Πάπας στους ηγέτες των 27: Ο σεβασμός βάση για την ενότητα

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε στο Βατικανό όλους τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδό τους στην Ρώμη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πάπας στους ηγέτες των 27: Ο σεβασμός βάση για την ενότητα

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε στο Βατικανό όλους τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδό τους στην ιταλική πρωτεύουσα όπου θα τιμήσουν τη συμπλήρωση 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Αντόνιο Ταγιάνο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μίλησε για “μια Ευρώπη της ανεχτικότατης, μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχει θανατική ποινή και υπάρχουν έννοιες όπως η συγχώρεση. Μια Ευρώπη που μαστίζεται από προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή και χρειάζεται επειγόντως αλλαγές. Η Γηραιά Ήπειρος επιδέχεται πολλών διορθώσεων. Και θα το κάνουμε αυτό επειδή τα πράγματα αλλάζουν κι επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έρθουμε πιο κοντά”.

Στη συνέχεια μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έκανε λόγο για “την εξεύρεση από μέρους μας νέων ιδεών και λύσεων για τις προκλήσεις του μέλλοντος, ειδικά για τους νέους Ευρωπαίους, την γενιά των Millenials, που έχει το χαρακτηριστικό πως αφενός είναι η καλύτερα εκπαιδευμένη και μορφωμένη γενιά στην ιστορία κι αφετέρου αυτή με τις λιγότερες ευκαιρίες, πολύ λιγότερες απ' αυτές που είχαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Ήρθε η ώρα λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο εναντίον της φτώχειας και της ανισότητας”.

“Βρισκόμαστε σε μια εποχή που εκτός των ευρωπαϊκών μας συνόρων υπάρχει πόνος και χάος και άνθρωποι που υποφέρουν στην απέλπιδα προσπάθεια τους να έρθουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον, σε ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αυτό είναι ένα από τα γεγονότα που μας υπενθυμίζει διαρκώς τί αξίες εκπροσωπεί η Ευρώπη”.

Τον λόγο πήρε κατόπιν ο Ποντίφικας, ο οποίος αφού στην αρχή ευχαρίστησε τόσο τους “αγαπητούς καλεσμένους” για την παρουσία τους στους εορτασμούς της 60ης επετείου, όσο και τους κ.κ. Ταγιάνο και Τζεντιλόνι, άρχισε την ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε σε εκείνη την ήμερα της 25ης Μαρτίου 1957, όταν κι υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης: “Η ημέρα εκείνη αποτέλεσε ένα μοναδικό γεγονός για την Ευρώπη και τους λαούς της. Μια σημασία που ανακαλύπτουν σήμερα οι λαοί της Ε.Ε. που ζούνε στην καρδιά μιας πολιτικής, οικονομικής, κυρίως όμως ανθρωπιστικής πραγματικότητα που ονομάζουμε Ε.Ε. Και μέσα στην παλλόμενη καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται ο άνθρωπος”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, μια κρίση που όπως την χαρακτήρισε “δεν είναι αμιγώς οικονομική, αλλά κρίση οικογενειακή, κρίση θεσμών, κρίση μεταναστευτική, ακόμη και κρίση των σύγχρονων οικονομικών φιλελεύθερων θεωριών”.

"Η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με ένα κενό αξιών και κινδυνεύει να πεθάνει εάν δεν βρει εκ νέου τα ιδεώδη των πατέρων ιδρυτών της, όπως την αλληλεγγύη, ενώ καταδίκασε τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ένωση. Όταν ένα σώμα απωλέσει την αίσθηση του πού κατευθύνεται και δεν δύναται πλέον να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει", επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

“Όμως ο κρίση δεν έχει αποκλειστικά και μόνο αρνητική χροιά: η ίδια η λέξη “κρίση” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα “κρίνω”, που σημαίνει “ερευνώ, επεξεργάζομαι κριτικά”. Κι είναι όντως αυτή η ώρα να ερευνήσουμε και να δούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Να διαβάσουμε τις δυσκολίες του σήμερα και να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτές, προκειμένου να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια πρόοδο στην κοινωνία και την οικονομία μας”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μέλλον της Ε.Ε., αυτό που όπως είπε “θα αποτελεί την μεγαλύτερη μεταμόρφωση της Ευρώπης”: “Η Ευρώπη θα βρει ελπίδα όταν ο άνθρωπος επιστρέψει τους θεσμούς και τις παραδόσεις. Γιατί το πνεύμα της οικογένειας είναι αυτό που συνεισφέρει στην κοινωνική ζωή. Κι όπως ισχύει και σε μια οικογένεια, έτσι και στην Ευρώπη που είναι μια οικογένεια λαών, πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον. Γιατί η Ε.Ε. είναι μια ένωση διαφορετικών λαών, όπου όλοι συνεισφέρουν στο μέτρο που μπορούν. Και δεν πρέπει πότε να ξεχνάμε πως κανείς μέσα σε αυτήν την οικογένεια δεν είναι ξεχωριστός, αλλά πως το ευρύτερο σύνολο είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από τον καθένα λαό ξεχωριστά”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 11:58

Σύνοδος Κορυφής:Το παρασκήνιο της ιστορικής συμφωνίας των 750 δισ. ευρώ - Νέο "σχέδιο Μάρσαλ" μετά την πανδημία

Μετά απο διαπραγματεύσεις 90 ωρών οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:57

Χαρίτσης για Σύνοδο Κορυφής: Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Ιουλ 2020 | 11:23

Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαιρέτισε το "πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ" για την Ευρώπη

"Είναι μια καταπληκτική συμφωνία για την Ευρώπη και μια καταπληκτική συμφωνία για την Ισπανία", δήλωσε ο Σάντσεθ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 10:48

Γάλλος ΥΠΟΙΚ για Σύνοδο Κορυφής: "Η νέα Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και πιο γαλλογερμανική"

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 21 Ιουλ 2020 | 10:33

Μέρκελ: Η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δράσει

Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 10:14

To tweet Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνει ότι "πρόκειται για μία ιστορική ημέρα".

ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 08:33

Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, εντός του 2020 τα πρώτα χρήματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι πρόκειται για ένα ισορροπημένο πακέτο με τους αναγκαίους συμβιβασμούς.

ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Ιουλ 2020 | 08:24

Σύνοδος Κορυφής - Αναστασιάδης: Πάνω από 2,7 δισ. ευρώ στην Κύπρο

Το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ 21 Ιουλ 2020 | 07:35

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Πάνω από 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δεν θα τα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Έχουμε σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και δεν θα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ 20 Ιουλ 2020 | 09:26
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 20 Ιουλ 2020 | 09:07

Σύνοδος Κορυφής: Για "πρόοδο" μιλά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι.

ΑΠΟ ΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 19 Ιουλ 2020 | 20:58

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιμένει: "Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και πονάω πολύ"

Πληγώθηκε από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΚΡΟΝ – ΜΕΡΚΕΛ 19 Ιουλ 2020 | 08:23

Το μεγάλο "παζάρι" των 750 δισ. ευρώ: Πέντε χώρες απέναντι σε 22 - Αφόρητες πιέσεις και νέα πρόταση στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές επαφές με στόχο να διασφαλίσει τα 32 δισ. ευρώ για την χώρα μας που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν