X

Πετρέλαιο: "Βουτιά" έως και 6,5% στην τιμή του βαρελιού μετά την επίθεση του Ιράν σε αμερικανική βάση

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έπεσε στα 69,01 δολάρια το βαρέλι (-6,51%), επιστρέφοντας στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ξεκινήσουν τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν, στις 13 Ιουνίου.

Γράφει: TheToc team

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει σήμερα, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στην αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ, που βρίσκεται στο Κατάρ.

Γύρω στις 21.15 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έπεσε στα 69,01 δολάρια το βαρέλι (-6,51%), επιστρέφοντας στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ξεκινήσουν τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν, στις 13 Ιουνίου.

Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 6,41%, στα 72,07 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ημερών.

"Πρόκειται για στρατιωτικό στόχο, που βρίσκεται μακριά από αστικά κέντρα και φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν απειλούνται" σχολίασε ο Τζον Κίλνταφ, της Again Capital.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η αγορά δεν θεωρεί ότι πρόκειται για κλιμάκωση της σύγκρουσης αλλά για "ένα μέτρο που πήραν οι Ιρανοί για να σώσουν τα προσχήματα".

Διαβάστε Επίσης

Μακρόν: Ο φαύλος κύκλος του χάους πρέπει να τελειώσει

"Ο φαύλος κύκλος του χάους πρέπει να τελειώσει", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την ιρανική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, καλώντας "όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να φροντίσουν για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

"Εκφράζω την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Κατάρ που επλήγη από το Ιράν στο έδαφός του", πρόσθεσε ο Μακρόν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε "στενή επαφή με τις αρχές της χώρας και τους εταίρους μας στην περιοχή".

Παράλληλα, η Γαλλία προειδοποίησε για "κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης" στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, απευθύνοντας έκκληση άλλη μια φορά για "επιστροφή στις διαπραγματεύσεις" προκειμένου να τελειώσει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

"Είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση για την οποία το Ιράν φέρει βαριά ευθύνη. Είναι ένας αέναος κύκλος βίας που θέτει την περιοχή ενώπιον του κινδύνου γενικευμένης ανάφλεξης, η οποία θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις μέχρι και στη χώρα μας", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.