Μια πρώτη ματιά στον αποκατεστημένο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων αποκαλύφθηκε σήμερα, μία εβδομάδα πριν το επίσημο άνοιγμά του για το κοινό και πεντέμισι χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν περιηγήθηκε στο εσωτερικό του ναού συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ Μακρόν, και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού.
Οι πρώτες φωτογραφίες της Νοτρ Νταμ
Πάνω από 600 πυροσβέστες είχαν παλέψει με τις φλόγες της καταστροφικής φωτιάς του 2019
Ο ναός της Νοτρ Νταμ (Παναγίας των Παρισίων) είναι ένα κόσμημα γοτθικής αρχιτεκτονικής που επλήγη σημαντικά το 2019 όταν κατά τη διάρκεια της φωτιάς προκλήθηκε η κατάρρευση του κωδωνοστασίου του που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
Για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς είχαν απαιτηθεί μέρες ακατάπαυστων προσπαθειών από 600 πυροσβέστες.
Η αποκατάσταση του εσωτερικού της Παναγίας των Παρισίων ήταν έως τώρα επτασφράγιστο μυστικό με μόνο ελάχιστα φωτογραφικά κλισέ να έχουν διαρρεύσει. Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης έφτασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Ο καθεδρικός ναός θα ανοίξει ξανά για το κοινό το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου.