
Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη, λόγω της μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, η οποία οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι στις 12.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία για να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορoνοϊού.
Αργότερα είναι πιθανό να ληφθούν νέες αποφάσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έκαναν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Οι χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με τη Βρετανία, μέχρι στιγμής, είναι η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία. Θέμα ωρών είναι και για τις υπόλοιπες χώρες.
Μάλιστα η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.
Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε μέσω του Twitter ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα για τα άτομα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική.
Bild: Αναστολή πτήσεων από όλη την ΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της θα διακόψουν από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες.
Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.
Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα, εξ ου και η αύξηση της ανησυχίας στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε έξαρση.
Συναγερμός από τον ΠΟΥ
Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Ευρώπη και ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει τις απαγορεύσεις μετακινήσεων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του δήλωσε πως βρίσκεται σε "συνεχή επικοινωνία" με αξιωματούχους από τη Βρετανία, καθώς το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα σε σχέση με την αρχική μορφή του κορονοϊού, αν και για την ώρα δεν θεωρείται πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το BBC, η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr