Για "φρικτές δολοφονίες" στη Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανακοίνωση της μετά απόνέα επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες
"Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες" τονίζει η κυρία φον ντερ Λάιεν, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Όπως ανέφερε, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν για "πλήρη συντονισμό" σημειώνοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας" στον Πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν" τόνισε, χαρακτηριστικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
"Απαιτείται παγκόσμια απάντηση"
"Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας" σημείωσε.
"Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο" υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ "η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ" καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.
Ρωσικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε σήμερα ότι πολλές ενέργειες ρωσικών δυνάμεων κατηγοριοποιούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η Ουκρανία σε αυτό το πλαίσιο ερευνά τις ενέργειές τους σε περιοχές στην περιφέρεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπούτσα.
Ειδικότερα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη Μποροντιάνκα είναι η χειρότερη στην περιφέρεια του Κιέβου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων. Η ίδια δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Ουκρανικές αρχές δήλωσαν χθες ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα από ρωσικές δυνάμεις αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα διασκορπισμένα σε πόλεις, όπως η Μπούτσα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.
Θηριωδίες στην Μπούτσα
Αξίζει να τονίσουμε ότι έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.
Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr