X

Πάγος στη συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν στην Άγκυρα: Η γλώσσα του σώματος που πρόδωσε το ψυχρό κλίμα

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα ήταν εξαρχής ναρκοθετημένη - Τι έδειξε η γλώσσα του σώματος στη συνάντηση με τον Φιντάν - Οι δηλώσεις για τους ομήρους

Γράφει: TheToc team

Κοινές δηλώσεις μπορεί να μην έγιναν μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, ωστόσο η γλώσσα του σώματος "είπε" με πολύ εύγλωττο τρόπο πολύ περισσότερα. Ούτως ή άλλως, η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα έγινε στη σκιά των "παγωμένων" τουρκο-ισραηλινών σχέσεων και φάνηκε εξαρχής ότι ήταν ναρκοθετημένη.

Όταν ο Μπλίνκεν έπεσε σε τοίχο...

Η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα ένα μήνα μετά την θηριωδία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου, είχε διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες - δύο ώρες και σαράντα λεπτά, για την ακρίβεια.

Κατά την υποδοχή του Μπλίνκεν από τον Φιντάν στην είσοδο του τουρικού υπουργείου, η απόπειρα του Αμερικανού διπλωμάτη να χαιρετηθεί εγκάρδια με τον επικεφαλής της τουρικής διπλωματίας ανταλλάσσοντας έναν ασπασμό έπεσε σε τοίχο.

Όταν οι δύο άνδρες πήραν θέση για τις κάμερες, ο άκαμπτος Φιντάν δεν αντιδρούσε στις προσπάθειες προσέγγισης του Μπλίνκεν που έκανε μικρές αλλά εμφανείς κινήσεις να δείξει μια κάποια οικειότητα.

Μπλίνκεν: Επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στους ομήρους

Αμέσως μετά, αναχωρώντας για το Τόκιο, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε από το αεροδρόμιο ότι "παραμένουμε επικεντρωμένοι στους ομήρους [που κρατά η Χαμάς στη Γάζα] και το να τους φέρουμε πίσω στα σπίτια τους".

"Η δουλειά μας συνεχίζεται. Γνωρίζουμε τις ανησυχίες που εκφάζονται. Βλέπουμε το τεράστιο κόστος για τη Γάζα. Τις απώλειες αμάχων. Παραμένουμε σε επικοινωνία με τους Ισραηλινούς. Έχουμε συζητήσει για πιθανά βήματα ώστε να μειωθούν οι απώλειες αμάχων. Τις επόμενες μέρες θα δούμε την ανάληψη σημαντικών βημάτων για να διασφαλίσουμε ότι σημαντικός όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στη Γάζα".

Ο Άντονι Μπλίνκεν θεωρεί επιτυχία ότι η σύγκρουση δεν έχει εξαπλωθεί στην περιοχή. "Αποτελεί επιτυχία ότι η σύγκρουση δεν έχει εξαπλωθεί στην περιοχή. Είχαμε σημαντικές επαφές με χώρες της περιοχής με σκοπό να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης. Προσπαθούμε να βρούμε μία διέξοδο. Για την ηγεσία των ΗΠΑ δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι χώρες στρέφονται σε εμάς και συνεργαζόμαστε μαζί τους".

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι "το Ισραήλ έχει αναλάβει δεσμεύσεις" και ότι η Ουάσιγκτον θα παρακολουθεί στενά την υλοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Τουρκία στη σκιά του παγώματος των διπλωματικών σχέσεων Άγκυρας - Τελ Αβίβ μετά και την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από την ισραηλινή πρωτεύουσα, απόφαση που ήρθε μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, σε πολύ υψηλούς τόνους, περί "διαγραφής" από επίσημο συνομιλητή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Τα προβλήματα φάνηκαν από την αρχή. Ήδη όταν είχε διαρρεύσει από το κρατικό πρακτορείο Anadolu η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν ανέφερε ότι περιελάμβανε και την Άγκυρα. Η επίσκεψη στην Άγκυρα μπήκε επισήμως στο πρόγραμμα μετά τις επαφές σε Ισραήλ και Ιορδανία.

Αναλυτές εξηγούν ότι η απόφαση Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Άγκυρα θεωρήθηκε επιβεβλημένη σε αυτή τη συγκυρία, ώστε αφενός να διατηρείται ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον αλλά και να διακριβώσει η αμερικανική ηγεσία ποιες είναι οι προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι "η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτικό κίνημα" και την πρόσφατη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων θέλει να καταστήσει σαφή τον ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Διαβάστε Επίσης