
Με δηλώσεις για την Κύπρο λίγες ώρες πριν την άφιξη της Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ένα στίγμα προθέσεων της τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει στις συνομιλίες με την γερμανίδα Καγκελάριο την οποία υποδέχτηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση ως μοχλό πίεσης τόσο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ όσο και για το Κυπριακό. Η Μέρκελ αναμένεται κατ΄αρχήν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και μετά θα γίνει δεκτή από τον ισλαμο-συντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: Λύση στο Κυπριακό τώρα
Ο Ερντογάν έκανε λόγο χθες για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, για να μπει τέλος στη διαίρεση της Κύπρου και να υπάρξει εγγύηση για τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που αποτελούν «αγκάθι» στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει τη βόρεια Κύπρο ως "ανεξάρτητο κράτος".
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανησυχούν πως ο Τούρκος πρόεδρος ίσως επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Ωστόσο, όπως σχολίασε το Reuters, η Κομισιόν χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας για να σταματήσει η μαζική εισροή προσφύγων/μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και αλλού προς την Ευρώπη, κάτι που ενδεχομένως θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανησυχούν πως ο Τούρκος πρόεδρος ίσως επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
«Εμείς από την Τουρκική πλευρά είμαστε ειλικρινής για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος που βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για πάνω από μισό αιώνα». Αυτό δήλωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου, εγκαινιάζοντας αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία προς την περιοχή, ενώ πρόσθεσε: «Μια λύση δεν θα είχε μόνο θετική επίπτωση και για τις δυο πλευρές στο νησί... αλλά παράλληλα θα έφερε ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως επισήμανε ο Ερντογάν χρειάζεται λύση, η οποία θα «εγγυάται στους Τουρκοκύπριους νόμιμα δικαιώματα και πολιτική ισότητα».

Κριτική στην Μέρκελ για την επίσκεψη
Η ίδια η 'Ανγκελα Μέρκελ δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Γερμανίας για την απόφασή της να επισκεφτεί την Τουρκία λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και με δεδομένη την αναταραχή που επικρατεί στη χώρα. Η καγκελάριος εισέρχεται σε «ναρκοθετημένη περιοχή» και παρέχει προεκλογική στήριξη στον Ερντογάν, επέκρινε η βουλευτής των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου. Από την πλευρά της η Σεβίμ Νταγκντελέν, τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να μην συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο. «Ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι πλέον εταίρος για την (σ.σ. γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση», υπογράμμισε η κ. Νταγκντελέν, τονίζοντας ότι αν η κ. Μέρκελ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο θα δείξει ότι «αδιαφορεί για τα θύματα στην Άγκυρα».
Οπως αναφέρει η DW, ούτε μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στην Άγκυρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρικτές της τουρκικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο για πιθανούς τρόπους περιορισμού της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, δεν κατευνάζει τους φόβους ότι η επίσκεψή της θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προεκλογική ενίσχυση του AKP, του κόμματος του Ερντογάν.
«Ξαφνικά η Μέρκελ ερωτεύεται τον Ερντογάν»
Ομως και τα τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επίσκεψη της Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη. «Γιατί δεν μας κάνετε μέλος της ΕΕ;» διερωτάται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν. «Ξαφνικά η Μέρκελ ερωτεύεται τον Ερντογάν» τιτλοφορείται άρθρο τούρκου αναλυτή, ο οποίος εκφράζει ενδοιασμούς για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Γερμανίας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπη που αποφασίζουν να στρέψουν τώρα την προσοχή τους στην Τουρκία. Οι σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ ουσιαστικά είχαν παγώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Αν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τους πολέμους στο Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δεν έφταναν στην πόρτα της Ευρώπης, η Ευρώπη δεν θα θυμόταν πάλι την Τουρκία λένε τούρκοι αναλυτές.
Χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα» δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και τάχθηκε υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης»
Η Μέρκελ φέρνει τα «δώρα» των «28»
Η Μέρκελ φέρνει στην Τουρκία τα «δώρα» στα οποία κατέληξαν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση : χαλάρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, άνοιγμα πέντε κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, 3 δις ευρώ οικονομική στήριξη τον πρώτο χρόνο για να συγκρατηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη σε τουρκικό έδαφος, ακόμη και παρουσία των τούρκων ηγετών σε συνόδους κορυφής της ΕΕ.
Επιμένει στην ελληνοτουρκική συνεργασία στα σύνορα
Η ίδια η Μέρκελ εμφανίστηκε σταθερή στην άποψη της για την ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα» δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και τάχθηκε υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης».
«Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων». «Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες».

Εξηγώντας τους λόγους της επίσκεψής της δηλώνει ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.
Η Realpolitic της Γερμανίας: Πως ο Ερντογάν έγινε από παρίας, εταίρος της ΕΕ ανέφερε η γνωστή ιστοσελίδα POLITICO, σε άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την προσφυγική κρίση και τη επικείμενη συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ. Μερικές εβδομάδες πριν, ο ο Ερντογάν όδευε ολοταχώς προς το να γίνει ο παρίας της Ευρώπης. Οι επιθέσεις του στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, αλλά και η απόφασή του να εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές διαδικασίες με τους Κούρδους προκάλεσαν σφοδρή κριτική στην Ευρώπη, και ιδίως στη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο Ζ-Κ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισαν τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Ο λόγος δεν ήταν για να τον επιπλήξουν αλλά για να ζητήσουν τη βοήθειά του.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr