Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας

Πέθανε ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ενωμένης Ευρώπης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας

Ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της ενωμένης Ευρώπης, αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, πέθανε από καρδιά στα 89 του χρόνια.

Πολιτικός του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (FDP), ο Γκένσερ διετέλεσε Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών από το 1969 έως το 1974 και από το 1974 έως το 1992, σχεδόν χωρίς διακοπή, Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος. Επίσης, ήταν Πρόεδρος του FDP από το 1974 έως το 1985.

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας

Στις 20 Αυγούστου 1952 ο Γκένσερ πέρασε, μέσω του Δυτικού Βερολίνου, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Εργάστηκε ως εισηγητής στο Εφετείο τηςΒρέμης και το 1954 πέτυχε στη δεύτερη κρατική εξέταση για νομικούς στο Αμβούργο. Στη συνέχεια, έως το 1956, εργάστηκε ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρία των Δρ. Φρικ, Μπούζινγκ, Γκένσερ και Δρ. Μούφελμαν στη Βρέμη, που ειδικευόταν στο οικονομικό και φορολογικό δίκαιο.

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας - εικόνα 2

Ο Γκένσερ υπήρξε μέλος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου από το 1965 έως το 1998, εκπροσωπώντας την εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Βούπερταλ, αλλά εκλεγόμενος πάντα μέσω της λίστας επικρατείας του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Από το 1965 έως τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Βίλλυ Μπραντ το1969 υπήρξε διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP.

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας - εικόνα 3

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 1969, ο Γκένσερ είχε ουσιαστική συμμετοχή στις διεργασίες για το σχηματισμό του συνασπισμού μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων και στις 22 Οκτωβρίου 1969 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών στην Κυβέρνηση του Καγκελαρίου Βίλλυ Μπραντ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβη η Σφαγή του Μονάχου, όταν στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο μέλη της ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής και δολοφονίας από παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση. Ο Γκένσερ πρότεινε στους απαγωγείς να κρατήσουν τον ίδιο ως όμηρο και να απελευθερώσουν τα μέλη της ισραηλινής αποστολής, πρόταση που αυτοί απέρριψαν. Μετά την αιματηρή κατάληξη της υπόθεσης, ο Γκένσερ, στις 26 Σεπτεμβρίου 1972, έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή υπηρεσία φύλαξης συνόρων να δημιουργήσουν την ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα GSG 9.

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας - εικόνα 4

Στις 16 Μαΐου 1974, μετά την παραίτηση του Βίλλυ Μπραντ, την εκλογή του Βάλτερ Σέελ ως Ομοσπονδιακού Προέδρου και το σχηματισμό Κυβέρνησης από τον Χέλμουτ Σμιτ, ο Γκένσερ ανέλαβε τα καθήκοντα του Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Εξωτερικών. Υπό την ιδιότητά του αυτή, ο Γκένσερ είχε ουσιαστική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την Τελική Πράξη της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Ελσίνκι. Το Δεκέμβριο του 1976 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στηΝέα Υόρκη υιοθέτησε την πρόταση του Γκένσερ για την εκπόνηση μιας Σύμβασης κατά της Σύλληψης Ομήρων, στην οποία θα προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, παραχωρήσεις προς τους τρομοκράτες που συλλαμβάνουν ομήρους. Υπό τη σκιά της «διπλής απόφασης» του ΝΑΤΟ, ο Καγκελάριος Σμιτ και ο Γκένσερ ως Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν διαμεσολαβητικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Μόσχας, προλειαίνοντας το έδαφος, ώστε ησοβιετική ηγεσία να δεχθεί τελικά να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (Intermediate Nuclear Forces/INF).

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 1980, σχηματίστηκε εκ νέου κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του SPD και του FDP[5]. Ωστόσο, από τα μέσα του 1981 οι ενέργειες του Γκένσερ, υποστηριζόμενου κυρίως από τον Υπουργό Οικονομίας Ότο Γκραφ Λάμπστντορφ, κατέτειναν προς τον τερματισμό της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων. Ο λόγος, που προβλήθηκε δημοσίως τουλάχιστον, ήταν η εντεινόμενη διάσταση απόψεων, ιδίως σε θέματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής[6]. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, φαίνεται ότι κρίσιμη ήταν η αυξανόμενη αποστασιοποίηση του SPD από τη «διπλή απόφαση» του ΝΑΤΟ[7]. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 ο Γκένσερ και οι υπόλοιποι Υπουργοί του FDP παραιτήθηκαν. Τον Γκένσερ αντικατέστησε προσωρινώς ο ίδιος ο Καγκελάριος Σμιντ, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών, και ο Έγκον Φράνκε ως Αντικαγκελάριος.

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας - εικόνα 5

Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας

Ως Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε μια συμβιβαστική εξωτερική πολιτική μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ανέπτυξε στρατηγικές για την εφαρμογή μιας ενεργούς πολιτικής αποκλιμάκωσης, τη συνέχιση του διαλόγου με την ΕΣΣΔ και την εμβάθυνση της ενοποίησης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο Γκένσερ ήταν οπαδός μιας «ενεργού πολιτικής αποκλιμάκωσης» ως ένδειξη ανταπόκρισης στις προσπάθειες που κατέβαλλε η Σοβιετική Ένωση. Ο Γκένσερ πιστώνεται σημαντικό μερίδιο τόσο στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσο και στην επανένωση της Γερμανίας, για την οποία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ) Μάρκους Μέκελ.

Στις 18 Μαΐου 1992 ο Γκένσερ αποχώρησε οικειοθελώς από την κυβέρνηση, μετά από 23 χρόνια συνολικής θητείας. Είχε ανακοινώσει την απόφασή του τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 27 Απριλίου 1992. Ηταν ο αρχαιότερος εν ενεργεία Υπουργός Εξωτερικών στην Ευρώπη.

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας - εικόνα 6
Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας - εικόνα 7

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ: Ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας - εικόνα 8

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 28 Οκτ 2021 | 16:42

Κάθειρξη 35 ετών σε Βρετανό που δολοφόνησε δύο γυναίκες - Πίστευε ότι είχε... συμβόλαιο με τον διάβολο [βίντεο]

Πίστευε ότι είχε κάνει συμφωνία με δαιμονικές δυνάμεις προκειμένου να σκοτώνει γυναίκες κάθε έξι μήνες, με αντάλλαγμα να νικήσει στη λοταρία στο μέλλον.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 28 Οκτ 2021 | 16:30

Brexit: Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό - Βαθαίνει η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών

Η Γαλλία κατέσχεσε ένα βρετανικό αλιευτικό, ενώ βαθαίνει η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή.

"ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ" 28 Οκτ 2021 | 16:15

Politico: Το τέταρτο κύμα πανδημίας "χτυπά" την Ευρώπη - Τα νέα hot spots του κορονοϊού

Ο διαδραστικός χάρτης του Politico - Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη - Ποιες χώρες πιέζονται από τη ραγδαία διασπορά της πανδημίας.

«Η ΧΡΕOΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 600 ΔΙΣ.» 28 Οκτ 2021 | 13:20

Bild για επίσκεψη Μέρκελ: Μια από τις πιο μισητές γυναίκες προσγειώνεται στην Ελλάδα

Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα στον γερμανικό Τύπο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 28 Οκτ 2021 | 09:41

Ερντογάν για τους 10 πρέσβεις: Δεν ξέρω από υποχώρηση - Εγώ είμαι πάντα στην επίθεση

"Πώς λένε πως υποχώρησα εγώ; Εγώ είμαι σε επίθεση. Στο δικό μου βιβλίο δεν υπάρχει η λέξη της υποχώρησης! Δεν το επιτρέπει η ανατροφή μου", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 27 Οκτ 2021 | 23:52

Άλεκ Μπάλντουιν: Κοροϊδεύει τον ηθοποιό ο γιος του Τραμπ - Πουλά μπλουζάκια που διακωμωδούν την τραγωδία

Την έχθρα του Άλεκ Μπάλντουιν με τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει ο γιος του, που δεν σταματά να γελοιοποιεί την τραγωδία και να κατηγορεί τον ηθοποιό για δολοφονία

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 27 Οκτ 2021 | 22:19

Πάπας Φραγκίσκος: Έκανε και την τρίτη δόση εμβολίου στο Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της εκστρατείας εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πράξη ευθύνης και αλτρουισμού

"ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ" 27 Οκτ 2021 | 21:35

Άλεκ Μπάλντουιν: Δεν αποκλείεται να του ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας δεν αποκλείει να ασκηθεί δίωξη στον Άλεκ Μπόλντουιν για τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 27 Οκτ 2021 | 21:09

ΠΟΥ: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα+ - Μόνο στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση

Σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ 27 Οκτ 2021 | 18:24

ΗΠΑ: Στο σκοτάδι πάνω από 600.000 νοικοκυριά από σφοδρή καταιγίδα - Χτυπά με ανέμους 140 χλμ [βίντεο]

Οι θυελλώδεις άνεμοι της καταιγίδας ξερίζωσαν πολλά δέντρα στις ΗΠΑ - "Οι μετακινήσεις δεν συστήνονται", ανέφεραν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Βοστόνης.

ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 27 Οκτ 2021 | 12:44

Εμβόλιο κορονοϊού: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η 4η δόση από το αμερικανικό CDC

Σε εξέλιξη είναι στις ΗΠΑ η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού με το CDC να βάζει στο "τραπέζι" και τέταρτη δόση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 27 Οκτ 2021 | 10:12

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών καλεί τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 23:27

Βέλγιο: "Απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία αν δεν είχαμε το εμβόλιο", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι "η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι"