Follow us

Πανδημία στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα, σε ποιες επιμένουν οι σκληροί δείκτες

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην παρουσιάζουν ενιαία εικόνα, οι ευρωπαίκές χώρες κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες για την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
covid

Καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, στην Ευρώπη καταγράφονται πολιτικές πολλών ταχυτήτων υπαγορευόμενες από εξίσου πολλούς παράγοντες.

Άρση των μέτρων στη Βρετανία με μικρές υποσημειώσεις

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 90% των άνω των 60 ετών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει ενισχυτική δόση εμβολίου ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το κύμα της παραλλαγής Όμικρον έχει φτάσει, στη χώρα, στην κορύφωσή του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έναν "διαφορετικό δρόμο" σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του "πήρε επανειλλημμένως τις πιο σκληρές αποφάσεις". Επί του πρακταίου, από τις 26 Ιανουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί που περιλαμβάνουν την τηλεργασία, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υγειονομικά διαβατήρια. Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να το ζητούν χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό.

Διαβάστε Επίσης

Η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά τους δημόσιους χώρους καθώς και τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους επιβάτες μέσων μεταφοράς. Θα υπάρχει σύσταση για χρήση της σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, ειδικότερα όταν υπάρχει στενή επαφή με άτομα εκτός του στενού κύκλου. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικαιροποίηση των μέτρων για τα γηροκομεία. Η καραντίνα των θετικών στον κορονοϊό θα εξακολουθήσει να ισχύει. Το μέτρο έχει ισχύ ως τις 24 Μαρτίου και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται να λάβει παράταση.

Προς σταδιακή άρση όλων των μέτρων η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών που οδηγούν σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ σε ισχύ τίθεται από τις 24 Ιανουαρίου το νέο εμβολιαστικό πιστοποιητικό που αντικαθιστά το υγειονομικό πιστοποιητικό που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα. Από την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, καταργείται η υποχρεωτική τηλεργασία, αν και θα εξακολουθήσει να συνίσταται και θα εναπόκειται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν θα τη συνεχίσουν και σε ποιον βαθμό. Σημαντικό για τις αθλητικές διοργανώσεις, ότι αίρεται το πλαφόν θεατών στα γήπεδα ενώ χαλαρώνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, που είχαν κλείσει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα επαναλειτουργήσουν από τις 16 Φεβρουαρίου. Στη Γαλλία έχει ήδη καταργηθεί από τις αρχές του έτους, η υποχρεωτική καραντίνα για τις επαφές των κρουσμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Το λεγόμενο "πάσο εμβολιασμού", που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ειδικά από την εκπαιδευτική κοινότητα, θα απαιτείται για την είσοδο σε εστιατόρια, καφετέριες και κινηματογράφους. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τόνισε ότι θα μπορούσε να καταργηθεί μόλις η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιωθεί σημαντικά.

Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους και τσουχτερό πρόστιμο

Σε μια τολμηρή απόφαση προχώρησε το αυστριακό Κοινοβούλιο που ενέκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Το πρόστιμο θα είναι ιδιαίτερα "τσουχτερό" για όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο και θα ανέρχεται ως και ις 3.600 ευρώ. Από το μέτρο της υποχρεωτικότητας εξαιρούνται οι έγκυες, όσοι έχουν τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν και όσοι έχουν αναρρώσει το τελευταίο εξάμηνο. Το μέτρο τελεί υπό έγκριση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας.

Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους 50+ και πρόστιμα

Πριν την Αυστρία, σε υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων αλλά μόνο όσων είναι άνω των 50 ετών είχε προχωρήσει η Ιταλία, διατηρώντας ορισμένες εξαιρέσεις. Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο προσαρμογής στα μέτρα μέχρι της 15 Φεβρουαρίου. Το πρόστιμο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους που προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους ανέρχεται στα 1.600 ευρώ ενώ για τους ανεμβολίαστους που είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στη Γερμανία

Δύσκολη τη ζωή των ανεμβολίαστων αλλά και όσων δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου έχουν αποφασίσει να κάνουν και στα 16 γερμανικά κρατίδια. Στην πράξη, μόνο όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι απολύτως ελεύθεροι να κινούνται παντού. Στη Γερμανία ισχύουν περιορισμοί στην εστίαση για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου. Όσοι είναι εμβολιασμένοι με δυο δόσεις υποχρεούνται σε rapid test για την είσοδό τους σε χώρους εστίασης. Στη χώρα, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 116 χιλιάδες θάνατοι σχετιζόμενοι με κορονοϊό, δεν ισχύει καραντίνα για τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ολλανδία: Παραμένει το lockdown με μικρή χαλάρωση

Στη χώρα επαναλειτουργούν εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια και κομμωτήρια καθώς η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε προχωρά σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων παρά τα υψηλά επίπεδα μολύνσεων. Μπαρ, εστιατόρια, καφέ και χώροι πολιτισμού ωστόσο παραμένουν κλειστοί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Η Ολλανδία βρίσκεται σε αυστηρό lockdown από τις 19 Δεκεμβρίου με όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα και μουσεία κλειστά. Η επιλογή αυτή είχε χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως "αναπόφευκτη λόγω του πέμπτου κύματος που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον". Στη χώρα, το ποσοστό των εμβολιασμένων κυμαίνεται κοντά στο 86% των ενηλίκων, ενώ το 45% έχει κάνει αναμνηστική δόση.

Ισπανία: Στόχος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Στόχος της κυβέρνησης Σάντσεθ είναι η αύξηση των εμβολιασμών καθώς στη χώρα καταγράφονται καθημερινά ρεκόρ νέων μολύνσεων. Το επιθυμητό ποσοστό είναι να φτάσουν στο 80% της ηλικιακής ομάδας 60 – 69 ετών. Αυτός είναι και ο εθνικός μέσος όρος. Στη χώρα τα μέτρα λαμβάνονται ανά Περιφέρεια. Στη Μαδρίτη επίκειται η επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Πορτογαλία: Χαλάρωση για τους πλήρως εμβολιασμένους

Στη χώρα από τις 10 Ιανουαρίου ισχύει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση δεν χρειάζεται πλέον να εμφανίζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορωνοϊού για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και να εισέλθουν σε μέρη όπου διαφορετικά θα απαιτούνταν.

Νορβηγία: Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια

Η κυβέρνηση αποφάσισε την πώληση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια μετά την ανακοίνωση από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) ότι οι κίνδυνοι νοσηλείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό ήταν 69% χαμηλότεροι με την παραλλαγή Όμικρον. Ανακοινώθηκε επίσης, η χαλάρωση των κανόνων για την καραντίνα αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα και συνιστάται η αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ώρες αιχμής ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Λ' ΑΚΟΥΙΛΑ 18 Μαϊ 2022 | 19:28

Τραγωδία στην Ιταλία: Νεκρό το ένα από τα πέντε παιδιά που τραυματίσθηκαν από αυτοκίνητο σε παιδικό σταθμό

Έχασε τη ζωή του ένα από τα πέντε παιδιά που τραυματίσθηκαν από αυτοκίνητο, σε παιδικό σταθμό της κεντρικής Ιταλίας

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΦΡΕΝΑ 18 Μαϊ 2022 | 18:40

Ιταλία: Αυτοκίνητο έπεσε σε κήπο παιδικού σταθμού στην Λ' Άκουιλα - Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, ένα σοβαρά

Αυτοκίνητο έπεσε σε κήπο παιδικού σταθμού στην Λ' Άκουιλα - Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένα σοβαρά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΛΕΥΡΗ 18 Μαϊ 2022 | 17:00

Τέλος οι μάσκες από 1η Ιουνίου στους κλειστούς χώρους - Εξαιρούνται νοσοκομεία, γηροκομεία και ΜΜΜ

Παρελθόν οι μάσκες από αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ - Τέλος τα πρόστιμα - Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για εκπαιδευτικές δομές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Μαϊ 2022 | 16:50

Κορονοϊός: 2.539 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 361 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Σταθερά πτωτική η πορεία της πανδημίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού ανά περιοχή.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 18 Μαϊ 2022 | 16:25

Μάσκες: Η εισήγηση της Επιτροπής -Τέλος οι μάσκες στα καταστήματα, παραμένουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τι εισηγείται η Επιτροπή για τις μάσκες- Επίσημες ανακοινώσεις σε λίγο από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

18 Μαϊ 2022 | 15:40

Κορονοϊός: 4.626 νέα κρούσματα σήμερα, 19 θάνατοι, 161 διασωληνωμένοι - 494 οι επαναλοιμώξεις

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα τους διασωληνωμένους και τις επαναλοιμώξεις.

ΠΟΥ ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ 18 Μαϊ 2022 | 15:29

Μάσκες - Έκτακτες ανακοινώσεις Πλεύρη στις 17:00: Πού θα είναι υποχρεωτικές, τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

Εκτακτες ανακοινώσεις Πλεύρη για την χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας. Τι θα ισχύσει.

"ΠΟΛΥ, ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ" 18 Μαϊ 2022 | 10:45

Βρετανία: Στο υψηλότερο σημείο από το 1982 ο πληθωρισμός - Σκαρφάλωσε στο 9% τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην Βρετανία, ο πληθωρισμός έφτασε το 9% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό του από το 1982.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 18 Μαϊ 2022 | 10:11

Μάσκες τέλος από την 1η Ιουνίου και στους εσωτερικούς χώρους - Πού θα διατηρηθούν - Σήμερα οι αποφάσεις

Τι αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Επιτροπή. Βγαίνουν οι μάσκες από την 1η Ιουνίου και στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο σε ορισμένους χώρους παραμείνουν υποχρεωτικές.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 175 ΕΤΩΝ 18 Μαϊ 2022 | 08:44

Βρετανία: Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Λονδίνο, ζητώντας να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του WikiLeaks,Τζούλιαν Ασάνζ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 18 Μαϊ 2022 | 07:25

Κορονοϊός: Γιατί είναι 50-50 οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ - Η εξήγηση

Για πρώτη φορά οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ ξεπερνούν τους ανεμβολίαστους. "Τσίμπησε" ο δείκτης θετικότητας.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 17 Μαϊ 2022 | 21:48

Κομισιόν: Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνει για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Ηλιακή ενέργεια και μέρες χωρίς αυτοκίνητο

Το προσχέδιο της Κομισιόν σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΗΣ 17 Μαϊ 2022 | 21:09

Βρετανία: Ένας στους τέσσερις πολίτες παραλείπει γεύματα, λόγω της ακρίβειας

Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη εκτιμάται ότι θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% τον Απρίλιο