Follow us

Παιχνίδια κατασκόπων με αλληλοκατηγορίες Δύσης-Ρωσίας

Κατηγορούμενη για εμπλοκή σε πολλές κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως βρίσκεται η Ρωσία, με ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Καναδά και ΕΕ να μιλάνε για "επιθετικές ενέργειες"

Παιχνίδια κατασκόπων με αλληλοκατηγορίες Δύσης-Ρωσίας

Ζούμε ξανά τις απαρχές ενός παγκόσμιου Ψυχρού Πολέμου, όπως τον βίωσαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960;

Ολα τα σημάδια αυτό δείχνουν κι ελπίζουμε οι ενδείξεις να μην μετατραπούν εν ευθέτω χρόνω και σε... αποδείξεις.

Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το κακό, κάκιστο, σχεδόν "ψυχροπολεμικό" κλίμα που επικρατεί εδώ και μερικά 24ωρα ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, με κατηγορίες ένθεν κι ένθεν, "πύρινες" ανακοινώσεις και δριμείς φιλιππικούς εκατέρωθεν;

ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Καναδάς, με την συμπαράσταση της Ε.Ε. κατηγορούν την Ρωσία -και συγκεκριμένα τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU- για εμπλοκή σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως, προκειμένου να υπονομεύσει δημοκρατικά καθεστώτα και να στοχεύσει σειρά θεσμών και οργανισμών- από φορείς αντιντόπινγκ μέχρι τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Η Βρετανία υποστήριξε πως η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε «κράτος-παρία», ενώ οι ΗΠΑ τόνισαν πως "η Μόσχα πρέπει να πληρώσει το τίμημα των ενεργειών της" -κι όλα αυτά μόλις έξι μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σόλσμπερι της Βρετανίας, με την υπόθεση ακόμη να μην έχει διαλευκανθεί πλήρως.

Την αρχή έκαναν Βρετανία και Ολλανδία που κατηγόρησαν τη Ρωσία πως απέστειλε πράκτορες με ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να παραβιάσουν τα συστήματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ-OPCW)στη Χάγη, κατά την περίοδο που ο ΟΑΧΟ διερευνούσε τόσο την επίθεση στον Σκριπάλ, όσο και τις αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία, σύμμαχο της Ρωσίας, εναντίον αντικαθεστωτικών.

Οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν την Τετάρτη πως απέτρεψαν την απόπειρα χακαρίσματος του ΟΑΧΟ τον περασμένο Απρίλιο, από 4 Ρώσους που κατέφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν τρεις ημέρες μετά με κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε ξενοδοχείο κοντά στα κεντρικά του ΟΑΧΟ.

Οι 4 πράκτορες (Αλεξέι Μίνιν, Όλεγκ Σότνικοφ, Εβγκένι Σερεμπριάκοφ και Αλεξέι Μόρενετς) σχεδίαζαν στη συνέχεια να πάνε σε ένα εργαστήριο στο Σπιζ της Ελβετίας που χρησιμοποιείται από τον ΟΑΧΟ για την ανάλυση δειγμάτων, αλλά τελικά μετά την σύλληψη τους απελάθηκαν στη Ρωσία.

Διώξεις σε επτά Ρώσους αξιωματούχους

Αμεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ. Την Πέμπτη οι αμερικανικές Αρχές άσκησαν διώξεις σε βάρος 7 αξιωματούχων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, καθώς κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με στόχο να χακάρουν υπολογιστές και να υποκλέψουν δεδομένα.

Ο Τζον Ντέμερς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για την Εσωτερική Ασφάλεια τόνισε πως μεταξύ των προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν οι διώξεις είναι οι 4 Ρώσοι πράκτορες που απελάθηκαν από την Ολλανδία, κι άλλοι τρεις Ρώσοι κατάσκοποι, οι Ντμίτρι Μπαντίν, Ιβαν Γερμακόφ και Αρτέμ Μαλίσεφ.

Παιχνίδια κατασκόπων με αλληλοκατηγορίες Δύσης-Ρωσίας

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους χάκερ ότι χρησιμοποιούν εικονικά προφίλ, διακομιστές μεσολάβησης, κακόβουλα λογισμικά προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο των σέρβερ από διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς όπως τον WADA και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, που παράσχει μεταξύ άλλων καύσιμα σε πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας.

Μάλιστα, σε μια συγκυρία όχι και τόσο τυχαία, οι τρεις από τους επτά Ρώσους σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις είναι μεταξύ των 12 προσώπων που κατηγορήθηκαν τον Ιούλιο από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

"Οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές αλλά αλληλοεπικαλύπτονται", υπογράμμισε ο Ντέμερς.

«Αυτό το είδος συμπεριφοράς δείχνει την επιθυμία τους να δρουν αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες (...) με αίσθημα απόλυτης ατιμωρησίας και χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις συνέπειες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, αναφερόμενος στους κατάσκοπους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές», συνέχισε ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μαζί με τους συμμάχους μας, θα αποκαλύπτουμε και θα αντιδρούμε στις προσπάθειες της GRU να υπονομεύσει τη διεθνή σταθερότητα», διεμήνυσε ο Χαντ, υποστηρίζοντας ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) θεωρεί ότι είναι «σχεδόν απόλυτα βέβαιο» πως η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού βρισκόταν πίσω από δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις σε διεθνές επίπεδο.

Παιχνίδια κατασκόπων με αλληλοκατηγορίες Δύσης-Ρωσίας - εικόνα 2

Στο "χορό" και ΕΕ-Καναδάς

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε και ο Καναδάς, υποστηρίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιτόπινγκ (WADA), που εδρεύει στο Μόντρεαλ, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είναι «πολύ πιθανόν υπεύθυνη».

Ο WADA και το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό στοχοθετήθηκαν το 2016 και η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU «ευθύνεται πολύ πιθανόν για αυτές τις ενέργειες» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Σήμερα, ο Καναδάς ενώνει τη φωνή του με εκείνες των συμμάχων του για να καταγγείλει μια σειρά κακόβουλων κυβερνο-επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο ρωσικός στρατός» τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε μια «επιθετική ενέργεια» εκ μέρους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Αυτή η επιθετική ενέργεια δείχνει μια περιφρόνηση για το σοβαρό αντικείμενο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», που αποτέλεσε αντικείμενο απόπειρας κυβερνοπειρατείας, αναφέρουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή ανακοίνωση.

«Λυπούμαστε για τις ενέργειες αυτές οι οποίες πλήττουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς», προσθέτουν.

Ρωσία: «Δυτική μανία κατασκόπων»

Απ' την πλευρά της η Μόσχα κάνει λόγο για «δυτική μανία κατασκόπων», υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την δική του απάντηση, μέσω της εκπρόσωπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, λέγοντας ότι οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύονται εναντίον της Ρωσίας «χωρίς καμία ανάλυση».

«Χωρίς καμία ανάλυση, τις βάζουν όλες μαζί σε ένα φιαλίδιο, ενδεχομένως σ’ ένα φιαλίδιο κολόνιας της Nina Richi ανακάτεψαν τα πάντα» (υπονοώντας το φιαλίδιο στο οποίο υποτίθεται ότι βρίσκονταν ο νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάσθηκε ο Σκριπάλ και η κόρη του) «και την GRU και τους χάκερς του Κρεμλίνου και την WADA. «Η πλούσια φαντασία των συναδέλφων μας από την Βρετανία πράγματι δεν έχει όρια. Ποιος τα επινόησε όλα αυτά; Θα ήθελα να το δω. Είναι απλά (παραμυθάδες) Άντερσεν».

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κατήγοροι, και συγκεκριμένα οι επίσημοι εκπρόσωποι της Βρετανίας, απλώς πιστεύουν με τρόπο φανατικό ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ώστε να μην χρειάζονται να παραθέσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις. Είμαι πεπεισμένη ότι τον περίφημο όρο highly likely θα ενθυμούνται μελλοντικά με ντροπή οι Βρετανοί ιστορικοί και φυσικά οι ειδήμονες στο δίκαιο και οι νομικοί», επεσήμανε με νόημα η Ζαχάροβα.

Ποια είναι η GRU

Η ρωσική υπηρεσία GRU είναι η μεγαλύτερη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών με σκοπό την κατασκοπεία στο εξωτερικό. Η υπηρεσία, που το 2010 μετονομάστηκε σε GU, αλλά παραμένει γνωστή με το συγκεκριμένο όνομα, διαφέρει από την πάλαι ποτέ KGB καθώς αποστολή της είναι να πραγματοποιεί συγκαλυμμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις (γνωστές κι ως "μαύρες επιχειρήσεις" - black ops) και να συλλέγει πληροφορίες ανά τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια στη GRU έχουν αποδοθεί διάφορες black ops στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τουλάχιστον ο ένας από τους δύο άνδρες που κατηγορούνται πως δηλητηρίασαν τον Σκριπάλ και την κόρη του είναι πράκτορας της GRU, όπως αποκάλυψε πριν μερικές ημέρες η ερευνητική δημοσιογραφική ιστοσελίδα Bellingcat, σε συνεργασία με ρωσικό ιστότοπο και την βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο κατηγορούμενος ως δράστης είναι ο συνταγματάρχης Ανατόλι Βλαντιμίροβιτς Τσεπίγκα.

Παιχνίδια κατασκόπων με αλληλοκατηγορίες Δύσης-Ρωσίας - εικόνα 3

Πρόκειται για 39χρονο στρατιωτικό αξιωματικό που ανακηρύχθηκε Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με διάταγμα του Προέδρου Πούτιν το 2014 για τις υπηρεσίες του στην Τσετσενία και στην Ουκρανία.

Η Telegraph τονίζει ότι η αποκάλυψη αυτή εκθέτει τον Βλαντιμίρ Πούτιν που ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο απλώς για "Ρώσο πολίτη που βρισκόταν στο Σόλσμπερι ως τουρίστας", ενώ ρωσική πηγή υποστηρίζει ότι ο υψηλός στρατιωτικός βαθμός του Τσεπίγκα υποδεικνύει πως η εντολή για εξόντωση του Σκριπάλ δόθηκε «στο υψηλότερο επίπεδο».

Πούτιν: Παλιάνθρωπος και προδότης ο Σκριπάλ

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και η δήλωση, την Παρασκευή, από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι «η κατασκοπεία, όπως ακριβώς και η πορνεία, είναι από τα πιο σημαντικά επαγγέλματα στον κόσμο, κανείς δεν τα κατάργησε, ούτε είναι κανείς μέχρι τώρα σε θέση να τα καταργήσει», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «παλιάνθρωπο» και «προδότη» τον πρώην διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο με τον νευροτοξικό παράγοντα novichok, μαζί με την κόρη του, Γιούλια.

«Μερικά μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν την άποψη ότι ο κύριος Σκριπάλ είναι σχεδόν υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απλά ένας κατάσκοπος, ένας προδότης της Πατρίδας. Είναι απλά ένας παλιάνθρωπος και τίποτα άλλο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της Ρωσικής Ενεργειακής Εβδομάδας.

«Νομίζω ότι αυτό (η υπόθεση Σκριπάλ) κάποια στιγμή θα περάσει, ελπίζω ότι θα τελειώσει. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει, τόσο το καλύτερο» παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος λέγοντας ότι είναι ένα ακόμη κατασκοπευτικό σκάνδαλο το οποίο «διογκώνουν κάποιοι τεχνητά», ενώ χαρακτήρισε κακοήθη την εκδοχή της βρετανικής πλευράς όσον αφορά τις περιστάσεις της υπόθεση Σκριπάλ, υπογραμμίζοντας ότι «κανένας δεν χρειαζόταν» να δηλητηριάσει τον Σεργκέι Σκριπάλ και άλλους κατοίκους της Βρετανίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 25 Ιουν 2022 | 18:42

Τουρκικά MME: Συνελήφθη Έλληνας κατάσκοπος - Τι απαντά η Αθήνα - Νέο ελληνοτουρκικό θρίλερ

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες περί σύλληψης ενός ατόμου που διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της Ελλάδας.

ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, 90% 01 Ιουλ 2022 | 09:29

Πραγματικότητα το Minority Report; Έφτιαξαν το 1ο σύστημα ανίχνευσης εγκλημάτων πριν συμβούν

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ μπορεί, κατά τους δημιουργούς του, να προβλέπει την πιθανότητα εγκλημάτων σε μία πόλη.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 01 Ιουλ 2022 | 08:52

Αμήχανα γέλια Ερντογάν για την αλλαγή στάσης απέναντι στον Μπάιντεν: "Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες"

"Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες, στην πολιτική αλλάζουν πολλά" υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας γελώντας αμήχανα, όταν ρωτήθηκε από Βρετανό δημοσιογράφο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 01 Ιουλ 2022 | 08:15

Οδησσός - Θρήνος στα χαλάσματα: 14 νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά σε πολυκατοικία που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο [εικόνες]

Ως τώρα "έχουμε 14 νεκρούς και 30 τραυματίες, ανάμεσά τους τρία παιδιά", ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ 01 Ιουλ 2022 | 07:32

Ουκρανικές μονάδες κινδυνεύουν να περικυκλωθούν σε διυλιστήριο στο Λισιτσάνσκ

Οι ουκρανικές μονάδες που βρίσκονται στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τα ρωσικά στρατεύματα, αναφέρει το Ουκρανικό γενικό επιτελείο.

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:31

Τουρκία: Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο κόβει την πρόσβαση στην Deutsche Welle και στη Voice of America

Η πρόσβαση στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle και στην τουρκική υπηρεσία της Voice of America αποκλείστηκε με δικαστική απόφαση στην Τουρκία.

ΑΛΛΑ ΗΘΗ... 30 Ιουν 2022 | 23:56

Βρετανία: Βουλευτής της κυβέρνησης Τζόνσον παραιτήθηκε επειδή... ήπιε πάρα πολύ

"Χθες το βράδυ ήπια πάρα πολύ. Το σωστό υπό αυτές τις συνθήκες είναι να παραιτηθώ" είπε ο Κρίστοφερ Πίντσερ, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς έκανε

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ 30 Ιουν 2022 | 23:36

Η Σουηδία απαντά στον Ερντογάν: "Μόνο η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την έκδοση υπόπτων"

"Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΣ 30 Ιουν 2022 | 22:07

ΗΠΑ: Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι από σήμερα η πρώτη Αφροαμερικανή δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο

Στα 233 χρόνια του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έχουν υπηρετήσει σε αυτό 115 δικαστές. Από αυτούς μόνο 5 ήταν γυναίκες – τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Ιουν 2022 | 21:36

Εξαλλοι οι ομογενείς Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές με τον Μπάιντεν: "Σοκαριστικό να στηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία"

Οι ομογενείς Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές διεμήνυσαν πως παραμένουν σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία.

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ 30 Ιουν 2022 | 20:57

"Προσφέρθηκα να μεταφέρω μήνυμα του Ζελένσκι στον Πούτιν" είπε ο Ινδονήσιος πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο θέλησε να φέρει σε επικοινωνία τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Τους συνάντησε και τους δύο

ΜΑΔΡΙΤΗ 30 Ιουν 2022 | 18:40

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το λαχταριστό μενού με αρνίσια σπάλα και αστακό, τα μοναδικά δώρα στους ηγέτες και στις συνοδούς τους

Τα παραλειπόμενα και οι λεπτομέρειες έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 30 Ιουν 2022 | 17:52

Νέα γκάφα του Μπάιντεν: Μπέρδεψε τη Σουηδία με την Ελβετία ο Αμερικανός πρόεδρος [Βίντεο]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν μπέρδεψε τη Σουηδία με την Ελβετία, σε νέα γκάφα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ΝΑΤΟ.