδέψω στην Ελλάδα τώρα - Το "ευχαριστώ" στα ελληνικά [βίντεο]

Αναβάλλεται το ταξίδι της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα - Σε αυτοπεριορισμό η πρόεδρος της Κομισιόν λόγω επαφής με κρούσμα κορονοϊού

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ 27 Οκτ 2020 | 23:02

Κορονοϊός: Πρωτοφανές ξέσπασμα Τριντό - "Αυτή η πανδημία είναι μια παλιοκατάσταση"

Δύσκολο χειμώνα λόγω του κορονοϊού "βλέπει" ο Τριντό που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του.

ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 27 Οκτ 2020 | 22:34

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων στη Γαλλία με 523 νεκρούς σε μια μέρα - Δεν αντέχουν άλλο οι ΜΕΘ

Ασφυκτικά γεμίζουν τα νοσοκομεία της Γαλλίας από ασθενείς με κορονοϊό - Μεγαλύτερος απολογισμός θανάτων από τον Απρίλιο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Οκτ 2020 | 22:04

Ρωσία: Ο κορονοϊός "χτύπησε" το Μπολσόι - Πάνω από 120 κρούσματα

Δεν έμεινε αλώβητο από τον κορονοϊό ούτε το Θέατρο Μπολσόι της Ρωσίας.

27 Οκτ 2020 | 21:44

Ο Ερντογάν κοιτά τα οπίσθια μιας μουσουλμάνας - Το σκίτσο της Charlie Hebdo που εξόργισε τους Τούρκους

Στο στόχαστρο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo μπαίνει ο Ερντογάν - Σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους χρήστες του twitter

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 27 Οκτ 2020 | 21:02

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μακρόν την Τετάρτη, καθώς η επιδημία επιδεινώνεται

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν επιλογές για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στη μάχη κατά του κορονοϊού

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘ 27 Οκτ 2020 | 20:45

Κορονοϊός: Νέο σοκ στην Ιταλία - 221 νεκροί και 21.994 κρούσματα σε 24 ώρες, ανάγκη για 4.000 γιατρούς

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει σήμερα ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ιταλία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ 27 Οκτ 2020 | 20:22

Κορονοϊός: "Βόμβα" από Βρυξέλλες - Δεν θα υπάρξουν εμβόλια για όλους στην ΕΕ μέχρι το 2022

Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι ενδέχεται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό να μην είναι επαρκείς για όλη την Ένωση.

ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ 27 Οκτ 2020 | 20:13

Αρνητικός στον κορονοϊό ο Λαβρόφ - Εκτός Ελλάδας η επαφή με το θετικό κρούσμα

Σε καραντίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού - Αναβάλλονται τα ταξίδια του.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 27 Οκτ 2020 | 18:06

Συναγερμός στο Παρίσι: Εκκενώθηκε η Αψίδα του Θριάμβου - Προειδοποίηση για βόμβα [βίντεο]

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκκενώνονται και οι γραμμές του μετρό στο Παρίσι.

ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟ ΡΕΚΟΡ 27 Οκτ 2020 | 17:50

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Άνευ προηγουμένου η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Τα μέτωπα που ανοίγει συνεχώς ο Ερντογάν οδηγούν την τουρκική λίρα στο ναδίρ.