Παρακάμπτει το Κογκρέσο ο Ομπάμα για την οπλοκατοχή

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο σε ένα θέμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αυτό των πυροβόλων όπλων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παρακάμπτει το Κογκρέσο ο Ομπάμα για την οπλοκατοχή

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο σε ένα θέμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αυτό των πυροβόλων όπλων. Παρουσιάζει σήμερα μια σειρά μέτρων για να πλαισιώσει καλύτερα τη χρήση τους, διαβεβαιώνοντας πως έχει με το μέρος του το δίκιο και τη συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο διατάγματα και προτάσεις που ενώ θα σέβονται, όπως υπόσχεται, την ιερή και απαραβίαστη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος, θα επιτρέψουν ωστόσο να δοθεί μάχη εναντίον της "μάστιγας" της ένοπλης βίας.

Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα.

Η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά προηγούμενα πριν από μια πώληση όπλου βρίσκεται στο κέντρο της δέσμης μέτρων, τις μεγάλες γραμμές των οποίων αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, το βράδυ η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τα μέτρα αυτά "δεν θα εμποδίσουν όλα τα βίαια εγκληματα, όλα τα τουφεκίδια (...) Αλλά θα επιτρέψουν εν δυνάμει να σωθούν ζωές σ' αυτή τη χώρα".

Έπειτα από επτά χρόνια στη διάρκεια των οποίων το μόνο που έκανε έπειτα από τα φονικά με πυροβόλα όπλα ήταν να εκφράζει την απογοήτευσή του, ο δημοκρατικός πρόεδρος αποφάσισε να δράσει μόνος του απέναντι σ' ένα Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Με την απόφασή του αυτή, θέτει τη συζήτηση στο κέντρο της προεδρικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά εκτίθεται επίσης σε επικρίσεις για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, καθώς οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν ότι αυθαιρετεί.

Η κυβέρνηση θέλει κυρίως να κλείσει τα κενά του ισχύοντος συστήματος αποσαφηνίζοντας το πώς ορίζεται ένας πωλητής όπλων. Στις περιοδεύουσες εκθέσεις, αλλά και στο Ίντερνετ, σήμερα είναι πράγματι εύκολο στις ΗΠΑ να αποκτήσεις ένα όπλο χωρίς να υποβληθείς σε κανέναν από τους ελέγχους τους οποίους απαιτούν οι ομοσπονδιακές αρχές από τους εγκεκριμένους οπλοπώλες.

"Όποιοδήποτε πρόσωπο εμπλεκόμενο στην πώληση όπλων το οποίο χρησιμοποιεί το Ίντερνετ ή άλλες τεχνολογίες, οφείλει να έχει άδεια, ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό κατάστημα", υπογραμμίζει ιδιαίτερα ο Λευκός Οίκος, χωρίς ωστόσο να ορίζει τον αριθμο των όπλων από τον οποίο και μετά ένας ιδιώτης κατατάσσεται στην κατηγορία αυτή.

Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει πως, παρά τα κενά που υπάρχουν, το σημερινό σύστημα ελέγχου επέτρεψε στη διάρκεια των 15 τελευταίων ετών να εμποδισθεί η πώληση σχεδόν δύο εκατομμυρίων πυροβόλων όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν σε "κακά χέρια". Και θεωρεί συνεπώς ότι είναι λογικό να ενισχυθεί.

Για να εξασφαλισθεί η καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, ο Ομπάμα προτείνει εξάλλου τη δημουργία 200 νέων θέσεων στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το αλκοόλ, τον καπνό και τα πυροβόλα όπλα (ATF). Προτείνει εξάλλου στο Κογκρέσο μια επένδυση 500 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ψυχιατρικής περίθαλψης.

"Η παράδοση της οπλοκατοχής"

"Οι αποφάσεις του προέδρου για τα όπλα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική νίκη για τη δημόσια ασφάλεια", αντέδρασε στο Twitter ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος συμμετέχει από καιρό στη μάχη αυτή.

Πριν καν πληροφορηθούν το ακριβές περιεχόμενο των προεδρικών προτάσεων, οι ρεπουμπλικανοί κατήγγειλαν ήδη με σφοδρότητα την πρωτοβουλία.

"Σύντομα δεν θα είμαστε πια σε θέση να αποκτούμε όπλα", πέταξε με το επιγραμματικό του στυλ ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, επικεφαλής της κούρσας για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στην ίδια συχνότητα, οι ρεπουμπικανοί υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο υποσχέθηκαν να εξαλείψουν μεμιάς οποιοδήποτε μέτρο στο θέμα αυτό. "Από την πρώτη ημέρα μου στην εξουσία, όλα αυτά τα διατάγματα θα εξαφανισθούν", διαβεβαίωσε ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.

Οι αντίπαλοι της ενίσχυσης των νόμων για τα όπλα επικαλούνται τη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος που προβλέπει ότι "δεν μπορεί να προσβληθεί το δικαίωμα του λαού να κατέχει και να φέρει όπλα". Όμως η παράγραφος αυτή, που επικυρώθηκε το 1791, προσφέρεται σε πολλές ερμνηνείες και βρίσκεται στο κέντρο αναρίθμητων δικαστικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την "περιφρόνηση" του προέδρου προς τους Αμερικανούς που επιμένουν σ' αυτή την τροπολογία: "Φέρεται σαν το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν όπλα να είναι κάτι που γίνεται απλώς ανεκτό ενώ, όπως το επανέλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2008, είναι κάτι θεμελιώδες".

Αναγνωρίζοντας πως υπάρχει "ισχυρή παράδοση οπλοκατοχής" στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα παρουσιάσει, τα οποία έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τους νομικούς του Λευκού Οίκου, είναι καθ' όλα σύμφωνα με το Σύνταγμα και εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο των προεδρικών εξουσιών του.

Μεσοπρόθεσμα ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει ωστόσο πεπεισμένος για την ανάγκη να υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπισθεί πραγματικά το πρόβλημα αυτό.

Το βράδυ της Πέμπτης θα επιχειρήσει να πείσει γι' αυτό τους Αμερικανούς στη διάρκεια ερωταπαντήσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον του Φέρφαξ (Βιρτζίνια, ανατολικές ΗΠΑ) οι οποίες θα μεταδοθούν απ' ευθείας από το CNN.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 26 Νοε 2021 | 22:56

ΗΠΑ: Έκκληση Μπάιντεν - "Δώστε εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, η πανδημία δεν τελειώνει έτσι"

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις χώρες που θα συνεδριάσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ 25 Νοε 2021 | 08:16

Forbes: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

Επέστρεψε στην κορυφή η Cargill, με την Koch Industries να χάνει την περυσινή πρωτιά της και να βρίσκεται στο Νο 2. Οι νεοεισερχόμενες και οι "εκτός λίστας".

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 23 Νοε 2021 | 09:00

Υγειονομική βόμβα ο κορονοϊός στη Γερμανία: 309 νεκροί και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες - Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία. Μετρά 309 νεκρούς και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 22 Νοε 2021 | 14:13

Μακελειό στο Ουισκόνσιν: Η στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση [σκληρές εικόνες]

Νέο βίντεο - σοκ από τη στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Γουόκεσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ - Πέντε νεκροί , 40 τραυματίες

21 Νοε 2021 | 09:51

Χάος και πανικός στο αεροδρόμιο της Ατλάντα μετά την τυχαία εκπυρσοκρότηση ενός όπλου - Τρεις τραυματίες [βίντεο]

Τρία άτομα υπέστησαν μη απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα μετά τον πυροβολισμό που σημειώθηκε στις 13:30 τοπική ώρα στο σημείο ελέγχου ασφαλείας του αεροδρομίου της Ατλάντα.

21 Νοε 2021 | 09:13

Γενέθλια για τον Τζο Μπάιντεν - Εκλεισε τα 79 του χρόνια ο πρόεδρος των ΗΠΑ

"Χρόνια πολλά στον φίλο μου, τον αδελφό μου", του ευχήθηκε μέσω του Twitter ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ 19 Νοε 2021 | 20:58

Σημαντική εξέλιξη: Εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ θεραπεία που βελτιώνει την ανάπτυξη παιδιών με νανισμό

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν, για πρώτη φορά, μια θεραπεία που θα μπορούσε να βελτιώσει την ανάπτυξη παιδιών που πάσχουν από νανισμό.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ 19 Νοε 2021 | 20:04

Τζο Μπάιντεν: Ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα, μετά από κολονοσκόπηση με γενική αναισθησία

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα - Παραμένει στο νοσοκομείο για τη συνέχιση του γενικού τσεκ-απ "ρουτίνας"

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 19 Νοε 2021 | 17:54

ΗΠΑ: Αναλαμβάνει Πρόεδρος για λίγες ώρες η Καμάλα Χάρις - Τι συνέβη στον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για μια σύντομη περίοδο

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 18 Νοε 2021 | 19:03

Πούτιν: Η Δύση δεν έλαβε αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας να μην περάσει τις "κόκκινες γραμμές"

Ομιλία Πούτιν σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα - Τι είπε για ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και την κατάσταση σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Αρμενία

ΣΤΟ MEGA 18 Νοε 2021 | 18:16

Σοκαριστικό βίντεο: Πρώην αθλητής του NFL χτυπά τη σύντροφό του με τρομακτική βιαιότητα μπροστά στο 5 μηνών μωρό τους

Ο πρώην παίκτης των St. Louis Rams και New York Jets, Ζακ Στέισι, χτυπά με τρομακτικό τρόπο την πρώην φίλη του, ενώ μπροστά βρισκόταν και το 5 μηνών παιδί τους

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CDC 18 Νοε 2021 | 08:32

ΗΠΑ: Το 30% των υγειονομικών παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού

Περίπου το 30% των υγειονομικού προσωπικού στα αμερικανικά νοσοκομεία - δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις - παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού.