Παραπομπή της Βόρειας Κορέας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Πρώτο βήμα για την παραπομπή της Βόρειας Κορέας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα Ηνωμένα Εθνη. Οργή της Πιονγιάνγκ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ενα πρώτο βήμα για την παραπομπή της Βόρειας Κορέας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έγινε σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη προκαλώντας την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής απηύθυνε προειδοποίηση για σοβαρές συνέπειες 

Επειτα από έντονους διαξιφισμούς, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε κείμενο απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Πιονγκγιάνγκ, με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές.

Η απόφαση, η οποία δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο απο τη Γενική Συνέλευση.

Οργή στην Πιονγιάνγκ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την οργή του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Σιν Σο Χο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την προώθηση του κειμένου της απόφασης μαζί με την Ιαπωνία.

Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής απηύθυνε προειδοποίηση για σοβαρές συνέπειες και δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος η Πιονγκγιάνγκ να συγκρατηθεί στην πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.

Ερευνα με μαρτυρίες εξόριστων

Επί έναν χρόνο, τα μέλη της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ συγκέντρωσαν μαρτυρίες εξόριστων Βορειοκορεατών και στοιχεία για το τεράστιο δίκτυο των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα όπου κρατούνται μέχρι και 120.000 άνθρωποι, περιπτώσεις βασανισμού, βιασμών και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ευθύνη για την εκτεταμένη αυτή και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην κορυφή του Κράτους, σύμφωνα με την έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αυστραλός Μάικλ Κίρμπι.

Μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα είναι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ακολουθήσει καταδικάζοντας το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Η Κίνα, ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, και η Ρωσία, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαθέτοντας δικαίωμα βέτο. Οι δύο αυτές χώρες δεν ψήφισαν κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που κατά τη γνώμη τους θα πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση.