Παραλύει η Γαλλία από κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων

Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε μια συζήτηση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παραλύει η Γαλλία από κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων

Ταχυδρομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην καθαριότητα… Οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν σήμερα απεργία για να υπερασπιστούν το καθεστώς τους και να αντιτεθούν στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, κατά την τρίτη ημέρα κινητοποίησής τους μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορούν ότι τους «επιτίθεται».

Παραλύει η Γαλλία από κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων

Η λειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων διαταράχθηκε, όπως και η φιλοξενία των νηπίων στα νηπιαγωγεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος και αναμένονται διακοπές ρεύματος. Επίσης, η SUD Rail προειδοποίησε για απεργία ενώ η επόμενη διήμερη κυλιόμενη απεργία της εταιρείας γων γαλλικών σιδηροδρόμων (SCNF) θα ξεκινήσει στις 20:00.

Παραλύει η Γαλλία από κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων - εικόνα 2

Από 130 έως 140 διαδηλώσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Στη Μασσαλία, διανομείς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι ξεκίνησαν πορεία γύρω στις 11:00 τοπική ώρα υπό βροχή. Η Λεονόρ, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Mucem (Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου), καταγγέλλει τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο μουσείο. «Οι υπηρεσίες υποδοχής και επιτήρησης έχουν ανατεθεί σε εξωτερική εταιρία», εξηγεί η συνάδελφός της, Μαρίνα.

Παραλύει η Γαλλία από κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων - εικόνα 3

Πίσω από ένα πανό που έγραφε «όχι στο ξεπούλημα συλλογικών δικαιωμάτων», στους διαδηλωτές (2.800 σύμφωνα με την περιφέρεια) περιλαμβάνονταν φοιτητές, ενώ στο Μονπελιέ 2.600 έως 4.000 διανομείς, ερευνητές, τελωνειακοί, προσωπικό συντήρησης των δρόμων, μισθωτοί στα νοσοκομεία διαδήλωναν. «Ούτε επιλογή, ούτε καταστολή, ανάκληση», φώναζαν φοιτητές της «κοινότητας» του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί που διαμαρτύρονται για τον νόμο προσανατολισμού και επιτυχίας των φοιτητών.

Ο Ούλριχ Μπούχουτ, της συλλογικότητας των εργαζομένων στην καθαριότητα στη μητροπολιτική Λιόν, λέει πως έχουμε «ένα προσδόκιμο ζωής 17 χρόνια μικρότερο εκείνου ενός στελέχους και επτά χρόνια μικρότερο εκείνου ενός εργάτη». Διαμαρτύρεται κατά της «αμφισβήτησης» της πρόωρης συνταξιοδότησης και των «μπόνους έπειτα από 20 χρόνια στην καθαριότητα».

Στην προσπάθεια να μειώσει την ένταση, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ολιβιέ Ντουσόπ δήλωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει «αμφισβήτηση» του καθεστώτος, αλλά «προσαρμογές» και «ένας εκσυγχρονισμός». Το αστυνομικό συνδικάτο Alliance οργάνωσε από την πλευρά του κινητοποίηση σε ένα τμήμα του περιφερειακού του Παρισιού για να υπερασπιστεί το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των αστυνομικών. Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης στην Τουλούζη.

Αποφασισμένα, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν 5,7 εκατομμύρια μέλη επιδεικνύουν μια σπάνια αλληλεγγύη: τα εννέα (CGT, CFDT, FO, Unsa, FSU, Solidaires, CFTC, CFE-CGC και FA) απηύθυναν κοινή έκκληση κατά «της κατάργησης των δημοσίων υπηρεσιών», της «υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας» και υπέρ της αγοραστικής δύναμης. Το ίδιο και στις 10 Οκτωβρίου, κάτι που είχαν να κάνουν περισσότερα από δέκα χρόνια.

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, που είχε να εμφανιστεί από την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010: οι πέντε ηγέτες των κυριότερων εθνικών συνδικάτων θα πορευθούν μαζί, στο Παρίσι, από τις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ μέχρι την Πλας ντε λα Νασιόν. Εδώ και έναν χρόνο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία προβλέπει την κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πενταετίας.

Μετέθεσε επίσης κατά έναν χρόνο το σχέδιο επαναξιολόγησης της σταδιοδρομίας των δημοσίων υπαλλήλων (PPCR) το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, διατήρησε το πάγωμα του δείκτη για τον υπολογισμό των μισθών και επανέφερε την ημέρα χωρίς αποζημίωση ασφάλισης (καταβολή του μισθού από τη δεύτερη ημέρα της διακοπής λόγω ασθένειας).

Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε μια συζήτηση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση με μόνο αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανησυχίες. Οι κατευθύνσεις που έχουν επιλεγεί, μεταξύ των οποίων μια παράταση της προσφυγής στους συμβασιούχους, συνιστούν, όπως λένε, μια «επίθεση» στο καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.

Η μεταρρύθμιση αναμένεται να καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου το πρώτο τρίμηνο του 2019, όμως οι υπάλληλοι αναμένουν με δυσπιστία την έκθεση CAP 22, η οποία αναμένεται να κάνει εξοικονομήσεις. Ο Ντουσόπ υπόσχεται «μια φάση διαβούλευσης» μετά την υποβολή της έκθεσης, που αναμένεται τον Ιούνιο.

Η κινητοποίηση παρουσιάζεται «με τους καλύτερους οιωνούς» λόγω της «ανάκτησης» εδάφους, δηλώνει ο Ζαν-Μαρκ Κανόν (CGT). Το Snuipp-FSU, πρώτο συνδικάτο στους καθηγητές των σχολείων, υπολογίζει σε μια συμμετοχή 30% έναντι 25% στις 22 Μαρτίου (16% σύμφωνα με το υπουργείο).

Στο Παρίσι, «πέντε έως έξι λύκεια» έχουν επηρεαστεί από την απεργία, σύμφωνα με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως με «φιλτραρισμένους» αποκλεισμούς, σε υποστήριξη των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλατφόρμα εγγραφής στις ανώτατες σπουδές Parcoursup. Στον δημόσιο τομέα, την προηγούμενη ημέρα κινητοποίησης, στις 22 Μαρτίου, 323.000 άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών (500.000 σύμφωνα με το CGT) και στην πρώτη, εκείνην της 10ής Οκτωβρίου, 209.000 (400.000).

Σήμερα την καταμέτρηση θα πραγματοποιήσει η εταιρία Occurrence για λογαριασμό διαφόρων μμε, περιλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ

φωτό Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ» 26 Οκτ 2020 | 15:01

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Φασίστας και ναζιστής ο Μακρόν - Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

Μια άνευ πρηγουμένου επίθεση με απίστευτους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 26 Οκτ 2020 | 11:11

Μητσοτάκης και Γιάννα προσκάλεσαν τον πρίγκιπα Κάρολο, Πούτιν και Μακρόν στις γιορτές για το 1821

Οι ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου προσκλήθηκαν στην Αθήνα.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 26 Οκτ 2020 | 07:22

Ο πόλεμος των navtex στο Αιγαίο και ο παράγων Μακρόν που "τρελαίνει" τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της απομόνωσης της Τουρκίας. Τι δείχνει η επίθεση στον Μακρόν.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Οκτ 2020 | 21:49

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία - Νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Η Γαλλία ανεβαίνει στην πέμπτη θέση σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 25 Οκτ 2020 | 21:27

Ευρωπαϊκή "ομοβροντία" κατά Ερντογάν - Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε από τον Ερντογάν

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

ΕΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 23 Οκτ 2020 | 20:38

Απαισιοδοξία Μακρόν: Θα ζούμε με τον κορονοϊό τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021 - Σε νυχτερινή καραντίνα τα 2/3 των Γάλλων

Ο Εμάνουελ Μακρόν τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η Γαλλία κατευθύνεται προς νέο πλήρες ή μερικό lockdown.

ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΕΩΣ ΤΟ 2014 23 Οκτ 2020 | 17:34

Σοκ: Συνελήφθη 52χρονος Ιταλός για 160 βιασμούς ανηλίκων - Μεταξύ αυτών και της κόρης του

Μια σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών ανηλίκων από έναν 52χρονο άνδρα είδε το φως της δημοσιότητας.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 23 Οκτ 2020 | 13:27

Γαλλία: Ο Μακρόν κλείνει τζαμί φανατικών στο Παρίσι- Πως συνδέεται με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή

Κλείνει προσωρινά τζαμί στο Παρίσι ο Μακρόν- Φαίνεται να συνδέεται με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας από τζιχαντιστή.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Οκτ 2020 | 21:32

Κορονοϊός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η Γαλλία - Πάνω από 40.000 κρούσματα σε μια μέρα

Σε δυσθεώρητα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού στη Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στις μεγαλύτερες πόλεις.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 22 Οκτ 2020 | 18:03

Γαλλία: Συνελήφθη γυναίκα στη Λιόν - Απειλούσε να ανατιναχθεί και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ"

Η αστυνομία της Λιόν ανέφερε ότι ομάδα εξουδετέρωσης βομβών βρίσκεται στο σημείο, γίνονται έλεγχοι και η περιοχή έχει αποκλειστεί

"ΠΗΡΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ" 21 Οκτ 2020 | 19:35

Σοκ στη Γαλλία: Ο δολοφόνος που αποκεφάλισε τον καθηγητή πλήρωσε με 350 ευρώ μαθητές για να του υποδείξουν το θύμα

Λίγο πριν την τραγωδία στη Γαλλία, μαθητές υπέδειξαν τον Σαμιέλ Πατί στον δολοφόνο του με αντάλλαγμα 300-350 ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 19:09

Κορονοϊός: Κι όμως, η Γαλλία εξετάζει πιθανούς περιορισμούς έως την 1η Απριλίου...

Είκοσι εκατομμύρια Γάλλοι στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ζουν από το Σάββατο σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα.