Πάνω από 4 εκατομμύρια Ιταλοί στα συσσίτια

4.068.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να στραφούν στα συσσίτια το 2013 - Αύξηση κατά 30% συγκριτικά με το 2010 – Βγάζουν από το τραπέζι τους τα φρέσκα ψάρια, ακόμη και τα ζυμαρικά

panw-apo-4-ekatommuria-italoi-sta-sussitia
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά την είδηση που προκάλεσε σοκ για την αύξηση της ανέχειας στη Βρετανία, με περίπου 1 εκατ. Βρετανούς να αναζητούν φαγητό στα συσσίτια, έρχεται και η Ιταλία να υπενθυμίσει τις βίαιες επιπτώσεις της κρίσης.

Η κατανάλωση φρέσκων ψαριών το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μειώθηκε κατά 30%. Αυτή των ζυμαρικών κατά 9%, και αυτή του λαδιού κατά 8%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος Coldiretti, 4.068.000 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να ζητήσουν βοήθεια από τρίτους ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τροφή το 2013. Σε σχέση με το 2012 ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 10%, ενώ σε σύγκριση με το 2010 η αύξησή του ξεπερνάει το 30%.

Ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος τόνισε ότι «λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, επιστρέφοντας στο επίπεδο του 1981».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κατανάλωση φρέσκων ψαριών το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μειώθηκε κατά 30%. Αυτή των ζυμαρικών κατά 9%, και αυτή του λαδιού κατά 8%.

Παράλληλα, συνολικά 3.764.765 Ιταλοί και μετανάστες, κατά την διάρκεια του 2013, απευθύνθηκαν τουλάχιστον μια φορά σε οργανώσεις και συνδέσμους που διανέμουν πακέτα με τρόφιμα.

«Η οικονομική κρίση και η απώλεια θέσεων εργασίας προκαλεί μια θεαματική άνοδο των Ιταλών και των αλλοδαπών οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν ούτε καν χρήματα για να μπορέσουν να τραφούν επαρκώς», επισημαίνει ο Coldiretti.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι αυτός είναι ένας πιο «διακριτικός τρόπος» να ζητούν βοήθεια, που επιτρέπει στους πολίτες να μην νιώθουν ότι χάνουν την αξιοπρέπειά τους.

Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις αν τους ζητηθεί διανέμουν τα δέματα αυτά με τρόφιμα «κατ' οίκον», χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς ατέλειωτες ουρές.

«Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου. Μας δείχνει ένα μόνο μέρος των δραματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τόσες ιταλικές οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται», πρόσθεσε ο Coldiretti.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook