«Όχι» στη συνεργασία με τη Δεξιά για την Κομισιόν λέει ο Τίμερμανς

Διότι η «Νεολαία τους δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς», όπως είπε σε συνέντευξή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Όχι» στη συνεργασία με τη Δεξιά για την Κομισιόν λέει ο Τίμερμανς

Ο Ολλανδός επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς απορρίπτει τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη μελλοντική ηγεσία της Κομισιόν, διότι η «Νεολαία τους δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς», όπως είπε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο κ. Τίμερμανς τονίζει ότι χρειάζεται μια προοδευτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμά ότι το έργο της Επιτροπής πρέπει να γίνει πιο διαφανές, υπογραμμίζει ότι "η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αρκετά καλή" και χρειάζεται "μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη".

Σε ό,τι αφορά το νεανικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Ευρώπη για την προστασία του κλίματος, δηλώνει ενθουσιασμένος και επισημαίνει ότι "η ιδεολογία δεν είναι τόσο σημαντική για τους νέους, αλλά τα ιδεώδη είναι σημαντικά. Και αυτή είναι η καλύτερη εκπαιδευμένη γενιά στην ευρωπαϊκή ιστορία, έχουν ιδανικά. Αλλά για αυτά τα ιδανικά, πρέπει, επίσης, να κινητοποιηθούν".

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης στη FAZ

Ερώτηση: Στις τελευταίες εκλογές ο Ζαν Κλοντ Γιοούνκερ και ο Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν ότι ο νικητής των εκλογών θα γίνει επίσης πρόεδρος της Επιτροπής. Υπάρχει και πάλι μια τέτοια συμφωνία με εσάς και τον Μάμφρεντ Βέμπερ;

Απάντηση: Όχι, δεν έχουμε μια τέτοια συμφωνία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Βέμπερ. Εκείνη την εποχή, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει σαφώς ότι ποτέ δεν θα συμφωνούσε με την άκρα δεξιά. Ο Βέμπερ δεν το κάνει αυτό. Με τους νέους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν βλέπω σχεδόν κανένα ενδοιασμό για συνεργασία με την άκρα δεξιά. Ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση από τα δεξιά. Όσο ο Βέμπερ δεν λέει σαφώς ότι δεν θα συνεργαστεί με τους δεξιούς εξτρεμιστές, δεν έχω τίποτα να συζητήσω μαζί του. Και σας ρωτώ: Πότε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τελικά θα ξυπνήσει; Ο Ορμπαν καταγγέλλει με αφίσες τον Γιούνκερ, ενώ προηγουμένως είχε ήδη δύο φορές ισχυριστεί σε ομιλίες του ότι εξαγοράστηκε ως Επίτροπος της ΕΕ από τον Τζορτζ Σόρος. Και τι είπε τότε το ΕΛΚ και ο Βέμπερ; Τίποτα. Και τι λένε όταν ο Όρμπαν επιτίθεται στον Τύπο; Τίποτα. Και τι έπραξαν όταν εξέδωσε νόμους για το άσυλο που είναι αντίθετοι με τη Συνθήκη; Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία εναντίον του. Αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα από την Ομάδα του ΕΛΚ.

Ερώτηση: Θέλετε να γίνετε διάδοχος του σοσιαλδημοκρατικού προέδρου της Επιτροπής, του κ. Γιούνκερ; Τι θα κάνατε διαφορετικά από αυτόν;

Απάντηση: Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη έχει γίνει πιο περίπλοκη. Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα είναι απίθανο να λάβουν πλειοψηφία πια. Επομένως, χρειαζόμαστε προοδευτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω επίσης ότι το έργο της Επιτροπής πρέπει να γίνει πιο διαφανές. Αυτό ισχύει και για το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Η εναλλακτική λύση στον αποκλεισμό είναι μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη. Η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αρκετά καλή.

Ερώτηση: Υπήρξαν στιγμές που οι σοσιαλδημοκράτες ήταν πρωτοπόροι στην Ευρώπη. Μπορεί να υπάρξει ξανά μια σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη;

Απάντηση: Ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ χρησιμοποίησαν την οικονομική ισχύ της εποχής Ρίγκαν και Θάτσερ για να επιφέρουν κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη. Αλλά δεν επιτέθηκαν στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, απλά την άλλαξαν. Αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι ανισότητες έχουν γίνει μεγαλύτερες, ανυπόφορες για πολλούς στην Ευρώπη. Ότι υπάρχουν εταιρείες που κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη, αλλά δεν πληρώνουν φόρους, είναι απλώς αφόρητο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το γεγονός ότι οι πλούσιοι έχουν γίνει πολύ πιο πλούσιοι από την κρίση και ότι ακόμη και οι μεσαίες τάξεις τώρα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες είναι αφόρητο. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Πιστεύω ότι εμείς, ως σοσιαλδημοκράτες, πρέπει να δείξουμε ότι η ανακατανομή είναι και πάλι το θέμα μας και ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη, επίσης όσον αφορά τους φόρους.

Ερώτηση: Τώρα εμφανίζεται και ένα νεανικό κίνημα και στην Ευρώπη: τα παιδιά, οι μαθητές, που υποστηρίζουν την προστασία του κλίματος. Τι γνώμη έχετε γι αυτό;

Απάντηση: Είμαι ενθουσιασμένος γι 'αυτό! Η εντύπωση μου είναι ότι η ιδεολογία δεν είναι τόσο σημαντική για τους νέους, αλλά τα ιδεώδη είναι σημαντικά. Και αυτή είναι η καλύτερη εκπαιδευμένη γενιά στην ευρωπαϊκή ιστορία, έχουν ιδανικά. Αλλά για αυτά τα ιδανικά, πρέπει, επίσης, να κινητοποιηθούν. Δεν αρκεί μόνο να δημοσιεύουν κάτι στο Facebook, διότι έτσι τίποτα δεν αλλάζει. Τώρα αυτοί οι νέοι ξεσηκώνονται. Αυτό πραγματικά με ενθουσιάζει. Αυτή είναι η Ευρώπη για μένα! Γεννήθηκα όταν χτίστηκε το τείχος, ένας από τους γιους μου γεννήθηκε όταν το τείχος έπεσε το 1989 και το άλλο το 2004, όταν η ΕΕ επεκτάθηκε στα ανατολικά. Είναι ακόμα θαύμα για μένα. Εκπαιδεύτηκα ως στρατιώτης για να πολεμήσω ενάντια στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και σήμερα έχουμε αυτήν ακριβώς την Ευρώπη. Είναι ένα γεγονός για τα παιδιά μας. Ο φίλος μου Σίμον Πέρες είπε κάποτε ότι οι κοινωνίες προχωρούν, μόνο όταν συνυπάρχουν δύο πράγματα: η περιέργεια και η δυσαρέσκεια. Και γι αυτό είναι τόσο σημαντικό που οι νέοι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι. Αν δεν δράσουμε γρήγορα για την αλλαγή του κλίματος, έχουμε τεράστια προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες, το νερό, τις καλλιέργειες. Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι οι νέοι από αυτήν την άποψη θα είναι ακόμη πιο δυσαρεστημένοι τους επόμενους μήνες, θα αυξήσουν τις φωνές τους και θα εκφράσουν τη γνώμη τους στη δημοκρατική συζήτηση. Και έχω ένα αίτημα: Ας μην κάνουμε το πρόβλημα του κλίματος σε ένα ζήτημα αριστερά-δεξιά.

Πηγή: FAZ

Πηγή: FAZ / AΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ" 12 Ιαν 2021 | 14:01

Εκπρόσωπος Κομισιόν για διερευνητικές με την Αγκυρα: Δεδομένη η αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 12 Ιαν 2021 | 10:23

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών προτείνει ο Μητσοτάκης στην ΕΕ [έγγραφο]

Επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για "διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού".

ΥΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 08 Ιαν 2021 | 20:06

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Φον ντερ Λάιεν το Σάββατο

Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 20% 08 Ιαν 2021 | 15:10

Κορονοϊός - Επίσημο: Εξι δόσεις ανά φιαλίδιο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Δόθηκε άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χρησιμοποίηση 6 δόσεων ανά φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

ΣΤΙΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 08 Ιαν 2021 | 13:23

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τον κορονοϊό

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη θα κάνουν οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 08 Ιαν 2021 | 12:35

Ο Τσίπρας προτείνει να αγοράσει η Ελλάδα μόνη της εμβόλια, αλλά η Κομισιόν λέει ότι απαγορεύεται

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να προχωρήσει η Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες αν χρειαστεί για να εξασφαλίσει εμβόλια, αλλά η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν επιτρέπεται.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ 08 Ιαν 2021 | 11:22

Eπιπλέον 300.000.000 δόσεις από την Pfizer/BioNTech εξασφάλισε η Κομισιόν

Σύμφωνα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από την Pfizer/ ΒioNtech.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ 08 Ιαν 2021 | 08:26

Επίτροπος Υγείας ΕΕ: Τα προβλήματα με τα εμβόλια οφείλονται στη συμφόρηση παραγωγής τους

Τα προβλήματα που προέκυψαν με τα εμβόλια κορονοϊού οφείλονται σε συμφόρηση της παραγωγής και όχι στην παραγγελία, τόνισε η Επίτροπος Υγείας, κ. Κυριακίδου.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 04 Ιαν 2021 | 14:17

Η Κομισιόν ζητάει και άλλα εμβόλια από την Pfizer/BionTech- Για να καλύψει την έλλειψη

Η Κομισιόν διαπραγματεύεται επιπλέον δόσεις εμβολίων πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer/BionTech

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 02 Ιαν 2021 | 21:05

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ανάρτηση για τον Θεσσαλονικιό Ηλία και τον εθελοντισμό [Βίντεο]

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρεται στον Ηλία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με την ομάδα του, μαγειρεύει και συσκευάζει γεύματα για οικογένειες που έχουν ανάγκη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 27 Δεκ 2020 | 18:29

Φον Ντερ Λάιεν για την έναρξη των εμβολιασμών: Πρώτα προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους

Είμαι συγκινημένη που βλέπω άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό παντού σε όλη την ΕΕ αναφέρει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 23 Δεκ 2020 | 18:51

Aegean: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ

H Κομισιόν ενέκρινε τη στήριξη των 120 εκατ. ευρώ προς την Aegean

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ 22 Δεκ 2020 | 16:40

Κομισιόν - εξελίξεις: Γιατί ζητά από τα κράτη- μέλη να ανοίξουν τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο

Σύσταση της Κομισιόν να σταματήσουν οι απαγορεύσεις πτήσεων και τραίνων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο