Παρέμβαση και από G7 για την υπόθεση Κασόγκι - ζητά αξιόπιστη έρευνα

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 2017 δημοσιογράφος, μαύρο πρόβατο για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

parembasi-kai-apo-g7-gia-tin-upothesi-kasogki---zita-aksiopisti-ereuna
SHARE THIS
0
SHARES

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη την «έντονη ανησυχία» τους για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ζητώντας να διενεργηθεί «σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία» έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Κασόγκι, 59 ετών, επικριτής διαφόρων αποφάσεων της κυβέρνησης στο Ριάντ, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, μπήκε τη 2α Οκτωβρίου στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

«Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 2017 δημοσιογράφος, μαύρο πρόβατο για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε από το Ριάντ ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να διαψεύδουν μέχρι και σήμερα ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βλέπει μια «σοβαρή δέσμευση» της Σαουδικής Αραβίας για τη διενέργεια «αξιόπιστης» έρευνας και τη «λογοδοσία»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε την Τρίτη πως οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκαν στον ίδιο ότι θα διενεργηθεί αξιόπιστη έρευνα και ότι θα υπάρξει λογοδοσία στην υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι δεν φέρουν ευθύνη εκείνοι.

«Θεωρώ πως έπειτα από αυτές τις συναντήσεις υπάρχει σοβαρή δέσμευση (σ.σ. από το Ριάντ) να εξιχνιαστούν όλα τα γεγονότα και να υπάρξει λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της εξακρίβωσης των τυχόν ευθυνών ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε έπειτα από μια ημέρα συναντήσεων στο Ριάντ.

Απηχώντας αναρτήσεις στο Twitter του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που συμμετείχε τηλεφωνικά στη συζήτηση κατά το δείπνο του Πομπέο με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι οι Σαουδάραβες «αρνήθηκαν κατηγορηματικά» πως γνώριζαν «τι έγινε στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη».

Ο πρίγκιπας διάδοχος «δεσμεύθηκε» ότι η εισαγγελική έρευνα θα «προσφέρει σε όλο τον κόσμο μια ολοκληρωμένη και οριστική εξήγηση με απόλυτη διαφάνεια» για την υπόθεση, συνέχισε ο Πομπέο, κατά τον οποίο η συζήτηση που είχαν ήταν «άμεση» και «ειλικρινής».

«Υπογράμμισα τη σημασία που έχει να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος, διαφανής και ταχεία, και οι σαουδάραβες ηγέτες δεσμεύθηκαν για αυτό», συμπλήρωσε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ το 2017, καθώς φοβόταν ότι θα συλλαμβανόταν εξαιτίας των επικρίσεών του για ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μεταξύ άλλων για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη.

 

 

 

 

Πηγή και φωτο ΑΠΕ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook