Πέθανε και ο τελευταίος παραχαράκτης των Ναζί:το εργαστήριο του διαβόλου

Ο Άντολφ Μπούργκερ, εβραίος της Σλοβακίας και ο τελευταίος εν ζωή παραχαράκτης του εργαστηρίου που είχαν στήσει οι Ναζί ,πέθανε σε ηλικία 99 ετών.

pethane-kai-o-teleutaios-paraxaraktis-twn-nazito-ergastirio-tou-diabolou
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Άντολφ Μπούργκερ ο τελευταίος εν ζωή παραχαράκτης του διαβόητου «εργαστηρίου του διαβόλου» που είχαν στήσει οι Ναζί ,πέθανε σε ηλικία 99 ετών. 

 

Ο Μπούργκερ, εβραίος, μαχητικός κομμουνιστής, είχε γεννηθεί το 1917 στη Βέλκα Λόμνιτσα της Σλοβακίας και πέρασε δύο χρόνια της ζωής του στο «εργαστήριο του διαβόλου», ένα άκρως απόρρητο τυπογραφείο εγκατεστημένο στην καρδιά του στρατοπέδου Ζάξενχάουζεν με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Μπέρνχαρντ".

Μαζί με άλλους 139 εβραίους τυπογράφους, κατασκεύασε πλαστά νομίσματα και έγγραφα που προορίζονταν για τους κατασκόπους των ναζί.

"Δεν έπρεπε να είχαμε επιβιώσει, γι΄αυτό υπήρχαν μόνο εβραίοι στο εργαστήριο, έπρεπε να είχαμε γίνει καπνός, αλλά τελικά όλα τελείωσαν διαφορετικά", αφηγείτο το 2007.

Μεταξύ του 1943 και του 1945, οι εβραίοι παραχαράκτες κατασκεύασαν 131 εκατομμύρια βρετανικές λίρες

Ακριβώς λόγω των ικανοτήτων του ως τυπογράφου είχε συλληφθεί στην Μπρατισλάβα τον Αύγουστο του 1942: κατασκεύαζε πλαστά έγγραφα βάπτισης για να σώσει τους εβραίους από το φιλο-ναζιστικό καθεστώς του Γιόζεφ Τίζο. Εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς και ζύγιζε μόλις 35 κιλά όταν οι ναζί αποφάσισαν να τον μεταφέρουν στη Γερμανία προκειμένου να εκμεταλλευθούν την τεχνογνωσία του.

Μεταξύ του 1943 και του 1945, οι εβραίοι παραχαράκτες κατασκεύασαν 131 εκατομμύρια βρετανικές λίρες. 

Η παραγωγή πλαστών δολαρίων είχε μόλις αρχίσει όταν η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων ανάγκασε τους ναζί να μεταφέρουν την ομάδα στην Αυστρία.

Αφού οδηγήθηκε τελικά με τους συντρόφους του στο στρατόπεδο Έμπενζεε, ο Άντολφ Μπούργκερ κατάφερε να δραπετεύσει μέσα στο χάος που προκάλεσε η προέλαση των συμμαχικών στρατευμάτων.

Φθάνοντας στην Πράγα, το 1945, αποκάλυψε στην τσεχοσλοβακική αστυνομία τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραχάραξης που είχε γίνει ποτέ στον κόσμο.

"Τηλεφώνησαν σε μια τράπεζα, κάποιος έφερε μια βαλίτσα με χαρτονομίσματα που θεωρούνταν αυθεντικά και, καθώς εμείς, οι τυπογράφοι, ξέραμε αυτό που δεν ήξερε κανένας άλλος, μπόρεσα να αναγνωρίσω πλαστά που είχαμε κατασκευάσει, υπήρχαν τουλάχιστον 200", αφηγήθηκε το 2007 ο Μπούργκερ ο οποίος ζούσε στην Πράγα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Άντολφ Μπούργκερ ήταν ο συγγραφέας του αυτοβιογραφικού βιβλίου "Το εργαστήριο του διαβόλου", που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2007 από τον αυστριακό σκηνοθέτη Στέφαν Ρουτσοβίτσκι με τον τίτλο "Οι παραχαράκτες".

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook